Milletvekilliği düşürülen Gergerlioğlu: Hiçbir yere gitmiyorum

Milletvekilliği düşürülen Gergerlioğlu: Hiçbir yere gitmiyorum

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki hapis cezası kararı TBMM Genel Kurulu’nda okundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında kesinleşen yargı kararının, Meclis Genel Kurulu’nda okunmasıyla vekilliği düşürüldü. Kararın okunduğu sırada Gergerlioğlu, Genel Kurul’da bulundu. Karar okunduğu sırada HDP milletvekilleri alkışlarla protesto etti. Kararın okunmasının ardından birleşime ara verildi.

'HİÇ BİR YERE GİTMİYORUM'

Gergerlioğlu, vekilliğinin düşürülmesinin ardından Genel Kurul’da yaptığı açıklamada tepkisini şöyle dile getirdi:

“Bu anayasayı çiğneyen hukuki olmayan siyasi bir karar. Anamın hak sütü gibi kazanarak buraya geldim. Hiçbir yere gitmiyorum. Milletin vicdanına sığınıyorum. Bu kararı tanımıyorum. Ben tekrar söylüyorum yaşamak direnmektir. Yaşasın halkların kardeşliği diyorum. İstediği kadar uyduruk yargı kararlarıyla yasaları çiğnemeye devam etsinler, biz yolumuza devam edeceğiz. Hiçbir zaman seçmenimizin onurunu ayaklar altına aldırmadık, aldırmayacağız. Burada meclisi terk etmeyerek direniyoruz. Apaçık bir şekilde bir barış paylaşımı yapmışım, bu paylaşım tamamen barış çağrısı içeriyor. 4 buçuk yıldır bu paylaşım yayında, herhangi bir soruşturma, erişim engeli yok. Bu akla mantığa sığacak, hukuka uyacak bir karar değil.”

'HAK, HUKUK, ADALET'

Karar, okunduğu sırada HDP sıralarından alkışlarla protesto edildi. 'Darbeci AKP' diye bağıran HDP'liler karara 'Hak, hukuk, adalet' sloganlarıyla tepki gösterdi. Kararın okunmasının ardından birleşime ara verildi. Ak Parti milletvekilleri salonu terk ederken, HDP'li vekillerin Genel Kurul'daki protestoları sürüyor.

690x450nc-ank-17-03-2021-gergerlioglu-meclis.jpg

HDP'Lİ BEŞTAŞ'TAN 12 MART HATIRLATMASI: FARKI YOKTUR

Gergerlioğlu hakkındaki tezkerenin okunmasından önce söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, oturumu yöneten TBMM Grup Başkanvekili MHP'li Celal Adan'a 12 Mart muhtırasını Meclis kürsüsünden okuyan Süleyman Demirel'i hatırlattı. 

‘İKTİDAR MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRMEDE REKOR KIRIYOR’

Beştaş, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürüleceğinin basında yer aldığını, ancak kendilerine bilgi verilmediğini söyledi. Beştaş, “Milletvekili dokunulmazlığı; milletvekilinin temsil ettiği seçmeni ve halkı layıkıyla yerine getirmesidir. Vekili iktidar baskısından, haksız kovuşturmalardan korumaktır. Ama bu dönem iktidar dokunulmazlık ve milletvekilliği düşürme konusunda dünyada rekor kırmak üzeredir” dedi.

Demokratik meclis olarak ifade edilen 1921 Meclisi’nde Fransızlarla, Yunanlarla işbirliği yaptığı iddia edilen yani vatana ihanetle suçlanan milletvekillerinin dahi dokunulmazlıklarının kaldırılmadığını ve yargılanmadıklarını söyleyen Beştaş, ancak Gergerlioğlu’nun bir tweeti nedeniyle yargılanıp cezalandırıldığını söyledi.

Attığı tweetin barış çağrısı olduğunu hatırlatan Beştaş, milletvekili seçildikten sonra yargılama durdurulması gerekirken bunun yapılmadığının altını çizdi. Beştaş, “Anayasaya göre milletvekili seçildiği anda yargılamanın durdurulması gerekiyor. Propaganda fiili, velev ki kabul edilsin asla kabul edilemez ama Anayasa 14 kapsamında değil. Yargılama durdurulmamış, aksine istinaf alelacele onaylamış, Yargıtay bir yıl dolmadan onaylamış” dedi.

