Fuat Oktay: Fırat’ın doğusu için tüm hazırlıklarımızı yaptık

Fuat Oktay: Fırat’ın doğusu için tüm hazırlıklarımızı yaptık

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarını hatırlatan Oktay, "Şimdi de gündemimizde Fırat’ın doğusunda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu parçalamak vardır“ dedi.

TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde yürütme adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay konuştu.

2019 yılı bütçesinin 3 yıllık Yeni Ekonomi Programı’nın ilk ayağı olduğunu söyleyen Fuat Oktay, “Yakın zamanda yaşadığımız manipülatif dalgalanma, bizi hedeflerimizden uzaklaştırmamış, tam tersine hedeflerimize daha sıkı sarılmaya yöneltmiştir. Dünyanın en büyük yatırımlarının önemli kısmına uzun süredir ev sahipliği yapan bir ülke olarak, bu unvanımızı, önümüzdeki yıllarda da sürdürmekte kararlıyız” dedi.

YÜKSEK ENFLASYONUN MALİYETİNİN BİLİNCİNDEYİZ’

“Yeniden dengelenme kapsamında enflasyonla mücadele de en önemli hedeflerimizden biridir” diyen Oktay, “Yüksek enflasyonla yaşamanın maliyetlerinin bilincindeyiz. Gerek yatırım ortamının iyileştirilmesi gerekse uluslararası rekabetçiliğimizin artırılması bağlamında enflasyonu düşürme mücadelemizde kararlı bir duruşa sahibiz. Bu hedefimiz doğrultusunda mümkün olan her türlü tedbiri almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

‘SOSYAL YARDIMLARIN GSYH’YE ORANINI 3 KATINA ÇIKARDIK’

AK Parti iktidarın sosyal yardımların arttığını dile getiren Oktay, “Sosyal yardım harcamalarının GSYH’ye oranını yaklaşık 3 katına çıkardık. Son 16 yılda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yaklaşık 283 milyar TL tutarında sosyal yardım yaptık” ifadelerini kullandı.

Bütçede en yüksek payın eğitime ayrıldığını beliren Oktay, “Eğitime ayırdığımız kaynakların artmasıyla birlikte okullaşma oranları arttı, öğretmen ve derslik başına düşen öğrenci sayılarında önemli düşüşler sağlandı. Öğretmen başına düşen öğrenci sayımız; ilköğretimde 16’ya, ortaöğretimde de 12’ye düşmüştür” dedi.

‘SAĞLIĞI ULAŞILABİLİR HALE GETİRDİK’

Sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttığını söyleyen Oktay, “İktidar olarak sağlığa ayırdığımız kaynakları artırarak hem vatandaşlarımıza sunduğumuz sağlık hizmetinin kalitesini yükselttik hem de sağlık hizmetlerini her bir vatandaşımız için daha ulaşılabilir hale getirdik” şeklinde konuştu.

‘TARIMDA DESTEKLERİ YÜZDE 10,7 ARTTIRDIK’

Tarımı öncelikli sektör olarak gördüklerini ifade eden Fuat Oktay, şöyle devam etti:

“Çiftçiye verilen destek miktarı yılsonu itibariyle 14,5 Milyar TL’ye ulaşacaktır. 2019 yılında ise destek miktarımızı, bu seneye göre yüzde 10,7 oranında artırarak, toplam 16,1 Milyar TL’ye çıkarıyoruz. Tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları ve tarımsal KİT’lerin finansmanı da dahil tarıma toplamda 21,4 milyar TL’lik kaynak ayırıyoruz. Tarım sektörü yatırım ödenekleri dahil tarım sektörüne toplam 26,5 milyar TL kaynak aktarıyoruz.”

Bedelli askerlikle ilgili de bilgi veren Oktay, “Bedelli askerlik kapsamında; 635 bin 392 vatandaşımızın müracaat işlemi tamamlanmış, 67 bin 591’inin temel eğitimleri sona ermiştir” diye konuştu.

‘SURİYE DIŞ POLİTİKADA EN HAYATİ MESELE’

“Suriye meselesi, ülkemizin geleceği bakımından en hayati dış politika başlığı olarak, gündemimizdeki yerini korumaya devam ediyor” diyen Oktay, şunları söyledi:

“Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı’nda DEAŞ’ı büyük bir yenilgiye uğratmış, Zeytin Dalı Harekatı’nda da PYD üzerinden kurulan oyunu bozmuştur. Şimdi de gündemimizde Fırat’ın doğusunda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu parçalamak vardır. Bu meselenin çözümü için diplomatik yolları sonuna kadar zorluyoruz. Ancak, bu yolların ülkemizi oyalama taktiğine dönüşmesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın deyimiyle bizi bir kez daha ‘kendi göbeğimizi kendimizin kesmesine’ mecbur bırakacaktır. Buna ilişkin tüm hazırlıklarımızı da yapmış durumdayız.”

‘KIBRIS TÜRKLERİ ALEYHİNE ADIMLARA MÜSAADE EDİLMEYECEK’

Ege Denizi, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarının paylaşımıyla ilgili sorunların devam ettiğini hatırlatan Fuat Oktay, “Türkiye’nin ne Kıbrıs’ta, ne Ege’de, ne de Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynakları meselesinde çıkarlarından en küçük bir taviz vermeyeceğini altını çizerek ifade etmek isterim. Bilhassa Avrupa Birliği tarafından şımartılan Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin, ülkemiz ve Kıbrıs Türkleri aleyhine atmaya çalıştığı adımlara kesinlikle müsaade edilmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.