Flamingoların Görsel Şöleni

Flamingoların Görsel Şöleni

Türkiye'nin beşte birlik sulak alanına sahip Van Gölü havzası, İran'ın Urmiye Gölü'nde kuluçkaya yatan flamingolar, bu yıl hem erken hem de çok fazla sayıda ağırlamanın mutluluğunu yaşıyor.

VAN - Genelde kuluçkaya yattıktan sonra haziran ayı sonlarına doğru gelmeye başlayan ve ekim aylarına kadar Van Gölü havzasındaki sulak alanlarda yaşayan flamingolar, başta Erçek Gölü, Çelebibağ, Akgöl ve Erciş olmak üzere 12 sulak alanı tercih ediyor. Van Gölü havzasının en önemli sulak alanlarından olan kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Erçek Gölü'nde yılın belirli dönemlerinde konaklayan flamingolar, başta yöre halkı olmak üzere çok sayıda doğasevere görsel şölen sunuyor.

Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr Lokman Aslan, “Bu sene Erçek Gölü’ne geldiğimizde flamingoların sayılarında biraz artış gözlemledik. Havaların biraz daha serin gitmesinden dolayı bu sene de daha çok kuş geldiğini gördük. Ama sağlıklarına yönelik herhangi bir olumsuz etki de göremedik. Bu artış tahmini olarak rakam verecek olursak yüzde 10 ve 15 civarında geçen seneye göre daha şey. Burada halkımıza da şunu tavsiye etmek isteriz. Eğer kuş gözlemi yapmak istiyorlarsa bu haftalar çok uygun. Geldiklerinde Erçek gölünde flamingoları dolayısıyla seyir edebilirler. Görecekleri kadar doyuma ulaşacakları kadar flamingo burada var” dedi.

Van YYÜ Biyolaji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr Attila Durmuş, “Rutin olarak kuş gözlemlerini yapıyoruz. Bu sene her sene olduğu gibi flamingolarımız geldiler. Tabi bunlar havanın şartlarına, iklime ve su kapasitesine bağlı olarak, bazı dönemler erken geliyorlar. Bazı dönemler daha geç gelebiliyorlar. Sayılarda değişebiliyor. Bu sene sayı daha iyi. Bu sayı havaların ısınmasıyla daha artacaktır. Erçek Gölü suyunun kimyasına en yakın göl Ürmiye Gölü. Bu türlerin büyük bir kısmı beslemek için Urmiye Gölü’nden Erçek Gölü’ne geliyor” dedi.

Flamingoların Görsel Şöleni

Flamingoların Görsel Şöleni

Flamingoların Görsel Şöleni

Flamingoların Görsel Şöleni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.