1044051806-0-11000541-1000x0-80-0-1-bfc357df9ea9e049ab414cbb0a363d49.jpg

‘TALİMAT BÜYÜK YERDEN’

Yargıtay’ın gerekçeli kararında 16 sayfanın yargılamanın devam edemeyeceği yönünde muhalefet şerhi, sadece 4 sayfanın onama olduğunu hatırlatan Beştaş, şöyle konuştu:

“Buna rağmen talimat büyük yerden, hemen onanmış ve alelacele meclise gelmiş. Bugün vekilliğinin düşürülmesi ile karşı karşıya geldi. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi kendi içtihadını çiğnedi. Bu kararı yargı vermedi, bunun adını koyalım. Bu kararı siyasi iktidar verdi. İktidardaki parti verdi, bu nedenle hiç kimse bize bu karar hukukidir, demesin. Bu karar siyasidir.”

Bir hakimin üzerlerindeki baskıyı anlattığı mektubundan bölümler okuyan Beştaş, “İşten atılmamak, sürgün edilmemek için mahkeme bu kararı vermiştir” diye konuştu.  

Beştaş, şöyle devam etti:

“Bu karar okunursa sadece Kocaeli’nin iradesi gasp edilmeyecek, bütün Türkiye’yi bir hukuk devleti olma özelliğinden binlerce kilometre uzağa taşıyacak. Barış çağrısı yapan bir tweet ile milletvekilliği düşürülemez. Biz barışı dün de savunduk, bugün de savunuyoruz. Kellemiz gitse barışı, diyalog, çözümü savunmaya devam edeceğiz. Savaşı savunmak suçtur, barışı savunmak suç değildir.”

CHP: KARAR HUKUKSUZ

Aranın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “CHP her hal ve şart altında hukukun üstünlüğünü kabul eden, buna inanan bir partidir. Kimden gelirse gelsin, kimseye haksızlık yapılmasına seyirci kalmayacağız. Meclisin öncelikli görevi, parlamentonun ve milletvekillerinin hukukunu, saygınlığını korumaktır. Devletin hukuk dışına çıkmasını asla istemeyiz. Hukukun askıya alınması, anayasanın askıya alınmasıdır. Yasama organının hukuk dışına çıkması, düşünülmesi bile kabul edilemez” dedi.

BERBEROĞLU HATIRLATMASI

Parlamentonun Anayasa’ya uymak zorunda olduğunu hatırlatan Altay, 4 Haziran 2020’de vekilliği düşürülen Enis Berberoğlu’nun Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru sonucunda verilen hak ihlali kararını hatırlattı. Altay, “Sayın Gergerlioğlu, Berberoğlu gibi başvuru yapmışken, Meclis ofsayta düşmüşken, ikinci bir ofsayta düşmeye gerek yok” diyerek, Meclisi Anayasa'nın 6’ncı maddesine uymaya çağırdı.

AİLESİYLE VEDALAŞARAK EVDEN AYRILDI

Edinilen bilgiye göre, Gergerlioğlu, direnerek Genel Kurul’dan ayrılmayacak. Zorla çıkarılması durumunda ise HDP Grup odasına geçecek ve Anayasa Mahkemesi kararı açıklanana kadar burada bekledi.

Evden ailesiyle vedalaşarak çıkan Gergerlioğlu, Meclis’e çantasıyla birlikte geldi.

ŞENTOP ‘AYM KARARI BEKLENMEYECEK’ DEMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi “ihlal” kararı verirse, Gergerlioğlu’nun yeniden Meclis’e dönmesinin yolu açılacak. Zira, bu konuda CHP’li Enis Berberoğlu örneği bulunuyor.

AYM, CHP’li Enis Berberoğlu dosyasını iki yılda karara bağlamıştı. Berberoğlu’nun önce milletvekilliği düşürülmüş, kısa süre sonra AYM “ihlal” kararı vermiş ve uzun bir yargı sürecinden sonra Berberoğlu yeniden Meclis’e dönmüştü.

Gergerlioğlu da Yargıtay’ın cezayı onamasının ardından, 5 Mart’ta Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmıştı.

Ancak TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Berberoğlu kararına rağmen HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu için Anayasa Mahkemesi kararının beklenmeyeceğini açıklamıştı.

NE OLMUŞTU?

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, attığı bir tweet nedeniyle 2017 yılında Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Gergerlioğlu’nun, T24 haber sitesinde 20 Ağustos 2016’da yayımlanan ve PKK’nin bir açıklamasına yer verilen “Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir” başlıklı haberi paylaşması suçlama konusu yapılmıştı. Gergerlioğlu hakkında 21 Şubat 2018 tarihinde 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen hapis cezası, 19 Şubat’ta Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum