Feyzioğlu: Cezaevlerine virüs bulaşırsa çok büyük sıkıntı doğar

Feyzioğlu: Cezaevlerine virüs bulaşırsa çok büyük sıkıntı doğar

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, cezaevlerindeki korona virüsü tehlikesine karşı Meclis’e seslendi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, korona virüsün cezaevinde yarattığı risklere dikkat çekerek Meclis’e seslendi. Feyzioğlu, “Bir defaya mahsus ceza ve infaz indirimi yapalım. Çünkü bugün cezaevleri kapasitesinin 4, 5 katı. İçeriye virüs bulaşırsa çok büyük sıkıntı doğar. Cezaevlerindeki sayıyı makul düzeye indirelim. Aynı zamanda kalıcı bir infaz reformu yaparak, hem cezaevlerindeki anormal birikimi önleyelim hem de cezasızlık algısını yıkalım” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, HSK, Noterler Birliği ve Adalet Bakanlığı’nın üst düzey bürokratlarıyla yapılan korona virüs yargı zirvesine katılan Feyzioğlu, toplantıda alınan önlemleri sosyal medya hesabından duyurdu. HSK’nın aldığı tavsiye kararı uyarınca acil işler dışındaki duruşmaların mahkemelerce ertelendiğini, tutuklu ve acil işlerde SEGBİS sisteminin uygulanmaya başlandığını hatırlatan Feyzioğlu, TBB’nin tavsiye kararı uyarınca cezaevlerine tutuklu, hükümlü görüşüne giden avukat sayısında geçen hafta sonuna oranla yüzde 50 azalma olduğunu bildirdi.

‘CEZAEVLERİNDE AVUKAT, HÜKÜMLÜ GÖRÜŞÜ CAM ARKASINDAN’

Feyzioğlu, yapılan toplantıda bu önlemlerin daha da artırıldığını ve belli bir süreliğine cezaevlerinde avukat, hükümlü ve tutuklu görüşmelerinin cam arkasından ve telefonla yapılacağını, cezaevine giren tüm avukatlara hem eldiven hem maske verileceğini, ayrıca görüşmelerin ardından görüşme odalarında ilaçlama yapılacağını kaydetti.

‘AÇIK GÖRÜŞ YERİNE TELEFON’

Feyzioğlu, yine önlemler kapsamında cezaevlerindeki ailelerle açık görüşlerin virüs tehlikesi geçene kadar ertelendiğini, bunun bir tedbir olduğunu, tehlike geçince görüş haklarının üst üste kullandırılabileceğini, bu kapsamda ailelerle hükümlülerin telefonla görüşme haklarının artırılacağını duyurdu. Açık cezaevlerinde kalıp dışarıda çalışan ve tekrar cezaevine geri gelenler olduğunu hatırlatan Feyzioğlu, virüs tehlikesi geçene kadar dışarıda çalışma uygulamasına da son verildiğini bildirdi.

‘İNFAZ REFORMU YAPALIM’

Feyzioğlu, toplantıda konuşulmayan infaz reformu meselesi için de düşüncelerini açıkladı. Feyzioğlu, şunları söyledi:
“Bu toplantıda konuşulan bir bölüm değil. Meclisimize sesleniyorum. Bir defaya mahsus ceza ve infaz indirimi yapalım. Çünkü bugün cezaevleri kapasitesinin 4, 5 katı. İçeriye virüs bulaşırsa çok büyük sıkıntı doğar. Cezaevlerindeki sayıyı makul düzeye indirelim. Aynı zamanda kalıcı bir infaz reformu yaparak, hem cezaevlerindeki anormal birikimi önleyelim hem de cezasızlık algısını yıkalım. Aşırı doluluk olmasın. İnsanların rehabilite olmasını, ıslah olmasını sağlayalım. Hapis cezasını alan, cezası seçenek yaptırıma dönüşmemişse cezaevine girsin, cezasını çeksin. Cezasızlık algısı ortadan kalksın. Şu infaz reformunu yapalım. İnfaz reformunu yapabilmek için cezaevlerinin acilen, hızla mevcudunun azaltılması lazım. Koronavirüsün varlığı bunu iyice zorunlu ve acil kıldı.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.