Erdoğan ve Putin, Akkuyu'nun temelini attı

Erdoğan ve Putin, Akkuyu'nun temelini attı

Vladimir Putin, Akkuyu Nükleer Santrali'nin temel atma töreni için Ankara'ya geldi. Beştepe'ye geçen Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte santralin temeli attı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara ziyareti başladı. Akkuyu nükleer santralinin temel atma töreni için başkente gelen Vladimir Putin seçimlerden sonraki ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştiriyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin’i taşıyan uçak, saat 15.20’de Esenboğa Havalimanı’na indi. Moskova’dan 8 bakanla Türkiye’ye gelen Putin’i havaalanında Ankara Valisi Ercan Topaca ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın da içinde olduğu bir heyet karşıladı. Putin daha sonra Beştepe’ye geçti.

Putin’i, Beştepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıladı. Putin, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı selamladı.

Karşılama törenine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Ankara Valisi Ercan Topaca katıldı.

Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

PUTİN: TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNİN SİMGESİ HALİNE GELECEK

İki lider, Akkuyu Nükleer Santrali’nin için temel atma törenine canlı bağlantı ile katıldı. Törende ilk konuşmayı yapan Vladimir Putin, Akkuyu Nükleer Santrali’nin güvenli ve çevre dostu olacağını söyledi. “Türkiye’de yeni bir sektör oluşturuyoruz” diyen Putin, “Akkuyu’nun güvenlik standardı en yüksek düzeyde olacak. Akkuyu’yu 2023 yılında hizmete sunmayı amaçlıyoruz. Bu proje, Türk-Rus ilişkilerinin bir simgesi haline gelecek” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN: STRATEJİK BİR PROJE

Putin’den sonra kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün gerek ülkemizin kalkınması gerekse Rusya Federasyonu ile enerji işbirliğimiz adına tarihi bir ana şahitlik ediyoruz” dedi.

İlk reaktörün 2023 yılında faaliyete girmesini planladıklarını belirten Erdoğan, “Rusya ile birlikte pek çok stratejik projeyi hayata geçiriyoruz. Dostum Putin başta olmak üzere tüm Rus yetkililere teşekkür ediyorum. Akkuyu, tüm üniteleriyle birlikte devreye girdiğinde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Bu proje enerji güvenliğimize katkı sağlayacak” diye konuştu.

Yeniden söz alan Putin, “Önümüzde iddialı bir hedef var: Ülkenin ilk nükleer santralini Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümüne denk getirerek 2023 yılında hizmete sunmak. Değerli dostum Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bu hedefe ulaşmak için elimizden geleni yapma konusunda anlaştık, elimizden geleni yapacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Erdoğan ve Putin, Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelini attı.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.