Erkekler Şubat'ta 13 Kadın Öldürdü

Erkekler Şubat'ta 13 Kadın Öldürdü

Bianet'in çetelesine göre, erkekler Şubat'ta 13 kadın öldürdü, beş kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 46 kadını yaraladı, üç kadını taciz etti. Kadınların yüzde 31’ini kocaları, yüzde 23’ünü sevgilileri öldürdü.

Bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Şubat'ta 13 kadın öldürdü, beş kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 46 kadını yaraladı, üç kadını taciz etti.

2014'ün ilk iki ayında, erkekler 36 kadını öldürdü; 11 kadına tecavüz etti; 91 kadını yaraladı; 10 kadını taciz etti.

Cinayet

Erkekler Şubat’ta yedi ilde 13 kadın, iki çocuk ve bir erkek öldürdü. İki katil cinayetin ardından intihar etti.

Kadınların yüzde 15’i boşanmak istediği için öldürüldü.

Hakkında uzaklaştırma kararı olan bir erkek, eski karısını ile onun anne-babasını öldürdü. Karısını baltayla öldüren bir erkek ise, önceki karısını öldürdüğü için 8 yıl hapis yatıp tahliye olmuştu.

Kadınların yüzde 31’ini kocaları, yüzde 23’ünü sevgilileri öldürdü. Bir kadını kayınpederi, birini eski kocası, birini eski damadı, birini nişanlısı, birini evine giren üç hırsız, birini kocasının kavgalı olduğu bir kişi, dördünü kocaları, üçünü sevgilileri öldürdü.

Kadınların yüzde 69’u ateşli salahlarla öldürüldü: Beş kadın av tüfeğiyle, üçü tabancayla, biri pompalı tüfekle, biri balta, biri bıçak, biri darp edilerek, biri boğularak öldürüldü.

Şubatta kadın katillerinin yaşları 24 ila 78, öldürülen kadınların yaşları 18 ile 75 arasında değişti.

Şubat’ta kadın katlinin yaşandığı iller Antep (3), Batman, İstanbul (2), İzmir (2), Mersin (2), Yozgat ve Zonguldak (2).

Tecavüz

Erkekler Şubat’ta beş kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti. Beş tecavüz vakasından ikisi sokakta, ikisi evde yaşandı. Suriyeli bir kadın ise mülteci kampında tecavüze uğradı.

Tecavüzcülerin yüzde 60’ı tanımadık erkeklerdi. Beş kadından üçüne tanımadıkları erkekler, birine kocası, birine arkadaşı tecavüz etti.

Şubat’ta tecavüzcülerin yaşları 22 ila 45; tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları 13 ila 31 arasında değişti.

Tecavüzlerin yaşandığı iller İstanbul (3), Samsun ve Urfa.

Şiddet – yaralama

Erkekler Şubat’ta 17 ilde 46 kadını yaraladı. Eski karısını tabancayla ağır yaralayan bir erkek intihar etti.

Kadınların yüzde 21,7’si ayrılmak/boşanmak istedikleri için şiddet gördü. Şiddete uğrayan üç kadın saldırganları hakkında uzaklaştırma kararıçıkartmıştı.

Kadınların yüzde 65’i kocalarından, yüzde 13’ü eski kocalarından şiddet gördü. Bunu sırasıyla eski sevgililer, sevgililer, oğullar, babalar ve eski damatlar takip etti.

Erkek şiddeti vakalarının yüzde 72’sinde erkekler kadınları darp etti;yüzde 11’inde bıçakla, yüzde 9’unda ateşli silahlarla yaraladı. Erkekler bunun dışında araçla ezmek, evini yakmak ve yüzüne kezzap dökmek gibi şiddet eylemlerine başvurdu.

Şubatta saldırganların yaşları 27 ila 60; şiddet gören kadınların yaşı 25 ika 51 arasında değişti.

Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (7), Aydın, Çorum (3), Düzce, Isparta, İstanbul (3), Kayseri (3), Kocaeli (11), Konya, Muğla (4), Osmaniye (2), Samsun, Tekirdağ, Tokat (2), Trabzon, Urfa (2) ve Zonguldak (2).

Taciz

Şubat’ta Adana, Antalya ve İstanbul’dan üç taciz vakası medyaya yansıdı.

Taciz olaylarının hepsi sokakta yaşandı. Bir kız çocuğu ev sahibi, bir kız çocuğu tanımadığı bir erkeğin cinsel tacizine uğrarken, eski kocasınca takip edilen bir kadın kaçmaya çalışırken araba çarpması sonucu yaralandı.

Şubat’ta tacizcilerin yaşı 35 ila 58 arasında değişiyor.

Şiddetin doğurduğu şiddet

Şubat ayında üç ilde şiddet şiddeti doğurdu. Şiddete başvuran şiddet mağdurlarından biri tutuklandı, ikisi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Bursa’da 16 yaşında bir oğlan çocuğu, annesine şiddet uygulayan babasını bıçakla öldürürdü.

Nevşehir’de bir kadın, tacizcisini tüfekle yaraladı.

Samsun’da ise bir kadın, şiddet gördüğü kocasını bıçakla yaraladı.

Bölgelere göre

Şubat’ta 23 ilde 67 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.

En çok şiddet yine Marmara Bölgesi’nde yaşandı.

67 erkek şiddeti vakasının 21’i Marmara, 14’ü Akdeniz, 13’ü Karadeniz, yedisi Ege, yedisi Güneydoğu Anadolu, beşi İç Anadolu’da gerçekleşti.

Doğu Anadolu’da yaşanan erkek şiddeti vakaları, Şubat ayında medyaya yansımadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.