Feleknas Uca Almanca ve Kürtçe konuştu, Meclis'te tansiyon yükseldi

Feleknas Uca Almanca ve Kürtçe konuştu, Meclis'te tansiyon yükseldi

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmayı Almanca ve Kürtçe de tekrar etti. MHP ve AK Partili sıralardan tepki geldi.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Meclis Genel Kurulu'nda Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülürken kürsüde görüşlerini dile getirdi. Ana dilde eğitim yasağı nedeniyle hükümeti eleştiren Feleknas Uca, konuşmasını tamamladıktan sonra "Şimdi bu konuşmamı çok dilli bir vekil olarak Almanca ve Kürtçe tekrar yapacağım" dedi.

Uca bu sözlerin üzerine önce Almanca konuşmaya başladı. AK Parti ve MHP sıralarından tepkiler yükselirken TBMM Başkanvekili Haydar Akar, Feleknas Uca'ya müdahale ederek "Sayın hatip, belki bir kelime belki bir cümle olabilir ama hangi dil olursa olsun bir metin okunamaz. Resmi dilimiz Türkçe" diye konuştu.

Uca Almanca konuşmasını bitirdikten sonra konuşmasının bir kısmını Kürtçe olarak da tekrar etti.  Akar, tepki gösteren MHP ve AK Partililere "Hatip iki dilde daha konuşmasını tekrarlayacağını söyledi. İlk konuşması Almanca'ydı, Almanca da olsa, İngilizce de olsa Fransızca da olsa ana dilde de olsa mutlaka birkaç kelime söylenebilir ama bir metin uzun süre kullanılamaz.  Çünkü Türkiye'nin resmi dili Türkçe'dir. Zaten hatip de bir metnin tümünü okumamıştır" diyerek oturuma devam etti.

MECLİS'TE YAŞANANLAR

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine dair söz alan HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Feleknas Uca, Türkiye’de çok dilli bir kültür olduğunu ancak anadil de eğitimin yasak olduğunu söyledi. Uca, “Türkiye’deki tüm halkları bu haktan mahrum eden hükümetin, Kürtçeye yönelik baskıları ise anadilde eğitimin çok ötesindedir. Okullarda Kürtçenin seçmeli ders olmasıyla, Kürtçe Radyo-TV açmakla övünüyorsunuz ancak Kürtçe eğitim veren kurumları kapatıyorsunuz. Kürt dili eğitimi veren akademisyenleri tutukluyorsunuz. Genel Kurul’da Kürtçeye tahammül edemediğiniz için mikrofonları kapatıyorsunuz. Kültür sanat etkinliklerini yasaklıyorsunuz. Kürtçeye duyduğunuz rahatsızlık öyle bir boyuta gelmiş ki ülke içindeki müdahaleler yetmemiş, Tokyo üniversitesinde başlayan Kürtçe derslerin kaldırılması için Japonya’ya baskı yaptınız” dedi.
 
AB’nin başkentinin içinde olduğu Belçika’nın üç, İsviçre’nin dört, Hindistan’ın bölgelerde de konuşulmak üzere 22 resmi dil olduğunu kaydeden Uca, şöyle konuştu: "Birleşmiş Milletlere üye yüz kırk üç ülkenin, birden fazla resmi dili var. İsveç eğitim sistemi, evde konuşulan dili eğitimde de geçerli dil olarak kabul etmekte ve en az beş kişilik grup oluştuğunda, belediyeler anadilde eğitimin verilmesiyle yükümlü oluyor. Ancak bu ülkelerin bölünme korkusu yok. Çünkü çok kültürlü ve çok dilli olmanın bir ülkeyi bölmeyeceğinin, aksine zenginleştireceğinin, sizden başka herkes farkında. Cumhurbaşkanı Erdoğan Almanya'ya yaptığı ziyaretlerde sık sık, Türkler için anadilde eğitim talebinde bulunuyor. Fakat Almanya’da ilkokuldan itibaren zorunlu anadil eğitimi veriliyor. Şimdi soruyorum size; Almanya’da talep ettiğiniz anadil eğitiminden, Türkiye’de neden rahatsızlık duyuyorsunuz? Siz neden Kürtçeden bu kadar korkuyorsunuz? İnsanların kendilerini anadilinde ifade etmesinin, eğitim almasının size ne zararı var?”
 
Kürtçeye bu kürsü dahil olmak üzere, yurt içinde ve yurt dışında tahammül edemeyen zihniyetin Kürt kentlerini ziyaret ettiğinde ise Kürtçe şarkılı şov yapmaktan geri kalmadığının altını çizen Uca, şunları söyledi: “Ancak okunan parça Kürtçe de olsa, içinde geçen ‘Kürt’ kelimesine tahammül yine yok ve parça tahrif edilerek okutuluyor. Ancak Kürtlerin bunlara karnı tok. Artık bu numaralar sizi kurtarmaz. Siz her alanda meşruiyetinizi tamamen yitirdiniz. Kimsenin size inancı yok artık. Tekçi zihniyet gidecek, bütün halkları, inançları, dilleri ve kültürleri kapsayan HDP fikriyatı gittikçe büyüyecektir. Bu fikriyat, bu ülkeye barışı, özgürlüğü, huzuru getirecek.”
 
Konuşmasının aynısını Kürtçe ve Almanca yapacağını söyleyen Uca, ilk olarak Almanca konuştu. MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül ve milletvekilleri Uca’nın sözünü kesmeye çalıştı. Uca ise konuşmasını sürdürdü.

Sözlerine Kürtçe devam eden Uca, “Sevgili halkımız sizde görüyorsunuz, bu Meclis’te Kürtçe dili ve diğer kültürlere tahammülsüzlük var. Bu sizin korkunuz ve gideceksiniz. HDP geliyor. Özgürlük, eşitlik getirecek” dedi.

HASAN ÖZGÜNEŞ: BALIĞIN KOKTUĞU YER BURASI

Kürsüye çıkan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de MHP’lilerin tutumuna tepki gösterdi. Özgüneş, “Demokratik özgürlükçü dayalı bir zihniyet devrimini Türkiye ve Ortadoğu’da yaratmadığımız sürece bizim halimiz bu. Balığın koktuğu yer burası” dedi. Hiçbir şeye tahammül olmadığını dile getiren Özgüneş, “Avrupalılar yüzyıl, 30 yıl, birinci dünya savaşlarını yaşadılar. Ama sonunda aydınlar, kadınlar, emekçiler halkların eşitliğini getirdiler ve dünyanın merkezi haline getirdiler. Biz hala armut topluyoruz, armut. Bu Meclis AKP ve yandaşları huzurunda hamaset, düşman yaratma, kin ve intikam, iftira ve kumpas ve kavga meclisine dönüşmüş. Ayıp, ayıp. Burada sevgi ve kardeşliği öğretelim. Dil, halkların kimliği, şerefi, haysiyetidir. Tarihidir, duygularıdır, rüyalarıdır, yaşamıdır. Bunu yasaklamak insanlık suçudur, ilkel milliyetçiliktir."

AK Parti ve MHP sıralarına dönen Özgüneş, “Siz bölünme paranoyasını uydurarak, bu toplumu zehirliyorsunuz. Tarih boyunca Kürtler ve Türkler diğer halklarla ittifak sağladılar. Cumhuriyeti birlikte kurdular. Siz bize bölücü diyorsunuz. Lozan’da Rojava’yı, Irak’ın Kuzey’ini bölen kim sizin zihniyetiniz. Biz birlikte Misak-ı Milliyi kurduk. Biz bu ülkede demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü, emekçiye, yoksulluğa bütçeden daha çok ayrılmasını istiyoruz. İki de bir kalkıp, terör deyip de bizi bölücülükle suçlamak temel bölücülüktür. DAİŞ’çiliktir. FETÖ’cülüktür. Bırakın bu hikayeleri. Anayasa’nın 42’inci maddesinde siz kardeşim dediğiniz Kürtlerin dilini yasakladınız” dedi.
 
Özgüneş, “Siz de bunu anlayacak kapasite olsaydı, itiraz etmezdiniz. Sizde kapasite yok. Ne mutlu insanız diyenlere” ifadesini kullandı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.