Gizli çölyak hastası mısınız?

Gizli çölyak hastası mısınız?

'Sıradan' gibi görünen birçok sağlık sorununun altında, gluten duyarlılığından kaynaklanan çölyak hastalığı yatıyor olabilir. İşte, hayat boyu sürecek ama basit bir diyetle tedavi edilebilen bu hastalığın 12 belirtisi...

Karın ağrısı, şişkinlik, yorgunluk gibi ‘klasik’ şikâyetlerinizin sebebini bir türlü tespit edemiyor musunuz? Tüm bunların altında, gluten duyarlılığından kaynaklanan çölyak hastalığı yatabilir. Yani gizli çölyak hastası olabilirsiniz. Ve aslında basit bir beslenme biçimiyle tüm bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.

İşte çölyakın 12 belirtisi:

1- BAĞIRSAK VE MİDE SORUNLARI

Karın bölgenizde şişkinlik, mide bulantısı, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlardan kurtulamıyorsanız gizli bir çölyak hastası olabilirsiniz.

2- CİLT KIZARIKLIKLARI

Doğru beslenmeyen çölyak hastalarının özellikle dirsek ve dizlerinde olmak üzere, ciltlerinde döküntü meydana gelir. Glutensiz beslenmeme, kaşıntıya ve sürekli batma hissine yol açar.

3- YORGUNLUK

Teşhis edilmemiş çölyak hastalığı, herkesin yaşadığı sorunları ve semptomları normal karşılamanıza yol açar. Yorgunluk da bunlardan biridir. Fakat sık sık ve nedensiz yere yorgun hissediyorsanız, bunun sebebi vücudunuzun glutene verdiği tepki de olabilir.

4- AĞIZ ÜLSERİ / AFT

Aft, çölyak hastalığının en yaygın semptomlarından biridir. Esasında ağız yaraları, genel olarak bağışıklık sistemiyle ilgili çoğu hastalıkta görülür.

5- KANSIZLIK VE B VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

Çölyak hastalığı, bağırsaklarınızda vitamin ve besin emilimini engelleyecek bir hasara yol açar. Kansızlık veya B vitamini eksikliği çeken her insan çölyak hastası olmayabilir ancak bu semptomlar çölyakın habercisi de olabilir.

6- KOORDİNASYON VE DENGE SORUNLARI

‘Ataksi’ adı verilen kas koordinasyonu bozukluğu gibi nörolojik sorunlar, çölyakın şaşırtıcı semptomlarından olarak görülüyor. Gluten duyarlılığının denge üzerindeki etkisine dair araştırmalar sürüyor. Glutensiz beslenmenin denge sorunları üzerinde olumlu etki yarattığı vakalar mevcut.

7- ZAYIF KEMİKLER VE OSTEOPOROZ

Osteoporoz teşhisi konmuş herkes çölyak hastası değildir. Fakat uzun süre tedavi edilmeden bırakılan çölyak hastalığının kemik sorunlarına ve osteoporoza yol açtığı biliniyor. Çölyak hastasıysanız, glutensiz beslenme kemik sağlığınız ve kemik yoğunluğunuz açısından son derece olumlu bir etki yaratacaktır.

8- DEPRESYON

Aralarındaki doğrudan bağlantı tam olarak tespit edilememekle birlikte, çölyak hastalığının depresyona yol açabildiği, bazı hastalarda glutensiz beslenmenin depresyona iyi geldiği biliniyor.

9- DÜŞÜK YAPMAK

Tedavi edilmeyen çölyak hastalığı doğurganlıkla ilgili sorunlara ve kadınlarda düşüğe yol açabildiği biliniyor.

10- ANİ KİLO KAYBI

Hayat boyu devam eden bir hastalığın aniden kilo kaybına yol açması şaşırtıcı gelebilir. Fakat uzmanlara göre, çölyak hastası olduğunu bilmeyen ve dolayısıyla glutensiz beslenmeyen kişilerin bağışıklık sistemi başka bir hastalık veya stres gibi beklenmedik sebeplerden ötürü iyice zayıflayabiliyor. Bunun sonucunda da, bağırsakların emilimi iyice azalıyor ve ani kilo kayıpları yaşanıyor.

11- SAÇ DÖKÜLMESİ

Bağışıklık sistemi hastalıkları saç dökülmesine yol açabiliyor. Teşhis edilmemiş çölyak hastalığında, şişkinlik ve yorgunluk kadar sık ve yoğun olmasa da, saç dökülmesiyle karşılaşılabiliyor.

12- DİŞ SORUNLARI

Bu semptom diğerlerine kıyasla daha nadir görülür ve genellikle çocukları etkiler. Uzmanlara göre, çölyak hastalığı dişlerde renk değişimine ve minelerde oyuklara yol açabilir. Bu semptomları kendiniz göremeseniz bile dişçiniz rahatlıkla anlayacaktır.

ÇÖLYAK HASTALARI NE YAPMALI?

Öncelikle kan testi yaptırmalısınız. Fakat testi, gluten yemeyi kendi kendinize bırakıp yaptırırsanız sonuçlar doğru çıkmayabilir. Kan ve dışkı testlerinin ardından değerlerinize göre endoskıpi de yaptırmanız gerekebilir. Ardından, doktorunuzun önereceği şekilde glutensiz bir diyete başlamanız gerekecektir. (Duvar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.