Fırat: Tekman’da birinci partiyiz!

Fırat: Tekman’da birinci partiyiz!

BDP Tekman Belediye Eş Başkan adayı Ali Sait Fırat, Tekman’ı yüzde 80 gibi bir oyla kazanacaklarının altını çizerek, amaçlarının ilçeyi birçok konuda geliştirmek olduğunu söyledi.

ERZURUM -  BDP Tekman Belediye Eş Başkan adayı Sait Ali Fırat, bu yıl bu tur komplolara izin vermeyeceklerini belirterek, yüzde 80 gibi bir oy farkıyla birinci parti olacaklarını belirtiyor.

BDP Belediye Eş Başkan adayı Ali Sait Fırat, 30 Mart yerel seçimleri, Tekman’a ilişkin projelerini konuştuk.

BPD’nin Erzurum’da şu anda gücü ne durumda?

Erzurum’da yaşayan Kürtler, şimdiye kadar ciddi  bir baskı altındaydı. Kendini ifade edemiyordu, korkuyorlardı. Ancak şu anda durum çok farklı. Kürtler, kendi kimliğine, değerlerine sahip çıkıyor. Bunun için mücadele veriyor. Onun için biz bu seçimlerde en az 4 ilçenin belediyesini kazanacağız. Ancak en çok güçlü olduğumuz iki ilçe var, Karayazı ve Tekman. Geçen seçimlerde de en fazla oyu bu ilçelerde aldık.

Tekman halkı sizi nasıl karşılıyor?

Halkımızın ilgisi oldukça büyük. Partimize karşı büyük bir heyecan var. Bu Tekman’ın her tarafından böyle. 30 Mart seçimlerinde Tekman’da yüzde 80 ile birinci parti olacağız.

Bu kadar eminsiniz?

Halkımıza inancımız tamdır. Bu konuda zerre kadar bizim tereddüdümüz yok. Tekman halkı, artık kendi partisi tarafından yönetilmek istiyor. Bu seçime yaklaşımı da bir referandum ve Serok Öcalan’ın barış sürecinde elinin daha güçlü olması düşüncesidir.

Siz Şêx Seîd’in torunlarındansınız. Ancak bazı ailesi bireyleri tarafından ‘BDP’yi desteklemiyoruz diye bir açıklama yapıldı.’ Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizim ailemiz büyük ve geniştir. Ancak o açıklamayı yapan Av. Abdurahim Fırat’tır. Bu kişi, daha önce Erzurum İHD ve HADEP döneminde çalışmalar yaptı. Ancak mevki ve koltuk sevdasından  dolayı AKP’ye katıldı. İki dönemdir, AKP ‘seni milletvekili yapacağız’ diyerek, kandırıyor.

Bunun da beklentileri var. O da AKP, içerisinde yerini sağlamlaştırmak için bize karşı açıklama yaptı ve çalışıyor. Bütün mesele bu. Şêx Seîd, ailesinin bir kısmı Erzurum, Elazığ ve Diyarbakır’da yaşıyor. Biz Amed’de toplanıp orada bulunan aile adına BDP’ye katıldığımızı ilan ettik. Şêx Seîd’in oğlu Şêx Ahmet olmak üzere bütün ailemiz BDP’yi destekliyor. Sadece Abdurahim Fırat dışında. O da kendi bireysel çıkarları için yapıyor. 

 Sizce BDP’nin Erzurum’da belediye kazanmanın önemi nedir?

Bugün Kürdistan’ı göz önünde bulundurursak en fazla baskı altında yaşayan, kendini ifade edemeyen Erzurumlu Kürtlerdir. Her gün bize saldırılar var. Bırak siyasetimizi, bizi insan olarak bile kabul etmiyorlar. Erzurum’da Kürtlerin yaşadığı yerlere, bilinçli olarak hizmet götürülmüyor. Örneğin merkezde Mahallebaşı diye bir yer var. Kürtleri bilinçli olarak oradan çıkarmak için her şeyi yapıyorlar.

Burada AKP’nin rolü var ne?

Rolü çok büyük. Bu zemini yaratan AKP’nin kendisidir. Kürt sorunun çözümü içi çalıştıklarını söylüyorlar ama öyle değil. Şuanda da seçimlerde oy kapmak için şantaj yapıyorlar. Oy toplamak için insanlara, ‘Yaşlılık, yeşil kart, gibi paranızı keseriz’ diye tehdit ediyorlar. Birçok yerde de para dağıtılıyorlar. AKP, Tekman’da 12 yıldır iktidar olmasına rağmen ilçe sosyal ve ekonomik olarak Türkiye’nin en geri  kalmış ilçesidir.

