Goran: 'Bağımsız Kürdistan' ertelensin

Goran: 'Bağımsız Kürdistan' ertelensin

Bölgede muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi referandum kararının bölge parlamentosunda tartışılmadan alınmasını 'yasadışı' diye niteleyip oylamanın ertelenmesini istedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) ikinci büyük parti olan Goran Hareketi, 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun ‘doğru zaman gelene ve doğru koşullar sağlanana dek’ ertelenmesi çağrısı yaptı.

Partinin üst düzey yetkililerinin dün Süleymaniye’deki parti merkezinde yapılan toplantısının ardından, referandum kararının hayata geçirilmeden önce, yaklaşık iki yıldır toplanmayan bölge parlamentosunda tartışılması talep edildi.

‘YASADIŞI, OYBİRLİĞİ SAĞLANMADI’

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Referandum, bağımsızlıktan önce atılan bir adımdır. Ancak 25 Eylül’de yapılması için alınan referandum kararı, özellikle tartışmalı bölgeler hususu başta olmak üzere (Kerkük ve 140. maddeye giren bölgeler) mevcut siyasi, güvenlik, ekonomik ve toplumsal duruma uygun değildir, yasadışıdır ve konsensüs sağlanmadan alınmıştır. Bu yüzden referandum daha uygun zamana ertelenerek meclise taşınmalıdır.”

IKBY’de iktidarda olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Goran Hareketi yaklaşık iki yıldır anlaşmazlık yaşıyor. Bölge parlamentosu, KDP’den sonra en çok sayıda koltuğa sahip olan Goran’ın meclis başkanlığını yürütümesine ilişkin anlaşmazlık nedeniyle yaklaşık iki yıldır toplanmıyor. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.