Erkek Kardeşlerine Karşı Miras Mücadelesi Başlattı

Erkek Kardeşlerine Karşı Miras Mücadelesi Başlattı

Okuma- yazma bilmeyen 4 çocuk annesi 43 yaşındaki Saadet Çetiner, Çölgüzeli Köyü'nde babasından miras kalan 3 bin dönümlük araziden kendisine pay vermediğini öne sürdüğü 6 erkek kardeşine karşı hukuk mücadelesi başlattı.

DİYARBAKIR - Çetiner'in, kardeşlerine yönelik açtığı 'Tapu iptali ve tescil davası' sürerken, kardeşleri tarafından, "Hakkını vereceğiz" denilerek avukat ve notere götürülüp bazı evraklara parmak bastırıldığı ve böylelikle hakkından feragat ettirildiği ileri sürüldü. Saadet Çetiner, avukatı aracılığı ile bu kez arazilerin satılmaması için ihtiyati tedbir ve feregat ile ilgili alınan kararın kaldırılması istemiyle yeni dava açtı. Çetiner, bölgede genelde kız çocuklarının mirastan yoksun bırakıldığını, bu davalar nedeniyle kardeşleri tarafından tehdit edildiğini iddia ederek, "Köyde bulunan kızımın mezarını köyden taşımamı istiyorlar. Hakkımı sonuna kadar arayacağım" dedi.

3 BİN DÖNÜM ARAZİ MİRAS KALDI
 
Merkeze bağlı Çölgüzeli Köyü'nde oturan Seydo Bükün, 2010 yılında vefat edince 8'i kız 6'sı erkek 14 çocuğuna yaklaşık 3 bin dönüm arazi ve çok sayıda gayri menkul miras kaldı. Mirastan pay almak isteyen 4 çocuk annesi ve okuma yazma bilmeyen Saadet Çetiner, Kayapınar Tapu Tescil Müdürlüğü'ne başvurdu. Çetiner'e babasından kalan taşınmazların ölümünden önce 1975-93 yılları arasında 6 erkek kardeşine satış ile devredildiği belirtildi. Erkek kardeşlerinin her defasında kendisine pay vereceğini açıklamasından sonra payını alamayan Saadet Çetiner, avukatı aracılığı ile Diyarbakır 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne tapu iptali ve tescil davası açtı.
 
"FERAGAT BELGELERİNİ İMZALATMIŞLAR"
 
Dava dilekçesine göre, kız kardeşlerinin kendilerine karşı dava açtığını öğrenen Bükün kardeşler, okuma- yazma bilmeyen Saadet Çetiner'e, "Sana pay vereceğiz, gel bu evrakları imzala" diyerek kendisini bir avukat ile notere götürülerek bazı evraklara parmak bastırdığı öne sürüldü. Parmak bastığı belgelerin ne olduğunu bilmediğini söyleyen Çetiner, bir süre sonra erkek kardeşleri Sinan, Mahmut, Mehmet, Şeyhmus, Ömer ve Seyit Ahmet Bükün'den payını isterken, hakkından feragat ettiğine dair belgelere imza attığı belirtildi.
 
Saadet Çetiner, daha önce kendisine tutulan avukatın kardeşlerinin avukatı ile aynı büroda çalıştığını öğrenince onu azletti, daha sonra 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne bir dava daha açtı.
Avukatı Şerif Arıkan tarafından hazırlanan dava dilekçesinde, bölgenin örf ve adetlerine göre çoğu zaman kız çocuklarına taşınmaz paylar verilmediği, bu nedenle Çetiner'in miras payı isteminin davalı kardeşleri tarafından reddedildiği belirtildi. Saadet Çetiner'in kendisine babasından kalan mirastan pay vermeyen kardeşlerine yönelik açtığı davalar nedeniyle tehdit edildiğini ve darp edildiği belirtilen dava dilekçesinde, değerli olan arazilerin satılmaması için ihtiyatı tedbir kararı konulması ve feragat ile ilgili alınan mahkeme kararın kaldırılması istendi.
 
"KIZIMIN MEZARINI TAŞIMAMI İSTEDİLER"
 
Saadet Çetiner, mirastan kızları yoksun bırakan erkek kardeşlerine açtığı davalar nedeniyle sürekli tehdit edilip bir kez de dövülmesi nedeniyle kendisi için başvurduğu savcılıktan çağrılı koruma tedbiri aldırdığını söyledi. Okuma- yazması olmadığı için kendisinin kandırılarak bazı evraklara parmak bastırıldığını ve böylelikle açtığı tescil davasından feragat etmiş gibi gösterildiğini söyleyen Çetiner, şöyle konuştu:

"Hakkımı sonuna kadar savunacağım. Babamdan kalan mirasta bütün kardeşlerin payı vardır. Benim kızımın mezarı köyde bulunuyor. Dava açtım diye beni arayıp 'gelin mezarınızı da buradan götürün' diyorlar. Hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğim."

Bükün kardeşlerin avukatı Eyüp Bulut ise, Saadet Çetiner'in daha önce kardeşlerinden miras payını aldığını, bunun şahitleri ve belgelerinin olduğunu ve bu konuda ellerinde noter tasdikli belge olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.