Erdoğan: Türk Akım'ın son aşamasındayız

Erdoğan: Türk Akım'ın son aşamasındayız

Rus doğalgazını Türkiye’nin batısına ilk kez doğrudan taşıyacak olan TürkAkım projesinin deniz kısmının inşaatının bitmesi nedeniyle İstanbul Kongre Merkezi'nde tören yapıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Türk Akım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni’nde önemli mesajlar verdi.

İki lider de konuşmalarında, Rusya ile Türkiye arasındaki işbirliğinde sağlanan ilerlemeyi vurguladı.

Erdoğan “Rusya Federasyonu ile iş birliğimiz çok geniş bir yelpazede ilerliyor. Hedefimiz Rusya ile 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmaktır” derken, Putin de “Türk Akım, Türkiye’yi önemli bir doğal gaz merkezi haline getirecek ve Türkiye Cumhuriyeti’nin konumuna da olumlu etki yapacaktır” diye konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasından notlar şöyle:

RUSYA İLE ENERJİ İŞBİRLİĞİ: Enerji işbirliği alanında attığımız yeni bir adıma daha şahitlik etmek üzere bir aradayız. 2014’te ilk adımını attığımız 2016’da somut çerçeve kazandırdığımız bu tarihi projenin son aşamasına gelmiş bulunmaktayız. TürkAkım Rus dostlarımızla hem ikili ilişkiler açısından tarihi bir projedir.

TÜRK AKIM’IN GELDİĞİ NOKTA: Bugün tamamlanan deniz kesimi Karadeniz’den paralel ilerleyen 2 ayrı hat olarak döşendi. Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatı devam ediyor. 31.5 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak projede komşularımız ve bölgemiz açısından da pek çok avantajı bulunuyor. En az yarısını Avrupa’ya göndermeyi düşünüyoruz. Bursa, Kocaeli, İzmir, İstanbul gibi yeni tedarik bölgeleri oluşacaktır. Türkiye transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa’nın doğal gaz taleplerini karşılayacağız.

DOĞALGAZIN ÖNEMİ: Doğal gazın önemi artıyor. Burada önemli olan ekonomik olarak hayata geçirilebilir olmasıdır. Doğal gazı nereden nasıl temin edileceğine saygı duyulmalıdır. Türkiye Rusya’dan 1987’den bu yana 387 metreküplük doğal gaz alımı gerçekleştirmiştir. Bu tablo enerji alanındaki ilişkilerimizin her türlü sınamayı geçmiş olduğuna şahit. Bizim için rusya Federasyonu uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğal gaz tedarikçisidir.

RUSYA İLE İLİŞKİLER: Biz Rusya ile ilişkilerimizi diğer ülkelerin dayatmalarına göre belirlemedik. Hem bölgemizde hem de küresel alanda barışın ve istikrarın temini için Rus dostlarımızla çaba harcadık. Özellikle Suriye’de önemli katkılarını gördük. Akkuyu Nükleer Santral projesini de Rusya ile hayata geçiriyoruz. Hedefimiz 100 milyar dolarlık ticaret hacmidir. Turizmde ilk 9 ayda 5,1 milyon Rus turist ile yeni bir rekora da imza attık. 2019’da karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı olarak kutlayacağız. Etkinlikler halklarımızın birbirini iyi tanımalarına vesile olacaktır.

PUTİN: PROJEYE ADINI ERDOĞAN VERDİ

Erdoğan’dan sonra söz alan Putin ise konuşmasında projenin en zor kısmının tamamlandığını söyledi. Türk Akım’ın ismini Erdoğan’ın verdiğini belirten Putin, proje hakkında “Doğal gazı Doğu ve Güney Avrupa’ya taşıyacak ve bu Türkiye’yi önemli bir noktaya getirecektir. Kara kısmı da deniz kısmında olduğu gibi hızlıca ilerleyecektir. Proje 2019’a kadar tamamlanacaktır” dedi.

Putin, “Rusya ve Türkiye olarak enerji alanında iş birliğini uzun yıllar boyunca çok başarılı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. İki ülke arasında güven olmadan böyle bir projeyi gerçekleştirmek mümkün değil. Türk Akım, Türkiye’yi önemli bir doğal gaz merkezi haline getirecek ve Türkiye Cumhuriyeti’nin konumuna da olumlu etki yapacaktır. Sayın Erdoğan’a derin, içten şükranlarımı sunmak istiyorum, gösterdiği siyasi irade, cesareti için teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.