Erkekler Ocak'ta 23 kadın öldürdü

Erkekler Ocak'ta 23 kadın öldürdü

Erkekler Ocak’ta 23 kadın öldürdü. Kadınların yüzde 26’sı kadın boşanmak istediği için, yüzde 17’si namus bahanesiyle öldürüldü.

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlenendiği haberlere göre, erkekler Ocak’ta 23 kadın öldürdü, altı kadına tecavüz etti, 45 kadını yaraladı, beş kadına cinsel tacizde bulundu.

Üç kadın koruma kararlarına rağmen öldürülürken, kadınların yüzde 26’sı kadın boşanmak istediği için, yüzde 17’si namus bahanesiyle öldürüldü.

Kadınların yüzde 15.5’i ise boşanmak istediği için darp edildi ya da bıçak/silahla yaralandı.

Ocak ayında şiddetin doğurduğu şiddet vakalarında ise ciddi bir artış oldu. Dört kadın sistematik şekilde şiddet gördükleri kocalarını öldürdü; üçü kocaları hakkında uzaklaştırma kararı çıkartmış ama şiddetten kurtulamamıştı.

* Erkekler 2013’te 214 kadın ve 10 çocuğu öldürdü, 167 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti/tecavüz girişiminde bulundu, 241 kadın ve kız çocuğuna şiddet uyguladı, 161 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

Cinayet
Erkekler Ocak’ta 17 ilde 23 kadın öldürdü.

Kadınların yüzde 48’ini kocaları öldürdü: 11 kadını kocaları, üçünü erkek kardeşleri, ikisini diğer erkek akrabaları, ikisini eski sevgilileri, birini eski kocası, birini damadı, birini birliktelik teklifini reddettiği bir erkek, birini tacizcisi öldürdü. Çocuk gelin Kader Erten’in faili ise henüz belirlenemedi.

Kadınların yüzde 65’i ateşli silahlarla öldürüldü: Sekiz kadın tabancayla, yedi kadın tüfekle, dördü bıçak, üçü boğularak, biri elektrikle öldürüldü.

Cinayetlerin yüzde 22’sinde erkekler cinayetin ardından intihar etti, yüzde 17’sinde kolluk güçlerine teslim oldu: beş erkek intihar etti, dört erkek teslim oldu.

Devlet kadınları yine koruyamadı: Üç kadın koruma kararlarına rağmen öldürüldü. Boşanma davası devam eden karısını öldüren bir erkek, şiddet nedeniyle hakkında açılan davadan beraat etmişti. Bir kadın boşanma davası için gittiği adliyenin önünde, biri kocasını ziyarete gittiği cezaevi önünde (tacizcisi tarafından) öldürüldü.

Cinayetlerden yüzde 26’sı kadın boşanmak istediği için, yüzde 17’si namus bahanesiyle işlendi: Altı kadın boşanmak istediği için, dördü namus bahanesiyle öldürüldü.

Kadın katillerinden ikisi polis, biri korumaydı.

Ocak ayında öldüren erkeklerin yaşları 18 ila 82; öldürülen kadın ve kız çocuklarının yaşları 14 ila 74 arasında değişti.

Kadın katlinin yaşandığı iller Adana, Antalya, Aydın (2), Balıkesir, Diyarbakır (2), Erzurum, Hatay, Isparta, İstanbul (2), İzmir, Kars, Kırşehir, Konya (2), Manisa, Mersin, Siirt ve Urfa (3).

Tecavüz
Ocakta sadece altı tecavüz vakası basına yansıdı.

Kadınlardan üçü evde, biri arabada, biri ofiste, biri alıkonulduğu mekanda tecavüze uğradı.

Tecavüzcülerin hepsi tanıdık erkeklerdi: İki kadın arkadaşlarının, biri eski sevgilisinin, biri iş arkadaşının, biri sözlüsünün, biri yaşadığı köyün korucusunun tecavüzüne uğradı.

