Erdoğan'dan EYT yorumu: Ne istediklerini bilmiyorlar

Erdoğan'dan EYT yorumu: Ne istediklerini bilmiyorlar

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) ne istediklerini bilmedikleri görüşünü dile getirdi.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar, Erdoğan ile yaptığı görüşmeyi köşesinetaşıdı. Munyar'ın köşesinin ilgili kısmı şöyle:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir mitinginin sonuna doğru sinyali verdi:

- Sayın Cumhurbaşkanımız valilikte çay-kahve içecek. Kısa sohbet ortamı oluşabilir.

Miting sonrası valiliğe geçtik. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Prof. Nabi Avcıve Harun Karacan, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Şafak Ertan Çomaklı, Eti Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı, AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı’nın da bulunduğu masada Sabah yazarı Hilal Kaplan’la birlikte sohbete katıldık.

Sohbet sırasında emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusu açılınca Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu noktanın altını çizdi:

- Onların ne istediğini, taleplerinin ne anlama geldiğini çoğu kimse bilmiyor. Onlar 38 yaşında emeklilik istiyorlar.

Bana döndü:

- 38 yaşında emeklilik olur mu?

O anda 1980’li yılların ortalarını, Turgut Özal’ın Başbakanlığı dönemini anımsadım. Özal Hükümeti, emeklilik yaşının kademeli olarak erkeklerde 65’e çıkarılması için harekete geçmişti. Gazetelerin o günlerdeki manşetleri gözümün önüne geldi:

- Mezarda emeklilik.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sorusu üzerine şu anımsatmayı yaptım:

- Özal Hükümeti o dönemde emeklilik yaşını yükseltmişti. Daha sonra 12 Eylül darbe dönemi siyasi yasakları referandumla kalkınca seçim yarışı sırasında DYP Lideri Süleyman Demirel emeklilik yaşını indirme sözü verdi. İktidar olunca da emeklilik yaşını indirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzeltme yaptı:

- Rahmetli Demirel yine de emeklilik yaşını biraz yukarıda tutmuştu. Şimdikiler emeklilik yaşının 38’e inmesini istiyor.

Türkiye’de de ortalama yaşam süresinin uzadığına işaret etti:

- Genç yaşta emekli olanlar boş durmuyor. Yeniden bir işe girip çalışıyor.

Kısa sohbet sonrası İstanbul’a dönerken düşündüm. Emeklilikte yaşa takılanlar gibi bir sorunun ortaya çıkması, çalışma ortamındaki istikrarsızlıktan kaynaklanıyor.

Çeşitli gerekçelerle çalıştığı iş yerinden ayrılan 45-50 yaş aralığındaki bir kişi, yeniden iş bulmakta zorlanıyor, şu yaklaşımla karşılaşıyor:

- Daha genç eleman almak varken, 50 yaşında personel çalıştırmak istemeyiz.

Bu durumda özel sektörde emeklilik yaşını tamamlayana kadar çalışma fırsatını her personel bulamıyor.

Konuya bu açıdan bakılıp, çözüm için farklı formül geliştirilebilir mi?

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.