Erkek zihniyetini de süpürüyorlar

Erkek zihniyetini de süpürüyorlar

Bağlar'da belediyeye bağlı temizlik işlerinde çalışan kadınlar, temizlikte erkekleri geride bırakıp, mahallelilerin vazgeçilmezi oldu.

DİYARBAKIR - BDP'li Bağlar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı temizlik işlerinde çalışan kadınlar, tüm zorluklara rağmen işlerine devam ediyor. Kadınlar, erkek egemen zihniyetinin baskılarına rağmen işlerini severek yaptıklarını, bu işin artık erkek işi olmadığını ve "erkek işidir" algısını kırdıklarını belirtti.

Yaklaşık dört yıldır sokak temizliğinde çalıştığını söyleyen Hatice Ay, işinden memnun olduğunu söyledi. "Halk önceleri 'niye kadınlar bu işi yapıyor' diye tepki gösteriyorlardı. Ancak yavaş yavaş bize alıştılar. Artık kadınların temizliğinden çok memnunlar" diyen Ay, şunları dile getirdi: "Daha önce farklı bir mahallede çalışıyordum. Şimdi izinli günlerimde oraya gittiğimde esnaflar bana soruyor, 'kadınlar neden buralara gelip temizlik yapmıyorlar. Onların temizliğine alışmıştık' diyorlar. Keşke belediye temizliğine sadece kadınlar baksaydı. Çünkü kadınların eli nereye değse orası temiz olur." 


'Çalışmanın utanılacak yanı yok' 

Temizlik işini çok sevdiğini söyleyen Koçerê Ete, en büyük desteği bir dönem kendilerine tepki gösteren esnaflardan aldıklarını söyledi. Mahalle sakinlerinin kadın temizliğini beğenip takdir ettiğini belirten Ete, "Eskiden bazı insanlar kadının sokakta çalışmasına alışık olmadıkları için tepki gösteriyorlardı. Şimdi ise çok farklı. Hiç kimseden hiçbir şekilde tepki almıyoruz artık. Hatta bazı mahalle sakinleri arasında, 'erkekler bıraksın temizliği artık bundan sonra kadınlar yapsın' diyenler bile var. Doğru söylüyorlar aslında; çünkü kadın bu dönemde her şeyi yapabilecek bir yeteneğe sahip. Her zorluğa tek başına göğüs gerebilecek güçte kadın" diye konuştu. Ete konuşmasının devamında da şunları söyledi: "Zor ve zahmetli bir iş, doğru ama batıya gidip yabancının eline bakıp çalışmaktan çok daha iyidir. Bazıları soruyorlar 'utanmıyor musunuz' diye. Çalışmanın utanılacak hiçbir yanı yoktur." 

Kadınlar, temizlik işlerinin hoş olmayan tek yanının, bazı yurttaşların evlerin çöplerini camlarından dışarı atmaları olduğunu belirterek, bundan rahatsız olduklarını dile getirdi. 
DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.