Erdoğan: Faiz baskısı beyhude bir çaba

Erdoğan: Faiz baskısı beyhude bir çaba

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, döviz kurunun ekonominin gerçekleriyle uyumlu olmadığını belirterek, "Ekonomideki kısa süreli manipülasyonlarla faiz artırımı baskısını meşrulaştırma gayretlerini beyhude bir çaba olarak görüyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özellikle bilim alanında yetişmiş olan ve yurtdışında yaşayan insanları Türkiye’ye geri getirme çabasında olduklarını söyledi.

Erdoğan, Beştepe’de düzenlenen Türkiye Bilimler Akademisi Ödül Töreni’ne konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarında şu başlıklar öne çıktı:

ELEKTRİKLİ ARAÇ ÇATIŞMALARIN SONU: Geçen günlerde Elon Musk bir ziyaret yaptı bizlere. Kendisiyle bir görüşme yaptık. Kendisinin ne denli heyecan dolu olduğunu gördüm, aşk dolu olduğunu gördüm. Kendisinin gayreti takdire şayandı. Elektrikli araç projesinin petrol kaynaklı çatışmaların sonu olduğuna inanıyorum.

BİLİM TASALLUT ALTINDA: Bilim belirli ülkelerin tasallutu altındadır. Burada suçu karşı tarafa atıp kendimizi rahatlatamayız. Bizim de hatalarımız ve yanlışlarımız var. Bugün coğrafyamız sefalet içinde kıvranıyorsak kendimisi sorgulamalıyız. Bilimin ve bilimsel çalışmaların anlamını zihinlerimizde doğru yere oturtmalıyız. Stratejimizi iasabetli bir şekilde belirledikten sonra işimiz daha kolaydır. Aksi takdirde taklitten öteye geçemeyiz. Türkiye her alanda olduğu gibi bilimsel çalışmalarda da öncülük etme mecburiyetindedir.

KÖTÜ KOMŞU EV SAHİBİ YAPTI: Kötü komşu bizi ev sahibi yaptı. Şimdi İHA yapıyoruz, tanklarımızı da yapmaya başlıyoruz. İhtiyaçlarımızın büyük bir kısmını kendi ürünlerimizle karşılar hale geldik. Kendi kendimize yetmek zorundayız.

BATIDA KRİZ SÜRÜYOR: Bugün geldiğimiz yer önemli ama yeterli değildir. Yetişmiş insanlarımızı tutmaktansa yurtdışına gitmiş insanlarımızı geri getirme derdindeyiz. Kimsenin yurtdışına gittiğinde daha fazla desteğe kavuşamayacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Batı’da küresel krizin etkileri halen devam ediyor.

YIL SONU YÜZDE 7.5 BÜYÜME: Büyüme oranlarını gördünüz. Kriz ülkemizi teğet geçtiği için kısa sürede toparlandık. Üçüncü çeyrek çok çok önemliydi. Yıl sonu itibariyle de yüzde 7.5 civarında büyüme oranını yıllık olarak yakalayacağız. Biz üreten, çalışan, emek veren herkesin yanındayız. Benzer bir başarıyı ihracatta yakaladık, bu da çok önemli. 2017 ihracatımız kasım sonu itibarıyla 143 milyar doları geçti. Yeni bir rekorla muhtemelen bu yılı tamamlayacağız.

DÖVİZDE DENGE BULUNACAK: Döviz kuru ekonominin gerçekleriyle uyumlu değil. Doğru dengenin kısa sürede bulunacağına inanıyorum. Ekonomideki kısa süreli manipülasyonlarla faiz artırımı baskısını meşrulaştırma gayretlerini beyhude bir çaba olarak görüyorum. Ben yüksek faize karşı olduğumu tekrar açıklıyorum, açıklamaya da devam edeceğim. Yüksek faizin olduğu bir ülkede enflasyonun düşmesi mümkün değildir. 2018 yılı büyük başarılara imza attığımız bir yıl olacaktır.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.