Gıdaya bir de gizli zam: Gramajlar düştü

Gıdaya bir de gizli zam: Gramajlar düştü

Döviz kurundaki dalgalanma market raflarına yüzde 10 ile 30 arasında değişen oranlarda zam olarak yansıdı. Bunun üstüne bazı markalar gramajı düşürerek bir de gizli zam yoluna gitti.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek’in verdiği bilgiye göre gramaj oyunuyla tüketici aldatılıyor. Markaların kur nedeniyle yüzde 10-30 arasında değişen zam geçişini rafa yansıttığını söyleyen Altunbilek “Ürün 80 gramken fiyatı artırmamak adına gramajı düşüren firmalar da var. Ama bu şekilde müşteriyi kandırıyorlar. Bunu yapan firmaları uyardık” dedi. Ticaret Bakanlığı da, gizlice gramajı düşüren firmaları uyardı.

100, 200, 250, 300, 500 ve 1000 gram olarak bildiği pek çok ürün 111, 225, 130, 40, 172, 960, 1440, 810 gibi küsuratlı gramajlarla satılmaya başlandı. Gramaj oyunu, özellikle kuruyemiş, deterjan, çikolata ve şarküteri ürünlerinde öne çıktı. Birçok markette ve mağazada da hafta sonundan bu yana zamlı etiketler de yerini aldı. Sabah Gazetesi’nden Pınar Çelik’in haberine göre; Tüketicileri Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Şükran Eroğlu, tüketicilerin kandırıldığını, bunun suç olduğunu belirterek, “Bir gramaj azaltma ya da zam varsa müşterinin bu konuda bilgilendirilmesi yasal zorunluluk. Gizli zam yapmaya kimsenin hakkı yok” dedi.

Öte yandan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, engelleyici tedbirler alınacağını duyurdu. Bakanlığın, Rekabet Kurumu, tüketiciyi koruma kurumları, sanayi ve ticaret odaları ile Alo 174’e gelen tüketici şikâyetlerini de dahil edeceği bir denetim sistemi kuracağı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.