Erdoğan: Filistin'de birlik sağlanmalı

Erdoğan: Filistin'de birlik sağlanmalı

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı resmi törenle karşıladı.

Abbas, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı ‘Merhaba asker’ diyerek, Türkçe selamladı.

Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı. İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Erdoğan ve Abbas, merdivenlerde Türkiye ve Filistin bayrakları önünde el sıkışarak, gazetecilere poz verdi.

İki lider, törenin ardından baş başa gerçekleştirecekleri görüşmeye geçti.

mahmutabbas10

‘İSRAİL’İN AKLI SELİME DÖNMESİYLE KRİZ ATLATILDI’

Görüşmenin ardından Erdoğan ve Abbas ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk söz alan Erdoğan, Filistin -İsrail gerilimine ilişkin şunları söyledi:

“Müslümanların ortak hassasiyetini ve beklentilerini dile getiren bir açıklama yaptık. Her platformda tepkimizi güçlü bir şekilde ortaya koyduk. Hem Filistinli kardeşlerimizin kararlı mücadeleleri hem de İsrail’in aklı selime dönmesi ile kriz atlatılmış oldu. Başkan Abbas ile bugün ki görüşmemizde Kudüs ve Harem-i Şerif’in kutsiyetinin korunması noktasındaki hassasiyetimizi ele aldık.

Bir kez daha şu noktayı vurgulamakta fayda var; 4 asır boyunca Kudüs’e ve Mescid-i Aksa’ya hizmet etme şerefine nail olmuş bir ülke olarak bu mukaddes şehrin asla çatışma kan ve gözyaşı ile gündeme gelmesini istemiyoruz. Bölgede kalıcı barış ve huzurun yolu bellidir. Bu yol 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin vücut bulmasıdır. İki devletli çözüm aynı zamanda uluslararası toplumun Filistin halkına karşı tarihi bir hükümlülüğüdür.”

‘BARIŞ SÜRECİNİN CANLANMASINA DESTEK VERMEYE HAZIRIZ’

Soruna çözüm bulunmasının İsrail’in de hayrına olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Son hadiselerde de gördüğümüz gibi, gerilimi tırmandırmanın hiç kimseye bir faydası yoktur. Türkiye olarak her zaman barış sürecini canlandırmaya yönelik çabalara destek verdik vermeye de hazırız. Barışın anahtarının Filistinlilerin hak ve hukukunun korunmasından geçtiğinin bilinmesi gerekiyor. Filistinli kardeşlerimiz, bu sorunun çözümü için daima olağanüstü çaba gösterdiler. Gayretlerinin karşılığını yeterince alamadılar. Filistinli kardeşlerimize ait topraklarda İsrail’in yasa dışı yerleşim faaliyetlerini arttırarak sürdürmesi bunun müşahhas örneğidir.”

‘VAHDET, BİRLİK VE BERABERLİK SAĞLANMALI’

İsrail’i eleştiren Erdoğan, şunları ifade etti: “İsrail yönetiminin 2 devletli çözüm ihtimalinin altını oyan bu işgal teşebbüslerine artık bir son vermesi gerekiyor. Filistin bağlamında öne çıkan bir diğer husus, Filistinli kardeşlerimiz arasında vahdet, birlik ve beraberliğin sağlanmasıdır. Tüm Filistinli kardeşlerimize, İslam Zirvesi dönem başkanı olarak da aynı arzumuzu, beklentimizi ifade ediyoruz. Başkan Abbas ile mevcut durumu ve atılabilecek adımları da ele aldık. Türkiye olarak önümüzdeki dönemde de bu husus üzerine eğilmeye ve temaslarımızı yoğunlaştırmaya gayret edeceğiz.”

Türkiye’nin, Filistin’e yaptığı, yapacağı yardımlara değinen Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Kendi evlatlarımız gibi Filistin’deki çocukların da bayram sevincini doyasıya yaşaması, hissetmesidir. Bunun için elimizdeki tüm imkanları seferber ediyoruz. Son olarak 10 bin tonluk üçüncü bir insani yardım sevkiyatımız Gazzeli kardeşlerimize ulaştırdı. Filistin hükümetine acil ihtiyaçlarında kullanılmak üzere 10 milyon dolarlık hibenin transferini inşallah önümüzdeki günlerde yapacağız.”

‘ELEKTRONİK VİZE UYGULAMAMIZA DAHİL EDECEĞİZ’

Erdoğan, Filistinlilerin Ekim ayından itibaren elektronik vize uygulamasına dahil edileceğini belirterek, “Ekim ayından itibaren Filistinli kardeşlerimizi de elektronik vize uygulamamıza dahil edeceğiz. Bu şekilde ülkemize gelip gidişlerini biraz daha rahatlatmış olacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.