Erdoğan: Kendimizi gecekondulara kaçak yapılara mahkum ettik

Erdoğan: Kendimizi gecekondulara kaçak yapılara mahkum ettik

Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Biz uzunca bir süre ecdadın medeniyet mirasına sırtımızı dönüp kendimizi her alanda gecekondulara kaçak yapılara mahkum ettik" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninde konuştu.

“Kültür, bir milletin bağımsızlığının sembollerinden biridir” diyen Erdoğan, “Dünyanın en güçlü ülkelerine baktığımızda ordularından ziyade kültürel iktidarlarıyla bu konuma geldiklerini görüyoruz. Millet olarak topyekün bir mücadeleyle kültür sanatı ileriye taşıyabiliriz. Kültür sanat alanında yeni ve büyük adımları hep beraber atacağız” dedi.

Eğitim ve kültür-sanat politikalarında istenilen ilerlemenin sağlanamadığını söyleyen Erdoğan, “Dilimiz öylesine bir değişime uğramıştır ki, her alanda bu sıkıntının emarelerine şahit olabiliyoruz.Giyim kuşamdan her alana karşı bu durumlara şahit oluyoruz” şeklinde konuştu.

‘MISIR APARTMANI’NDAKİ DAİREYİ MÜZE EVİ YAPACAĞIZ’

Şair Mehmet Akif Ersoy’un İstanbul’da kaldığı evin müzeye dönüştürüleceğini belirten Erdoğan, “Mısır’dan Türkiye’ye döndüğünde İstiklal Caddesi’nde kullandığı Mısır Apartmanı’ndaki daireyi devletimiz kamulaştırdı. Ömrünün son demlerini geçirdiği evi Mehmet Akif Ersoy Müze Evi’ne dönüştürüyoruz” dedi.

‘YENİ AŞIK VEYSELLER YETİŞTİRMEDEN ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ KORUYAMAYIZ’

Kültür alanını “Türkiye’nin küçümseyen bir grubun esir aldığını” söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Kültür ve sanat tabiatı gereği sivildir. Özgürdür, vesayet kabul etmeyecek bir karakterdedir. Ülkemizin en büyük sorunu kendi toplumunu, ülkesini küçümseyen bir grubun uzunca bir süre kültür sanat dünyamızı adeta esir almasıdır. Hamdolsun bu esaret yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Türkiye’nin yeni Akiflere, Tanpınarlara, Arif Nihat Asyalara, Nazım Hikmetlere, Kemal Tahirlere, Dede Efendilere, Itrilere, Neşet Ertaşlara ihtiyacı var. Yeni Aşık Veyseller yetiştirmeden özgürlüğümüzü koruyamayız. Mimar Sinan gibi kendi alanında asırlar süren ekoller oluşturacak mimarlar yetiştirmeliyiz.”

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri; tarih ve sosyal bilimler alanında Mehmet İpşirli, sinema alanında Türker İnanoğlu, müzik alanında Erol Sayan, sanat/fotoğraf alanında İzzet Keribar’a verildi. Vefa ödülüne ise Mehmet Akif Ersoy layık görüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum