FARC: Sıra devlette

FARC: Sıra devlette

FARC ile Kolombiya hükümeti arasında imzalanan barış anlaşması gereği silahlarının yüzde 31'ini teslim eden grup, hükümetin de verdiği sözleri tutması için çağrıda bulundu.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) adına hükümetle müzarekeleri yürüten grubun lideri Ivan Marquez, FARC’ın  Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerine 2 bin 230 silah teslim ettiğini söyleyerek “Silahların teslimi barışa olan bağlılığı gösteriyor” dedi. FARC’ın silahları teslim ederek sözünü tuttuğunu söyleyen Marquez, “Hükümetin de sözünü tutmasını bekliyoruz” diye konuştu.Marquez, FARC ile Kolombiya hükümeti arasında BM gözlemciliğinde yapılılan barış anlaşması çerçevesinde toplam silahının yüzde 31’ine denk düşen 2 bin 230 silahın dün BM yetkililerine teslim edildiğini duyurdu. Silahların teslim edilmesinin FARC’ın”uzlaşma konusundaki istekliliğini” yansıttığını ifade eden Marquez, sözünü tutma sırasının hükümette olduğunu vurgladı.

“HER ŞEY KAYIT ALTINDA”

Silahla teslim edilirken herhangi bir fotoğrafın olmamamasına dair yapılan FARC’ın yenik duruma düşmek istememesi yorumlarına tepki gösteren Marquez, fotoğrafın olmadığını ama her şeyin kamera alındığını ve kayıtlı olduğunu söyledi. Yine silah teslimatına fotoğraf olmaması nedeniyle şüpheli yaklaşanlara ise Marquez şöyle dedi: “Önemli olan silahları, BM gibi çok saygın ve uluslararası bir kurumun silahları teslim almış olmasıdır ve sanıyorum bu kurumun yalan söylemeyeceği herkes tarafından bilinir”. Marquez, FARC’a ait 900’ün üzerinde gizlenmiş silahın da BM yetkililerine teslim edilmek üzere hazır olduğunu söyledi.

FARC ve hükümet arasındaki barış süreci FARC’ın silahsızlanması karşılığında toprak reformunun yapılması, FARC’ın siyasete katılımının sağlanması, yasa dışı uyuşturucu sorununa çözüm bulunması ve  iç savaş kurbanların haklarının verilmesi başlıklarına dayanıyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.