Erdoğan: Türkiye'nin Suriye'de bir planı var

Erdoğan: Türkiye'nin Suriye'de bir planı var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York Times gazetesi için makale yazdı. ABD Başkanı Trump'ın Suriye'den çekilme kararını doğru bulduğunu ifade eden Erdoğan, planın diğer ülkelerle birlikte uygulamaya başlanmasını önerdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan New York Times gazetesi için “Türkiye’nin Suriye’de barışı sağlamak için bir planı var” başlıklı makale kaleme aldı.

Erdoğan, makalede, Suriye’de uzun vadeli barış ve istikrara katkı sunacak kapsamlı bir stratejinin Türkiye’nin liderliği yoluyla sağlanabileceğini ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararının doğru bulduğunu belirten Erdoğan, “ABD, uluslararası toplum ve Suriye halkının çıkarlarının korunabilmesi için çekilmenin doğru ortaklarla hayata geçirilmesi gerekir. NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip olan Türkiye, bu görevi yerine getirme gücü ve kararlılığı olan tek ülkedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin IŞİD’e karşı 2016’da kara harekatı başlattığını hatırlatan Erdoğan, “Askeri harekatlarımız, örgütün NATO sınırlarına ulaşmasını, Türkiye ve Avrupa’da terör saldırıları düzenleme kabiliyetlerini engelledik” dedi.

Erdoğan’ın, makalesinden satır başları şöyle:

DEHŞETİ TÜRKİYE’YE SIĞINANLARIN GÖZLERİNDE GÖRDÜK: Türk milleti, şiddete varan aşırıcılık tehdidini iyi tanıdığı için Türkiye Cumhuriyeti olarak sözde İslam Devleti (IŞİD) ve Suriye’deki diğer terör örgütleriyle mücadele konusunda kesin kararlılık içerisindeyiz. Nitekim başbakanlık görevine geldiğim 2003 yılında, El Kaide terör örgütü tarafından düzenlenen saldırılarda çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Daha yakın geçmişte, sözde İslam Devleti (IŞİD) üyeleri, vatandaşlarımızı, yaşam tarzımızı ve medeniyetimizin temsil ettiği kapsayıcı, kuşatıcı ve ılımlı dünya görüşünü hedef aldı. Birkaç yıl önce bu terör örgütü şahsımdan “tağut” diye bahsetti. Biz aynı dehşeti, teröristler Suriye ve Irak’ta kendilerini hedef aldığı zaman Türkiye’ye sığınan binlerce Hıristiyan ve Yezidi’nin gözlerinde gördük.

ZAFER ASLA TERÖRİSTLERİN OLMAYACAK: Bir kez daha ifade etmek istiyorum: Zafer asla teröristlerin olmayacak. Türkiye hem kendi güvenliği hem de uluslararası toplumun iyiliği için atması gereken tüm adımları atmaya devam edecek. Sözde İslam Devleti, askeri anlamda Suriye’de yenilgiye uğradı. Ancak bazı dış güçlerin, örgütün kalıntılarını bahane ederek Suriye’nin iç işlerine karışması ihtimalinden derin endişe duyuyoruz.

SURİYE KÜRTLERİYLE SORUNUMUZ YOK: Atılması gereken ilk adım, Suriye toplumunun tüm kesimlerinden savaşçıları kapsayan bir istikrar gücü kurulmasıdır. Ancak tüm kesimleri bir araya getiren bir yapı, Suriye vatandaşlarının tamamına hizmet ederek, ülkenin muhtelif kısımlarına düzen ve asayiş getirebilecektir. Bu vesileyle bizim Suriye Kürtleriyle herhangi bir sorunumuz olmadığını ifade etmek istiyorum.

YEREL MECLİSLER KURULACAK: Bir başka önceliğimiz ise tüm kesimlerin yeterli siyasi temsilinin sağlanmasıdır. Türkiye’nin gözetiminde, şu anda YPG veya sözde İslam Devleti terör örgütlerinin kontrolünde olan Suriye toprakları, halk tarafından seçimle belirlenen yerel meclisler tarafından idare edilecek. Terör örgütleriyle bağlantısı olmayan herkes, yerel yönetimlerde kendi toplumlarını temsil etme hakkına sahip olacak. Suriye’nin kuzeyinde, nüfusunun çoğunluğu Kürt olarak yerlerde kurulacak yerel meclislerde Kürt toplumunun temsilcileri çoğunluğu oluşturacak; ancak diğer tüm kesimlerin adil bir şekilde siyasi temsil hakkından faydalanmaları sağlanacaktır. Deneyimli Türk yetkililer, bu meclislere danışmanlık verecek.

SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ İÇİN GÜÇBİRLİĞİ ZAMANI: İslam ve Müslümanların düşmanı olan sözde İslam Devleti’ni bitirmek ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü muhafaza etmek için tüm tarafların güç birliği yapmasının zamanı gelmiştir. Türkiye, tarihin bu en kritik döneminde elini taşın altına koymaktadır. Bu süreçte uluslararası toplumun, destekçimiz olacağına inanıyoruz.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.