Erdoğan: Çok yakında Komrat Başkonsolosluğu'nu açacağız

Erdoğan: Çok yakında Komrat Başkonsolosluğu'nu açacağız

Erdoğan, "Türkiye ile Moldova arasındaki bağlar, Gökoğuz Yeri’ni de içine alacak şekilde, son 16 yılda her alanda daha da perçinlenmiştir. Fiziki sınırımız olmasa da biz Moldova’yı komşu ülke olarak görüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moldova ziyareti kapsamında Gagavuzya Özerk Bölgesi’ne gitti. Erdoğan, Gagavuzya’nın başkenti Komrat’ta Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon ve Gagavuz Özerk Bölgesi Başkanı İrina Vlah ile ortak basın toplantısı düzenledi.

‘MOLDOVA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ’

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Moldova’nın toprak bütünlüğü bizim için hayati öneme sahiptir. Türkiye olarak, geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de soydaşlarımızın yanında duracağımızın altını çizdik. Ancak bizim asıl görmek istediğimiz, Gagavuzya’nın birlik beraberlik içinde, Moldova ile omuz omuza kalkınma çabalarını sürdürebilmesidir” dedi.

Türkiye’nin Gagavuzya’ya teşvik ve destekler verebileceğini belirten Erdoğan, “Bu noktada TİKA başta olmak üzere belediyelerimiz, resmi kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız Moldova makamlarıyla işbirliği içerisinde pek çok projeye imza atıyor. Biz projeleri dostluğumuzun, ortak geçmişimizin, müşterek geleceğimizin birer sembolleri olarak görüyoruz” diye konuştu.

‘MOLDOVA’YI KOMŞU ÜLKE OLARAK GÖRÜYORUZ’

Erdoğan daha sonra Komrat Kent Meydanı’nda toplananlara bir konuşma yaptı. “Türkiye ile Moldova arasındaki bağlar, Gökoğuz Yeri’ni de içine alacak şekilde, son 16 yılda her alanda daha da perçinlenmiştir” diyen Erdoğan, “Fiziki sınırımız olmasa da biz Moldova’yı komşu ülke olarak görüyoruz. Moldovalı dostlarımızın dertleriyle dertlenmeyi, sevinçleriyle mutlu olmayı bir görev biliyoruz” dedi.

‘İÇ ÇATIŞMALAR VARKEN KARDEŞÇE YAŞAMAYI TERCİH ETTİNİZ’

Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecine değinen Erdoğan, “Tabi burada bir hususun da altını çizmek istiyorum. Sizler 1994 yılında diğer devletler iç çatışmalarla kıvranırken kardeşçe yaşamayı seçtiniz. Avrupa’nın birçok ülkesi geleceğine karamsarlıkla bakarken, sizler bu topraklarda huzuru, barışı, dayanışmayı tercih ettiniz. Moldova ve Gökoğuz halklarının bu kararı, her türlü takdirin üzerindedir” ifadelerini kullandı.

‘KÜLTÜREL IRKÇILIK VEBA GİBİ YAYILIYOR’

“Kültürel ırkçılığın” dünyada yayıldığını belirten Erdoğan, “Kültürel ırkçılık dünyanın dört bir ucunda, adeta bir veba salgını gibi, gün geçtikçe yayılıyor. İslam karşıtlığından yabancı düşmanlığına, etnik milliyetçilikten terörizme kadar birçok sorun bir arada yaşama idealimize sekte vuruyor. Buradaki soydaşlarımızın asla böyle bir tuzağa düşmemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘300 MİLYONLUK BİR AİLEYİZ’

Komrat’a eğitim tesisi yapılacağını ifade eden Erdoğan, “Gelecek yıl Komrat’ta büyük bir eğitim tesisi inşa ediyoruz. Komrat’ta başkonsolosluğumuzu inşallah çok yakında açıp, başkonsolosumuzu da atayacağız” dedi.

Gagavuzlardan dillerine sahip çıkmalarını isteyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Anadolu’da konuşulan öz Türkçeyi yaşatmanızdan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Dil bir ileti aracı olmanın yanında toplumsal hafızanızdır. Düşünce biçiminizdir, kültürünüzdür, hepsinden önemlisi kimliğin aynasıdır. Sizlerden dilinize sahip çıkmanızı, çocuklarınıza Gökoğuz Türkçesi’ni öğretmenizi, bu sayede ortak kültürümüzü ve benliğinizi canlı tutmanızı bekliyoruz. Gökoğuz Türkçesinin unutmayan unutturmayın. Bunun yanından diğer Türk toplumlarıyla bağlarınızı geliştirin, unutmayın biz Adriyatik’ten Çin Seddi’ne uzanan 300 milyonluk büyük bir aileyiz.”

‘5 ÖNEMLİ ANLAŞMAYA İMZA ATTIK’

Moldova ziyaretindeki görüşmelere ilişkin bilgi veren Erdoğan, “Moldova’da 5 önemli anlaşmaya imza attık. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerimizde, ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine yükseltme kararı aldık. Bu kararın, dost ülke Moldova ile yeni bir dönemin kapılarını açacağını düşünüyoruz. Moldova ile kurduğumuz ortak geleceğin köprüsü sizlersiniz. Sizin gücünüz Moldova’nın gücü, Moldova’nın gücü sizin gücünüzdür” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.