Erdoğan: NATO dayanışma göstermesi gereken kritik bir durumun içinde

Erdoğan: NATO dayanışma göstermesi gereken kritik bir durumun içinde

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le görüşmesinin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye tam 9 yıldır Suriye kaynaklı tehdit ve tehlikelerle mücadele ediyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Türkiye’nin Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği’nde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Erdoğan ve Stoltenberg basın toplantısı düzenledi.

İlk konuşmayı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Genel Sekreter’le bugün görüşmemizde öncelikle Suriye’deki durumu ele aldık. Konsey toplantısında NATO’dan ve müttefiklerimizden talep ettiğimiz ilave desteğin bir an önce sağlanmasının önemini vurguladım. Türkiye’nin Suriye sınırı aynı zamanda NATO’nun güneydoğu sınırıdır. Suriye kaynaklı kriz, güvenlik ve insani boyutlarıyla bölgemizi hatta Avrupa’nın tamamını tehdit eder durumdadır. Hiçbir Avrupa ülkesinin Suriye’deki çatışmalara ve insani drama kayıtsız kalma lüksü yoktur” dedi.

‘MÜTTEFİKLERİMİZİN SOMUT DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ’

“Suriye meselesinde çabalarımızı her zamankinden daha fazla artırmalıyız” diyen Erdoğan, “Türkiye tam 9 yıldır Suriye kaynaklı tehdit ve tehlikelerle mücadele ediyor. DEAŞ’la göğüs göğüse çarpışan ve bu uğurda şehitler veren tek NATO ülkesiyiz. Ayrıca 3.6 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye’nin büyük özveriyle ve tek başına yürüttüğü bu mücadeleye müttefiklerimizin tamamının somut desteğini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

NATO’nun net bir şekilde dayanışma göstermesini talep ettiklerini belirten Erdoğan, “NATO ittifak dayanışmasını net bir şekilde göstermesi gereken kritik bir durumun içindedir. NATO’dan taleplerimizin önemli bir kısmı 2012 ve 2015 yıllarında alınan kararlar temelinde Türkiye’nin savunulmasına yönelik tedbirlerin tam manasıyla uygulanmasına ilişkindir. Sayın Genel Sekreter bu konuda ittifak içindeki çalışmaların sürdüğünü ve süreci bizzat takip ettiğini söylemiştir” diye konuştu.

‘BİR KOMŞU ÜLKENİN GÖÇ KONUSUNDA TÜRKİYE’Yİ İŞARET ETMESİ AKIL DIŞI’

Toplantıda mülteci sorununu ele aldıklarını aktaran Erdoğan, şunları söyledi:

“Sayın Genel Sekreter’e aynı zamanda düzensiz göç konusundaki değerlendirmelerimizi aktardım. Bu hususları birazdan bir araya geleceğim Avrupa Birliği Konseyi ve Komisyonu başkanlarıyla da görüşeceğiz. Bir müttefik ve komşu ülkenin düzensiz göç dalgasının müsebbibi olarak Türkiye’yi işaret etmesi akıl ve izan dışıdır. Bu ülkenin mevcut durumu ve Avrupa Birliği’ni de kullanarak kendine haksız kazanımlar elde etmeye çalışmasına da izin vermeyeceğimizi Sayın Genel Sekreter’e de özellikle ifade ettim.”

‘DESTEĞİZ GECİKMEKSİZİN KARŞILANMASI ÇOK ÖNEMLİ’

Afganistan’da Taliban’la imzalanan barış anlaşmasına da değinen Erdoğan, “Değerli dostumla Afganistan’daki barış süreciyle bu ülkedeki NATO mevcudiyetinin geleceği hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Türkiye gelişmelerden bağımsız olarak Afganistanlı kardeşlerinin yanında olmayı sürdürecektir” dedi.

Türkiye’nin taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Türkiye NATO’ya NATO’da Türkiye’nin gücüne güç katıyor. Tabi burada esas olan NATO’nun ülkemizin savunmasına ve terörle mücadelesine katma değer sağlamasıdır. Ayrıca müttefiklerimizin ülkemizle dayanışmalarını ayrım gözetmeden ve siyasi koşullar ileri sürmeden sergilemeleridir. Talep ettiğimiz desteğin daha fazla gecikmeksizin karşılanması bu bakımdan çok önemlidir. Önümüzdeki süreçte gerekli adımların atılacağına inanıyor, Sayın Genel Sekreter’e teşekkür ediyorum.”

STOLTENBERG: TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR MÜTTEFİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Görüşme memnuniyet verici. Türkiye bizim için çok önemli ve değerli bir müttefik” dedi.

Suriye’deki gelişmeleri, göç ve mülteci krizini görüştüklerini dile getiren Stoltenberg, “İdlib’deki ateşkes devam ediyor ve şiddet olayların azalma gördük. Burada sivillerin korunması çok önemli ve insani yardıma erişim sağlanması büyük önem taşıyor. Türkiye Suriye’deki şiddet olaylarından en fazla etkilenen ülkedir. Başka hiçbir müttefikimiz terör olaylarından bu kadar fazla etkilenmedi ve bu kadar fazla mülteciye ev sahipliği yapmadı” diye konuştu.

‘YUNANİSTAN SINIRINDAKİ OLAYLARDAN DOLAYI ENDİŞELERİMİZİ DİLE GETİRDİM’

“NATO bir dizi tedbirle Türkiye’ye yardımcı olmaktadır” diyen Stoltenberg, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Füze savunma sistemleriyle destek veriyoruz. Aynı zamanda hava ve deniz mevcudiyetimizle Türkiye’de destek veriyoruz. NATO yıllar içinde Türkiye’ye 5 milyar dolardan fazla askeri yardımda bulundu. Bunların tamamı NATO’nun güçlü bir şekilde Türkiye’nin güvenliğine olan taahhüdünü gösteriyor. Bu bağlamda Esad rejimi ve Rusya tarafından yapılan bombalamalar şimdiye kadar görülmemiş bir insani ızdıraba neden olmuştur. Bu saldırılar insanların Türkiye’ye hareketini artırmıştır. Biz şunun farkındayız: Türkiye çok ağır bir yük taşıyor. Ancak Türkiye daha uzun vadeli bir çözümün bulunması konusunda üzerine düşen rolü oynamalıdır. Bu bağlamda Türkiye-Yunanistan sınırında ortaya çıkan olaylardan dolayı da endişelerimizi dile getirdim. Mülteci ve göçmen krizine yardımcı olmak üzere gereken adımları atmaya başladık. Müttefiklere Türkiye’ye destek verme çağrısında bulunuyoruz.”

Görüşmede Rusya ile ilişkileri de değerlendirdiklerini aktaran Stoltenberg, “NATO’nun Rusya’yla olan ilişkileri ve Türkiye’nin de S-400 hava savunma sistemleri satın alması konusu ve Afganistan’daki konuları da görüştük” ifadelerini kullandı.

Basın toplantısının ardından gazetecilere birlikte poz veren Erdoğan ve Stoltenberg, korona virüsü nedeniyle tokalaşmadı.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.