14 yaşında bir kız çocuğu sözlüsü olduğu 33 yaşındaki erkek tarafından tecavüze uğradı ve tecavüzcü hem erken yaşta evlilik hem tecavüz suçuna rağmen tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Ocak’ta tecavüzcülerin yaşları 18 ila 40, tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları 12 ila 21 arasında değişti.

Tecavüzlerin yaşandığı iller Bartın, Dersim, İstanbul, Kocaeli ve Samsun (2).

Şiddet - yaralama
Erkekler Ocak’ta 16 ilde 45 kadını yaraladı/şiddet uyguladı.

Kadınların yüzde 75,5’i kocalarından şiddet gördü: 34 kadını kocaları, dördünü sevgilileri, ikisini eski kocaları, birini eski sevgilisi, birini babası, birini oğlu, birini damadı, birini nişanlısı yaraladı.

Kadınların yüzde 15,5’i boşanmak istediği için şiddet gördü: yedi kadın boşanmak istediği, iki kadın namus gerekçesiyle şiddete maruz kaldı.

Bir erkek, boşanmak isteyen karısını mahkeme çıkışında bıçakladı, biri karısını darp ettiği için gözaltına alınıp serbest kalınca karısını yine darp etti ve engel olmak isteyen kayınpederini bıçakladı.

Ocak ayında benzinle yakma, kezzap dökme gibi vakalar görülürken, yaralamaların yüzde 78’i darp etme şeklinde yaşandı: 35 kadın darp edildi, yedi erkek kadınları bıçakladı, biri tüfekle yaraladı, biri benzinle yaktı, biri kezzap döktü.

Ocak’ta şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 20 ila 50 arasında, kadınların 18 ila 48 değişti.

En çok şiddet Kocaeli’de yaşandı. Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (4), Ağrı, Aksaray, Batman, Burdur, Bursa (2), Çorum (2), Erzurum (4), İstanbul (4), Kayseri, Kocaeli (14), Mersin (4), Sakarya (2), Samsun, Tokat ve Trabzon (2).

Taciz
Ocakta medyaya sadece beş taciz olayı yansıdı.

Antalya, Aydın, Diyarbakır, İstanbul’da iki kadın sokakta, biri yurtta, biri işyerinde tacize uğradı. Ayrıca yılbaşında Taksim’de üç erkek taciz nedeniyle gözaltına alındı.

Dört olayın üçünde kadınlar tanımadıkları erkeklerce taciz edildi, biri patronu tarafından taciz edildi.

Şiddetin doğurduğu şiddet

Ocak’ta Adana (2), Kastamonu, İzmir, Sakarya, Tekirdağ, Zonguldak’ta şiddet şiddeti doğurdu.

Dört kadın, sistematik olarak şiddet gördükleri kocalarını öldürdü, biri bıçakla yaraladı. Üçü kocaları hakkında uzaklaştırma kararı olmasına rağmen şiddet görmeye devam ediyordu. Bir kadın koruma kararına rağmen eve gelip kendisini ve ailesini tehdit eden kocasının elinden düşürdüğü tabancayla öldürdü. Biri ise kocası tarafından 15 yaşındayken tecavüze uğramış ve zorla evlendirilmişti. Evlilik süresince de şiddet gören kadın defalarca şikayette bulunmuş, kocası denetimli serbestlikle tahliye edilmişti.

Bir erkek kızını taciz eden kişiyi, biri ablasına şiddet uygulayan kocasını yaraladı.

Bölgelere böre

Ocak’ta 31 ilde 79 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.

En çok şiddet her zamanki gibi Marmara’da yaşandı. En çok şiddetin yaşandığı il ise Kocaeli oldu.

79 şiddet olayından 30’u Marmara, 15’i Akdeniz, dokuzu Karadeniz, sekizi Doğu Anadolu, sekizi Güneydoğu Anadolu, beşi Ege, beşi İç Anadolu Bölgesi’nde yaşandı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.