Google AMP Konferansı'nda Kürt gazeteci Şifa Gerdi anıldı

Google AMP Konferansı'nda Kürt gazeteci Şifa Gerdi anıldı

2019 Google AMP Konferansı'nda Rûdaw'ın hayatını kaybeden muhabiri Şifa Gerdi, "Cesur ve özgür bir gazeteci" olarak anıldı.

Google AMP Konferansı bu yıl, 17-18 Nisan tarihleri arasında Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlendi. AMP, herkesin geliştirebileceği, açık kaynaklı "hızlandırılmış mobil sayfalar"dır. AMP'li internet siteleri normal bir siteden yaklaşık 10 kat daha hızlı açılır, daha az şarz tüketir, daha düşük internet kotası harcar.

AMP geliştirici ekibi ve topluluğunun bir araya geldiği konferansa, Irak Kürdistan Bölgesi'nden ABD'li Levi Clancy ve Kürt kadın yazılımcı Balla Khadang (Bala Xedeng) katıldı.

Khadang ve Clancy, Google AMP için özel olarak geliştirdikleri kodları ve önerilerini konferansta sundu. Bunu yaparken Kürdistan Bölgesi'ni de tanıtan geliştiriciler, Kürtçe'nin AMP ile uyumu için buldukları çözümün diğer diller için de nasıl uyarlanabileceğini anlattı.

Khadang Japonya'dan vize alamadığı için konferansa internet üzerinden ile bağlanarak konuştu.

Konferansta konuşan Clancy, Irak Kürdistan'daki birlikte yaşam ve hoşgörüye değinerek, Kürdistan'ı çok uluslu, çok dilli ve köklü kültür tarihi olan bir ülke olarak nitelendirdi.

Şehit Şifa Gerdi anıldı

Konferansta Rûdaw’ın hayatını kaybeden gazeteci Şifa Gerdi "Cesur ve özgür bir gazeteci" olarak anıldı. Şifa Gerdi'nin yanı sıra, 20'inci yüzyılda yaşamış ilk Kürt modern balerin Leyla Bedirhan ve bir çok önemli şahsiyet tanıtıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.