Fransa Adalet Bakanı: DAİŞ’lilerin yargılanacağı uluslararası mahkeme Irak’ta kurulabilir

Fransa Adalet Bakanı: DAİŞ’lilerin yargılanacağı uluslararası mahkeme Irak’ta kurulabilir

Fransa Adalet Bakanı Nicole Belloubet, yakalanan DAİŞ’lilerin yargılanması için uluslararası bir mahkeme fikrini tartıştıklarını belirterek, mahkemenin Irak’ta kurulabileceğine işaret etti.

RMC radyosuna konuşan Fransa Adalet Bakanı Nicole Belloubet, yakalanan ve tutuklanan DAİŞ’lilerin yargılanması konusunu değerlendirdi. Belloubet, “uluslararası mahkeme” fikri konusunda “Birçok mevkidaşım, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı ile birlikte Avrupa düzeyinde dile getirilen bir varsayımdır” dedi.

Bakan, bu tartışmaların “Vendome” grubu bünyesinde yapıldığını söyledi. Söz konusu grupta özellikle Fransız, Alman, İspanyol ve İtalyan adalet bakanları yer alıyor.

MAHKEME IRAK’TA KURULABİLİR 

DAİŞ’lilerin yargılanması için “özel mahkeme” fikrinin halen “varsayım” düzeyinde olduğunu yineleyen Adalet Bakanı Belloubet, mahkemenin sahada kurulacağını ancak Suriye değil, Irak’ta olabileceğini sözlerine ekledi.

‘UZUN ZAMAN ALIR’

Bununla birlikte birçok zorluğun olduğunu da ifade eden Fransız Bakan, “Irak devletinin onayı, başta idam cezasının yasaklanması gibi koşulların ortaya konulması gerekiyor” diye konuştu. Bakan, bu tip mahkemelerin kurulmasının hep uzun zaman aldığını dile getirdi.

Pazartesi günü aynı amaçla Stockholm’de bir toplantı düzenlenmişti. Toplantıya Avrupa Birliği’nin 11 ülkesi ile İsviçre katılmıştı. Teknik düzeydeki tartışmalarda, taraflar bilgi paylaşımında bulundu ancak herhangi bir karar alınmadı. Uluslararası bir mahkemenin ayakları üzerine oturtulması için yolun halen uzun olduğu belirtiliyor.

BÖLGE ÜLKELERİYLE İSTİŞARE

Toplantıyı ağırlayan İsveç İçişleri Bakanı Michael Damberg, bir sonraki aşamanın incelenecek seçenekler üzerine anlaşma sağlamak olduğunu belirtti. Bu kapsamda bölge ülkeleriyle de istişare yapılacak.

İsveçli bakan, tartışmaların sonuçlarını Cuma günü Lüksemburg’da Avrupa Birliği ülkelerindeki mevkidaşlarıyla bir araya geleceği bir toplantıda aktaracak. Toplantıya İsviçreli bir delegasyon da katılacak.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.