Evsizlere yardım ettiği için davalık oldu

Evsizlere yardım ettiği için davalık oldu

Fransa'da evsizlerin uyumasını engellemek için parktaki bankların üzerine monte edilen demirleri söken Hippolyte ve Jennifer adlı iki genç hırsızlıkla suçlanıyor.

Fransa’nın Lyon kentinde iki genç, evsizlerin uyumasına engel olduğu gerekçesiyle bir parktaki sokak banklarının üzerine monte edilen demir dayanakları söktükleri için mahkemelik oldu.

Hippolyte ve Jennifer adlı bu iki genç, ‘kamu malına zarar verme ve hırsızlıkla’ suçlanıyor.

Fransız gençler, bankların üzerindeki demirler nedeniyle evsizlerin beton ve çimen üzerinde uyuduklarını gördükten sonra “Bir şeyler yapmalıyız” diyerek, bir gece vakti ellerinde tornavidalarla bu değnekleri sökmeye başlıyor. Fakat ihbar üzerine yakalanan iki genç gözaltına alınıyor.

Ardından konu yargıya intikal ediyor ve Lyon Büyükşehir Belediyesi’nin ‘mağdur’, Hippolyte ve Jennifer’ın ‘suçlu’ olarak yargılandığı dava görülüyor. “İki kişilik organize çete olmakla suçlanıyoruz” diyen Hippolyte, “Böyle bir şeyi yaptık çünkü evsizlerin uyumasının engellenmek istenmesi kabul edilemez bir şey” diye tepkisini dile getiriyor.

Dava öncesinde, iki gencin avukatı, kamu yararına zorunlu iş ya da para cezası alabileceklerini söylüyor. Hippolyte ve Jennifer, yaptıklarının ‘hırsızlık’ olmadığına, aksine ‘sosyal bir probleme sembolik olarak işaret ettiklerine’ ikna ediyorlar hakimi. Bu nedenle mahkeme önünde ‘suçlu’ bulunmalarına rağmen hiçbir ceza almıyorlar.

FRANSA’DA 4 MİLYON İNSAN YETERSİZ KOŞULLARDA YAŞIYOR

Fransa, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyeleri arasında sosyal refah harcamalarına en çok bütçe ayıran ülkeler sıralamasında ilk sırada olmasına rağmen, ulusal anlamda çalışmalar yapan Abbe Pierre Derneği’nin verilerine göre, ülkedeki 4 milyon kişi kötü koşullarda ya da sabit bir barınağı olmadan yaşıyor.

euronews’in haberinde, Fransa’da evsizler üzerine istatistik bilgileri çıkarmak ‘eşitlik’ ilkesi gereğince güncel olarak mümkün değil. Bu nedenle en son 2012’de evsizlere dair rakamlar açıklandı. Buna göre Fransa’da 2012’de, ulusal istatistik kurumu Insee’nin araştırmasına göre, 143 bin evsiz vardı. Fransa’da faaliyet gösteren Abbe Pierre Derneği’ne göre ise 2018’de bu sayı oldukça arttı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.