Elinizde böyle bir istatistik var mı?

Evet var. Türkiye genelinde 892 ilçe içerisinde sosyo-ekonomik olarak Tekman, sondan ilk üç ilçe arasında.

Tekman’ın kaynak gelirleri nedir?

Hayvancılık ve tarıma dayalı bir geliri var. O da yapılmıyor. Çiftçi  tembelliğe alıştırılmış, para ve kömür veriliyor. İnsanlar onu da yapmıyor. Sadece hayvancılık yapılıyor. O da ilkel ve bilinçsizce yapıyor. Kendi ürününü bile satamıyor. Pazarlayamıyor. Yapmaya kalkışsa bile onu da götürüp, üç beş talancı ve komisyoncuya kaptırıp geri geliyor.

Peki doğru bir belediyecilik ile Tekman’da bir kalkınma olabilir mi?

Evet tabi ki. Hem de çok güzel  bir kalkınma ve gelişme olur. Örneğin hayvancılık konusunda istihdam yaratacak şey ilçede bir süt ürünleri üzerine  bir fabrika kurmak. Çünkü Tekmanlı çiftçiler, sütünü çok ucuza seyyar mandaracılara veriyor. Tekman’da imkan çok. Doğru bir belediyecilikle birçok proje hayata geçirilebilir.

Tekman belediyesini kazanırsanız. Ne gibi projeleriniz var?

En başta bu ürünleri dış pazarlara götürmek için bir sistemin yaratılması. Bu gerçekten ilçe sakinlerinin refah düzeyini için çok önemlidir. Mesela doğal kaynaklar var. Örneğin büyük çapta tuz madeni var. Alabalık üretimi yapılabilir. Kooperatifleşme projeleri olabilir. Kendi ürettiğini kendi merkezinde satabilme sistemi oluşabilir. Alıcı gelip Tekman’da mal almalı. Para burada kalsın. Başka yerde yere gitmesin.

Yine Tekman ile Erzurum’un ulaşım için Palandöken dağının içinde tünel yapma girişimlerde bulunacağız. Çünkü 20 km yolu, 180 km dolanarak, kent merkezine gidiyoruz. Bu yol yapılırsa bölge gelişir, ilçeye bir çok katkısı olur.  

 Peki AKP 12 yıldır Tekman’da iktidarda neden bu bahsettiğiniz projeleri hayata geçirmiyor?

AKP bilinçli olarak yapmıyor. Kürtleri bilerek geri bırakıyor. Sadece seçim dönemlerinde göz boyama amaçlı birşeyler yapıyor. Zaten Kürtleri de din ile kandırıyor. Çünkü Kürtler dinlerine düşkün. Din olgusu Tekman’da siyasette belirleyici. AKP’de bununla  oynamayı çok iyi biliyor. Ancak Kürtlerin ulus bilinci gelişti. Artık AKP, bu oyunları oynayamaz. Foyası ortaya çıktı. Bunu 30 Mart’ta Tekman’da göreceğiz. AKP’nin din ile siyaset yapamayacağını artık bütün kamuoyu görecektir.

HÜDA-PAR’ın siyasetini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Devlet tarafından Kürtlerin kandırılması, bölünüp, parçalanması için kullanılan bir oluşumdur. Geçmişte binlerce Kürt yurtseverini katleden JİTEM iş birliğiyle hareket eden Hizbullah, bugün ise sadece isimleri değişmiştir.

Bunların İslamiyetler bir alakaları yok. Rojava’da Kürtleri katletmek için gençleri gönderen bir örgütü konuşmaya bile gerek yok. Herkes bunların ne olduğunu çok iyi biliyor.

Son olarak Tekmanlı seçmenlere çağrınız nedir?

Bütün Kürtlere barış, demokrasi, eşitlik ve özgürlük için 30 Mart’ta sandığa gidip düzen partilerinin siyasetine son vermeleri  için BDP’ye oy vermeliler. Bunu kendileri için yapmalılar. Halkımız artık kendilerini doğru yönetecek partileri seçmeli.

Öbür taraftan da Avrupa’da yaşayan insanlarımızın ülkedeki ailelerini arayıp, oylarını BDP’ye vermelerini söylemeli.  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum