Espinoza: ABD sürecin ilerletilmesini istiyor

Espinoza: ABD sürecin ilerletilmesini istiyor

Yüksekova Haber'e özel açıklamalar yapan ABD’nin Adana Başkonsolosu John L. Espinoza, Türkiye’de yürütülen çözüm sürecine destek verdiklerini, sürecin daha da ilerlemesi gerektiğini söyledi.

Zeki Dara'nın özel röportajı

HAKKARİ - NATO üyesi ülkelerin IŞİD’e karşı koalisyon oluşturmak için çalışma yürüttüğü bir dönemde önce Van’a daha sonra da Hakkari’ye gelen ABD’nin Adana Başkonsolosu John L. Espinoza çözüm süreci ve IŞİD’e karşı yapılacak çalışmalar ile ilgili olarak, Yüksekova Haber Gazetesi'nden Zeki Dara'ya konuştu. 

Halktan büyük bir destek alan çözüm sürecinin ilerletilmesi gerektiğini kaydeden Espinoza, Türkiye'nin IŞİD'e karşı kurulacak olan uluslararası koalisyonda yerini alması gerektiğini kaydetti.

Espinoza; IŞİD saldırıları nedeniyle yerlerinden göç etmek zorunda kalan Şengalli Êzidiler için bölge belediyelerinin ve halkın başlattığı yardım kampanyalarının ise çok etkileyici olduğunun altını çizdi.. 

*Çözüm sürecine nasıl bakıyorsunuz? Sürecin Hakkari’deki yansımalarını nasıl gördünüz?

Hakkari’de bulunmaktan çok memnunum. Daha önce Van’daydım. Bugün Hakkari’ye geldim. Değişik kesimler ile görüşme şansım oldu. Yüksekova’yı da ziyaret ettim. Halktan duyduğum kadarı ile barışı sürecine her kesten büyük bir destek var. Benim edindiğim izlenim insanlar bu sürecin çok daha hızlı ilerlemesini beklemektedir. Bizim açımızdan da bu barış sürecine bu kadar büyük umut bağlanması  çok güzel. ABD de bu sürece güçlü bir şekilde destek vermektedir. Biz bu sürece destek verdiğimiz açıklamak istiyoruz. Bu nedenle de çok hızlı bir ilerleme görmek istiyoruz.

rrrr.jpg
 
*ABD öncülüğünde IŞİD’e karşı bir koalisyon kurulması için çalışmalar devam ederken, İngiltere Başbakanı David Cameron, Türkiye’nin bu koalisyona katılması noktasında endişelerinin olduğunu açıkladı. Türkiye’nin bu koalisyona katılmasını bekliyor musunuz? Bu çerçevede Erdoğan – Obama görüşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Son birkaç gündür seyahat halindeyim. Tabiî ki bizim hükümetimizin bu koalisyonu oluşturma çabalarını takip ediyorum. IŞİD’e karşı mücadele etmek için güçlü bir koalisyonun kurulması çok önemlidir. IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye’yi çok önemli bir panter olarak görüyorum. Biz Kuzey Irak’ta bu anlamda çok faaliz. Bildiğiniz gibi Kuzey Irak’ta hem istihbarı hem de askeri kaynaklarımızı ayırdık. Birçok cephede uluslararası bir yaklaşım ile mücadeleye destek veriyoruz. Ekonomik araçların kullanılması söz konusudur. Ne olursa olsun IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye’nin de destek vermesini istiyoruz. Ama Türkiye bu mücadele için ne tür bir katkı yapabilir bunu Türk yetkililer karar verecektir.

*IŞİD’e karşı mücadelede Güney Kürdistan Peşmergelerinin yanı sıra PKK’liler de savaştı. IŞİD’e karşı kurulmak istenen koalisyonda PKK’nin de yer alması gerektiğini düşünüyor musunuz?

Biz Kuzey Irak hükümeti ile birlikte IŞİD’e karşı mücalede işbirliği yapmaktayız. Bağdat hükümeti ile de çalışmalarımız devam ediyor. O çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kürtlerin safında bu konuda savaşan başka unsurlar var mı bunu bilmiyorum. Bununla ilgili bilgim de yok. Bu savaşta bizim partnerlerimiz Irak merkezi hükümeti ve Kürt bölgesel hükümetidir.  

Rojava’da IŞİD’e karşı verilen mücadele için ne düşünüyorsunuz?

Değdim gibi biz IŞİD’e karşı mücadelemizi merkezi Irak hükümeti ve Bölgesel Kürt hükümeti ile yürütüyoruz. Her iki hükümette Irak’a bağlıdır.  

Yüksekova’da Şengalli Êzidiler için düzenlenen kermese katılıp bir namazlık aldınız. IŞİD saldırıları nedeniyle yerinden göç etmek zorunda kalan 500 bin Şengalliler için ABD herhangi bir yardım yapmayı düşünüyor mu?

Mağdur insanlara insani bir yardım gönderilmesi anahtar bir çalışma olacaktır. O nedenle yapacağımız her şeyin başında uluslararası insani yardımın gelmesi söz konusu. Ve yine kurulacak olan koalisyon için bu konu en önemli unsur olacak.

*30 bini aşkın Şengalli Êzidi, bölgedeki belediyeler ve halkın yardımları ile ayakta durmaya çalışıyor. ABD yardımlar konusunda DBP’li belediyeler ile işbirliği yapmayı düşünüyor mu?

Gerçekten Türkiye’ye geçmiş olan Êzidilerin sayısı çok fazla. Bölgede mültecilere en büyük desteği veren ABD’dir. Birleşmiş Milletler ve mültecilere destek veren uluslararası sivil toplum kuruluşlarına ile çeşitli ajanslara destek veriyoruz. Bu gerçek ile başa çıkabilmek için çaba gösteren herkes ile çalışmaya hazırız. Çeşitli belediye başkanlıklarının kısıtlı imkanlar ile Êzidilere yaptığı yardım çalışmaları çok etkileyici. Irak sınırını geçip bölge illerine gelen mültecilere yardım elini uzatıp bu cömertliği gösteren bölge insanına da teşekkür ediyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.