Güneşi taçlandıran kadın emeği

Güneşi taçlandıran kadın emeği

Doğanın insanlara sunduğu eşsiz fırsatları binlerce yıllık deneyimle ürüne dönüştüren kadın emeği, aynı zamanda dert yakınılan güneşin sıcaklığından yararlanarak, kış hazırlıkları yapıyor.

ADANA - Adana'da ev emekçisi kadınları, kış hazırlığı telaşı sardı.

Hazır satılan salça almak yerine salçasını kendi elleriyle yapmayı tercih eden kadınlar, bunun için kolları sıvadı.

Satın aldıkları biberleri evlerinin avlusunda ve damlarında önce yıkayıp, daha sonra temizleyen kadınlar, hazırladıkları malzemeleri kapıya kadar gelen seyyar makinelerde çektirerek, güneşte kurutuyor.

haberinfotograflari.gif

Salça yapımında kolektif bir şekilde çalışan kadınlar, Adana sokaklarında renkli görüntüler oluşturuyor.


'Biber salçasının yapımı çok zahmetli'

Kolektif çalışmanın mutluluğunu yansıtan ve yaptıkları kış hazırlıklarını anlatan Nebahat Boğulmuş isimli ev emekçisi, biber salçası yapımının çok zor olduğunu söyledi. Kış ayına hazırlık yapmak amacıyla komşularıyla bir araya geldiklerini söyleyen Boğulmuş, yaptıkları işlemlere de dikkat çekerek, biberleri ayıklamanın kolay olmadığını belirtti. Boğulmuş, özellikle acı biber ayıklamanın çok daha zor olduğunu söyledi.

'300 kilo biberden 10 kilo salça çıkıyor' 

Bu yıl 300 kilo biber aldığını ve biberin kilosunu 95 kuruşa satın aldıklarını söyleyen Boğulmuş, salçalık biber fiyatlarının bu yıl çok pahalı olmasından dert yandı.

Hazır salçanın evde yapılan salça kadar temiz ve lezzetli olmadığına işaret eden ve yaptıkları ev yapımı biber salçasının kalitesine işaret eden Boğulmuş, 300 kilo biberden ortalama 10 kilo salça çıktığı bilgisini verdi. Boğulmuş, biberler çekildikten sonra evin çatısında bir hafta güneşte bekletildiğini ifade ederek, bir hafta boyunca her gün salçanın tuzunu verip kıvama gelmesi için karıştırdıklarını ifade etti. 

'Salça yapımı kolay bir iş olmadığı gibi yapımı da büyük bir emek ister' 

Avrupa'da yaşayan ve Adana'ya yakınlarını ziyarete gelen Ayşe Arslan ise salça yapımına katılan kadınlardan.

Arslan, "Salça yapımı kolay bir iş olmadığı gibi yapımı da büyük bir emek ister. Acı ve tatlı biberleri genellikle sonbahara doğru alırız. Çünkü ilk çıktığında fiyatları biraz yüksek olur. Onun için fiyatların biraz düşmesini bekleriz" diyerek, kadınların işin inceliklerine olan hakimiyetini gözler önüne seriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.