Ergani'de 26 çocuk gelin 'anne' oldu

Ergani'de 26 çocuk gelin 'anne' oldu

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde yaşları 16 ile 17 arasında değişen 26 çocuğun "anne" olduğu bildirildi.

DİYARBAKIR - Ergani'de 2013 yılında Devlet Hastanesi doğum servisine müracaat eden 18 yaş altı 26 kız çocuğu doğum yaptı. Erken yaşta doğum yapanların çoğu herhangi bir sosyal güvencesi olmayan, akraba evliliği yapan kişilerden oluşurken, hastanede doğum yapan 18 yaş altındaki kişiler, hastane yetkilileri tarafından güvenlik güçlerine bildiriliyor.

Küçük yaştaki kızların doğum yapmasıyla ilgili olarak savcılığa sevk edilen ailelerin ifadeleri alınırken, yasalara göre 15 yaş sınırında bulunan kız çocuklarının ebeveynlerin iznine bağlı evlilik gerçekleştirdikleri için savcılık takipsizlik kararı veriyor. Özellikle kırsal kesimlerde resmi rakamların çok üzerinde kayıt dışı doğumlar yaptırıldığı belirtiliyor.

18 yaş altı doğum vakalarının gerek anne ve bebek sağlığını olumsuz yönde etkilediğini, gerekse sorunun sosyolojik anlamda çok vahim bir aşamaya geldiğini belirten sosyolog Nuran Aslan, "Erken yaşta gebelik hem annenin sağlığını olumsuz yönden etkiliyor, hem kadına daha küçük yaşta sosyal sorumluluklar yüklüyor. Batıdaki akranları oyun oynarken bu çocuklar annelik gibi zor bir sorumluluğa giriyor. Bu da anne ve çocuğun gerek beden sağlığını gerekse ruh sağlığını son derece olumsuz etkiliyor. Erken yaşta evliliklerin meydana geldiği ailelerin yapılarını irdelediğimizde; ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan, çocuk sayılarında artış olan ailelerin genellikle henüz fiziksel ve zihinsel gelişimlerini sağlayamamış çocuklarını bir nevi kurtuluş yolu olarak evlendirme yoluna gittiklerini görüyoruz" dedi. 

"YASALAR KÜÇÜK YAŞTA EVLİLİKLERİ MEŞRULAŞTIRIYOR"

Yürürlükte olan yasaların özellikle feodal kesimlerde yaşanan erken yaşta evlilikleri ve toplumsal bir yara olan çocuk gelinler olgusunu meşrulaştırdığını ileri süren Aslan, "Ülkemizde yürürlükte olan mevcut yasalar ebeveynlere, 15-16 yaşında olan bir kız çocuğunun ailesinin rızasıyla ve mahkeme kararıyla evlendirilebileceği iznini veriyor. Henüz gelişme çağında olan; fiziksel ve zihinsel gelişim aşamasında evrim süreci geçiren kız çocuklarının aileleri tarafından bu yaşlarda evlendirilmelerinin yasalarla güvence altına alınması çok vahim bir durumdur. Kadın ve aile politikalar bakanlığının bu konuda yürürlükte olan yasaların değiştirilmesi anlamında ivedi bir şekilde yeni düzenlemelere gitmesi gerekmektedir" diye konuştu. İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum