Gazetecilerin gözaltına alınması JINNEWS önünde protesto edildi

Gazetecilerin gözaltına alınması JINNEWS önünde protesto edildi

Diyarbakır'da gazetecilerin gözaltına alınması, polislerce baskın yapılan JINNEWS binası önünde protesto edildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MGKP) öncülüğünde, polislerce baskın yapılarak malzemelerine el konulan JINNEWS’in Ofis Semti’ndeki binası önünde açıklama yapıldı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği (MED-DER), Özgür Kadın Hareketi (TJA), İnsan Hakları Derneği (İHD), Amed Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri ve çok sayıda gazetecinin katıldığı açıklamada, gözaltındaki 20 gazetecinin resminin olduğu “Susturamayacaksanız” yazılı pankart açıldı. 

‘ÖZGÜR BASINI SUSTURMAK AMAÇLANIYOR’

Açıklamanın Kürtçesini MKGP Sözcüsü Roza Metîna, Türkçesini de JINNEWS editörü Bêritan Canözer okudu. İçte ve dışta yürüttüğü savaş politikalarıyla ülkeyi uçuruma sürükleyen AK Parti-MHP iktidarının, uzun bir süredir toplumun tüm kesimlerini yargı sopasıyla susturmaya, sindirmeye ve korkutmaya çalıştığını belirten Canözer, iktidarın savaşa, şiddete ve baskıya karşı direnen kesimleri hedef aldığını söyledi. Gazetecilerin de baskılardan nasibini aldığını ifade eden Canözer, 8 Haziran’da yapılan ev ve iş yeri baskınlarında 20’si gazeteci 22 kişinin gözaltına alındığını hatırlattı. Gözaltına alınan gazetecilerin yedi gündür Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduğunu belirten Canözer, gazetecilerin neyle suçlandıklarının ise bilinmediğini söyledi.

Canözer, “Emniyetin servis ettiği bilgilerden anlaşıldığı gibi meslektaşlarımız, sadece gazetecilik faaliyetlerinden kaynaklı şu an gözaltında tutuluyor. Bunun yanı sıra meslektaşlarımızın çalıştıkları prodüksiyon binaları da halen ‘arama devam ediyor’ bahanesiyle polis ablukasında. Dünyada örneği olmayan bu durum aslında iktidarın asıl amacının özgür basını susturmak, çalışamaz hale getirmek olduğunu görüyoruz” dedi.   

'JINNEWS HEDEF ALINDI'

JINNEWS bürosuna yapılan baskını da hatırlatan Canözer, JINNEWS’in “Erkekler ne der diye düşünmeden yazıyoruz” şiarıyla yola çıkan gelenekten geldiğini ve tüm zorluklara rağmen özgür kadının sesi olduğunu söyledi.

AK Parti-MHP iktidarının kadın mücadelesi üzerinde her gün yeni baskı araçları inşa ettiğini söyleyen Canözer, “Kürt kadın gazeteciler, iktidar tarafından hedef haline getiriliyorlar. 8 Haziran’daki operasyonda bir daha gördük ki, iktidar hakikatin ortaya çıkmasından, topluma ulaşmasından korkuyor. Kendisine karşı kimsenin ses çıkarmasını hazmedemiyor. Evet, faşizm en çok özgür sesten korktuğunu biliyoruz. Operasyonun isminin önüne bir örgüt ismi ve yapılanma kelimesi getirilerek gerçekler çarpıtıldı. Bu durum halen devam ediyor. Ama asıl amacın gazetecilik faaliyetinin hedef alınması olduğundan da kuşkumuz yok” dedi. 

‘ARKADAŞLARIMIZI SERBEST BIRAKIN’

Halen birçok gazetecinin yargılandığını hatırlatan Canözer, birçok meslektaşlarının ise cezaevinde olduğunu söyledi. Yargılamaların tümünde gazeteciliğin suç olarak gösterildiğini belirten Canözer, “8 Haziran’da yapılan bu operasyonun da amacının ne olduğunu da gayet iyi biliyoruz. Bundan dolayı ne kadar kriminalize ederseniz edin, ne kadar baskı uygularsanız uygulayın, hakikatin sesi olmaya devam edeceğimizi bir kez daha yineliyor, tüm arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmaları çağrısı yapıyoruz” şeklinde konuştu. 

DERSİM’DE DE PROTESTO

Diyarbakır’da 20 gazetecinin gözaltına alınmasına Dersim’deki gazeteciler de tepki gösterdi. MA’da yer alan habere göre, Dersim’de Pir Haber Ajansı (PİRHA), Gazete Perperik, Munzur Radyo, Gazete Patika ile Dersim Haber’de çalışan gazeteciler, Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamaya kentteki siyasi partiler ile STK’lar da destek verdi. 

Açıklama yapan PİRHA muhabiri Cihan Berk, basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayacak “yeni sansür yasası”nı hatırlattı.  Berk, “Özgür baskın geleneği bu baskı ve gözaltılara yabancı olmadı. Ancak hiçbir şekilde bu baskılara boyun eğmedi. Bu politikalara karşı bütün gazetecileri mesleklerine sahip çıkmaya, dayanışmaya çağırıyoruz. Diyarbakır'da günlerdir gözaltında tutulan meslektaşlarımız için bir kez daha sesleniyoruz; Gazetecileri serbest bırakın, gazetecilik suç değildir” ifadelerini kullandı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.