Gençler kapı kapı iş arıyor

Gençler kapı kapı iş arıyor

Ekonomi kriz ve işsizlikten kaynaklı gelecek kaygısı yaşayan gençler, kapı kapı iş aradıklarını belirterek, iş sahalarının genişletilmesini istedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ocak ayında açıkladığı verilere göre ülke genelindeki işsiz sayısı 2020 yılı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 391 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişi oldu. TÜİK, işsizlik oranının 0,7 puanlık azalış ile yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleştiğini ve tarım dışı işsizlik oranının 0,9 puanlık azalış ile yüzde 14,8 olduğunu açıkladı. Ancak resmi olmayan kaynaklar, işsizlik oranın TÜİK'in açıkladığı verilerin çok daha üstünde olduğunu belirtiyor. 

Koronavirüs (Kovid-19) salgınının da etkisiyle daha da derinleşen ekonomik kriz ortamında iş bulamayanların başında üniversite mezunlarının da aralarında bulunduğu gençler geliyor. Van'da işsizlikten kaynaklı gelecek kaygısı yaşadıklarını belirten gençler, tek beklentilerinin asgari ücretli bir iş olduğunu kaydetti. 

AYLARDIR İŞ ARIYOR

İstanbul'da Ağız ve Diş Sağlığı bölümünden mezun olan İbrahim Aktaş, iş başvuru formuyla kapı kapı iş aradığını belirtti. 6 aydır iş aradığını aktaran Aktaş, halen kendisine olumlu geri dönüş yapılmadığını söyledi. İşsiz bir sağlıkçı olduğunu kaydeden Aktaş, "İş bulmakta çok zorlanıyorum. Pandemiden dolayı iş imkanı sunulmuyor. Birçok kişi başvurduğum işlere başvuruyor. Hal böyle olunca iş bulmakta çok zorlanıyoruz. Bu durum nereye kadar devam edecek bilmiyorum ama beklemekten başka çare yok. Aylardır başvurmadığım yer kalmadı ama halen iş bulamadım” dedi.

690x450nc-v-20-02-2021-gencler-issizlik-tuik-veri20.jpg

GELECEK KAYGISI 

Ekonometri bölümü okuyan Mahmut Tunçtürk, okulunun bitmesine kısa bir süre kala gelecek kaygısı yaşamaya başladığını ifade etti. Ailesinden aldığı maddi destekle geçimini sağladığını dile getiren Tunçtürk, kendisiyle beraber olan 6 arkadaşıyla beraber kapı kapı iş aradığını belirtti. Tunçtürk, “Şimdiden iş aramaya koyuldum. Okulun bitmesini bekliyorum. Ama bittiğinde ne yapacağımı bilemiyorum. İş bulmazsam ticaret ile uğraşacağım. İş hayatında torpil var ama ticarette torpil yok. Şartlarım el verirse şansımı ticarette deneyeceğim. Gençlerde işsizlik oranı çok arttı. Şu an yanımda 6 tane arkadaşım var ve hepsi işsiz. Kurumsal tüm mağazalara başvuru yaptık. Bir yıldır iş arıyorum. Kardeşim ve babam da işsiz. Okul bursum da bitti. Başka bir gelir de yok. Bir genç olarak yüksek gelecek kaygısı yaşıyorum" diye konuştu.  

İŞ SAHASI TALEBİ

Gençlerin karşı karşıya olduğu işsizliğe dikkati çeken Hüsnü Balcı ise, işsizliğe karşı iş sahalarının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Kentte gençlerin birçoğunun asgari ücretin çok altında bir ücretle çalıştırıldığına dikkati çeken Balcı, daha önce sınır kapısının açık olmasından kaynaklı gençlerin daha fazla iş imkanına sahip olduğunu söyledi. İşsizlikten dolayı telefon faturalarını ödemekte zorlanan çok sayıda gencin olduğuna dikkati çeken Balcı, "Yabancı bir ülkede olmayı çok isterdim. Neden diye soracak olursanız; Hem insan hakları hem de iş sahamız yok. Evimize bakacak bir gelirimiz yok. 10 gün çalışıyoruz evin bir günlük masrafını çıkaramıyoruz” diye dert yandı. 

Balcı, şunları söyledi: "Okuyan ve okumayan birçok genç insan işsiz. Bunu aşmanın tek yolu iş sahası ve turizmin gelişmesi için gerekli adımların atılmasıdır." 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.