Erdoğan'ın BM konuşmasına Mısır'dan tepki

Erdoğan'ın BM konuşmasına Mısır'dan tepki

Mısır Dışişleri Sözcüsü Ahmed Hafız, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu konuşmasında Kahire'yi eleştirmesine tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Muhammed Mursi’nin ölümü üzerinden Mısır’a adalet eleştirisi yöneltmesi, Kahire’nin tepkisini çekti. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Hafız, Erdoğan’ın iddialarını ‘temelsiz’ diye niteledi ve bu ifadelerin ‘görünürde adaleti savunduğunu ancak gerçekte Türk ulusuna saygı duymaktan başka bir şey yapmayan Mısır halkına olan nefretini yansıttığını’ ileri sürdü.

Hafız, ‘Erdoğan’ın bölgedeki terörizme sponsor olması ve Türk halkının haklarına yönelik ihlalleri göz önünde bulundurulduğunda bu açıklamaların ironik olduğunu’ iddia etti. ‘Erdoğan’ın geçmişte Müslüman Kardeşler’e siyasi destek verdiğini’ söyleyen sözcüye göre Erdoğan, ‘dikkatleri, yönetiminin giderek azalan popülaritesinden ve hem içeride hem de uluslararası alanda aldığı yenilgilerden uzaklaştırmak için böyle bir çıkış yaptı’.

Bununla da kalmayan Hafız, ‘Erdoğan’ın suçlamalarının absürt olduğunun su götürmez kanıtı’ dediği ve yönetimi tarafından işlenen, artık saklanamayan bir dizi ihlali de sıraladı.

Hafız tarafından vurgulanan ihlaller arasında, siyasi tutuklulardan görevden uzaklaştırılan akademisyenlere, tutuklu gazetecilerden rekor seviyelere gelen iltica başvurularına pek çok madde yer aldı.

ERDOĞAN NE DEDİ?

BM Genel Kurulu’nda konuşan Erdoğan, Mısır’ın eski cumhurbaşkanı Mursi’nin ölümüne değinerek, “Mısır’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı’nın mahkeme salonunda çırpınarak ölmesi ve ailesinin defnine bile müsaade edilmemesi de içimizde kanayan bir yaradır. Bölgenin adalete ve hakkaniyete olan derin ihtiyacının adeta birer sembolü olmuştur” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, liderlerin katıldığı yemekte de ABD Başkanı Donald Trump’ın masasında Mısır Lideri Sisi’yi görünce yemeğe katılmaktan vazgeçmişti.

Yönetimi tek elde toplaması üzerine patlak veren kitlesel protestolar karşısında geri atmayınca ordu tarafından 2013’te iktidardan indirilen, o tarihten beri de tutuklu bulunan Mursi, ‘casusluk’ iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması esnasında 67 yaşında hayatını kaybetmişti.

Mısırlı yetkililer, Mursi’nin kalp krizi sonucu öldüğünü açıkladı ancak ailesi ve Mursi yanlıları, yetkilileri ‘kasıtlı bir şekilde müdahale etmemekle’ suçluyor. (Kaynak: Sputnik)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.