Esad'la Kürtler arasında buğday gerilimi

Esad'la Kürtler arasında buğday gerilimi

Suriye'nin kuzeydoğusundaki çiftçiler, Şam yönetimi ile bölgeyi kontrol eden Kürtler arasında kaldı.

Suriye’de Esad yönetimi ile ülkenin yaklaşık yüzde 30’unu kontrol eden Kürtler arasında, kuzeydoğudaki Haseke vilayetinde yetiştirilen buğday nedeniyle bir gerilim yaşanıyor. Art arda geçen kurak yıllar ve sekiz senedir devam eden iç savaşın ardından uzun süre sonra ilk kez bereketli mahsul bekleyen bölgedeki çiftçiler, AFP ajansının haberine göre bu kez de Kürt makamlarıyla Şam rejimi arasında kalmış durumda.

‘EN YÜKSEK FİYATI VERENE SATACAĞIZ’

AFP’ye konuşan çiftçi Adil Osman, “Ekmek teknelerinin siyasi pazarlık kozuna dönüştürülmesinden” rahatsız olduğunu dile getiriyor. İki tarafın da tatmin edici bir fiyat teklif etmemesinden şikayetçi olan Osman, mahsullerini en yüksek fiyatı verene satacaklarını ifade ediyor.

Suriyeli Kürtler, bir kilo buğday için yaptıkları teklifi geçen ay yüzde 7 artırarak 160 Suriye lirasına (Yaklaşık 2 TL) çıkardı. Ancak bu fiyat, Esad yönetiminin önerdiği 185 Suriye lirasının altında. Her ne kadar çiftçiye elindeki mahsul için daha yüksek fiyat öneren taraf Şam yönetimi olsa da Suriyeli Kürtler, kontrolleri altındaki bu bölgeden buğday çıkışına izin vermeyeceklerini ifade ediyor.

‘ŞAM NİFAK TOHUMU EKMEYE ÇALIŞIYOR’

Bölgedeki Kürt yönetiminin tahıl işlerinden sorumlu yetkilisi Salman Bardo, rejimin “Halk ile özerk yönetim arasına nifak tohumu ekmek için daha yüksek fiyat teklif ettiğini” öne sürüyor. Bardo, Suriye’nin kuzeydoğusundaki tahılın Şam tarafından ülkenin diğer bölgelerine götürülmesine “izin vermeyeceklerini” söylerken, bunu nasıl yapacakları konusunda ayrıntı vermiyor.

Suriye hükümetinin Haseke’deki tarım ofisinin başında bulunan Amir Sello ise vilayetteki hasadın büyük bölümünü satın alacaklarından emin. Sello, “Cazip tekliflerimiz, yetiştiricilerin, hükümet tarafından kurulan tahıl alım merkezlerine akın etmesini sağlayacak” dedi.

‘BUĞDAY ŞAM’A GİDERSE GIDA KRİZİ YAŞANIR’

Taraflar arasındaki buğday savaşını yorumlayan Suriye uzmanı Fabrice Balanche, “Kürtler, buğdayın dışarı çıkmasını istemiyor. Çünkü mevcut üretim yerel halka ancak yetiyor” ifadelerini kullandı. Balanche, Buğday’ın Şam’a gitmesinin, Kürtlerin kontrolündeki bölgede gıda krizine yol açacağını söyledi.

Bir başka Suriye uzmanı Nicholas Heras ise “Esad’ın, Batı Suriye’de kontrol ettiği bölgelerde ekmek krizini önlemek” için Kürtlerin elindeki kuzeydoğu bölgesinde yetişen tahıl ürünlerine ihtiyacı olduğunu belirtti. Heras’a göre, Suriye savaşında bundan sonra buğday “güçlü bir silah” olacak. Suriyeli Kürtler ve müttefiki ABD’nin “bu silahtan ciddi oranda stoka sahip olduğunu” belirten Heras, “Bu, Esad rejimi ve dolayısıyla Rusya üzerinde baskı yaratmak ve BM öncülüğündeki diplomatik süreçte taviz vermeleri için kullanılabilir” dedi.

Suriye’nin kuzeydoğusunun geleceği konusunda Kürtlerle rejim arasında şu ana kadar yapılan görüşmelerde sonuç alınamadı. Ayrıca Suriye çapında barış sağlanması için BM öncülüğünde yürütülen müzakereler de ülkedeki savaşı sonlandırmayı başaramadı. (DW Türkçe)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.