Erdoğan'ın Rusya ziyareti öncesi İdlib'de çatışma

Erdoğan'ın Rusya ziyareti öncesi İdlib'de çatışma

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin hemen öncesinde, Ankara ile Moskova'nın çatışmasızlık anlaşmasının bir yıldır devam ettiği İdlib'den çatışma haberleri geldi.

Suriye’nin İdlib vilayetinde Türkiye ile Rusya’nın garantörlüğünde sağlanan anlaşma kırılgan bir şekilde sürerken, bölgeden çatışma haberleri geliyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün duyurduğuna göre, İdlib’in güney kırsalı ile Hama’nın kuzey kırsalı arasındaki bölgede silahlı isyancılar ile hükümet güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

İddiaya göre, silahlı isyancıların Hama’nın batısında, İdlib’in hemen güneyinde, hükümet güçleri kontrolünde bulunan Masyaf kasabasına top atışı sonucu dört kişi hayatını kaybetti. Suriye ordusunun İdlib’de silahlı isyancıların kontrolündeki Sarakeb ve Nerab kasabalarını topa tutması sonucunda ise dokuz kişi öldü.

Çatışmaların, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyaretinin hemen öncesinde tırmanması dikkat çekti.

Türkiye ile Rusya geçen yıl eylül ayında İdlib’de bir çatışmasızlık anlaşmasına imza atmıştı. Anlaşmada, silahlı grupların ağır silahlarıyla çekilmesi karşılığında, Suriye ordusunun vilayete topyekûn operasyon düzenlemesi askıya alınıyor, bir çatışmasızlık bölgesi oluşturulması öngörülüyordu. Türkiye çekilmesi planlanan silahlı örgütlere, Rusya ise Suriye ordusuna garantör oluyordu. Ancak Suriye ordusunun Rusya’nın garanti ettiği üzere operasyonu askıya almasına rağmen, silahlı gruplar henüz tamamen çekilmiş değil. Rusya’dan bu konuda Türkiye’ye zaman zaman eleştiriler geliyor.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.