Erbil saldırısına uluslararası tepkiler

Erbil saldırısına uluslararası tepkiler

Erbil’e yönelik roketli saldırı uluslararası alanda yankı buldu. BM Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Plasschaert suçluların bulunması için Bağdat’a çağrıda bulunurken ABD Dışişleri Bakanı Blinken de Kürdistan Bölgesi’ne destek verdiklerini açıkladı.

Dün akşam saat 21:30 sıralarında Irak'ın Kürdistan Bölgesi başkenti Erbil’deki havalimanında bulunan IŞİD karşıtı koalisyon güçlerine ait üsse yönelik roketli saldırı düzenlendi. Roketlerden bazıları başkentteki yerleşim yerlerine isabet etti.

Saldırı ulusal ve uluslararası basında geniş yankı bulurken bir çok çevreden de saldırıya karşı tepki mesajları geldi.  

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

“Ulusal birlik ve dayanışmaya karşı gerilimi alevlendirmek isteyenler yenilecektir. Irak halihazırda çok sayıda krizle karşı karşıya ve Erbil'e roket saldırısı gibi eylemlerin istikrar ve toparlanmaya zarar vermesine izin verilemez” diyen Plasschaert zanlıların yakalanarak adalete teslim edilmesi için Bağdat ile Erbil arasında yakın işbirliği yapılması çağrısında bulundu.

ABD’den destek mesajı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Erbil'de gerçekleşen füze saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaparak, saldırıdan dolayı "öfkeli" olduklarını dile getirdi.

Blinken, Erbil'de gerçekleşen füze saldırılarının ardından görüştüğü Başbakan Mesrur Barzani'ye ABD'nin destek mesajını iletti.

Antony Blinken, ilk incelemelere göre saldırılarda bir sivil sözleşmeli personelin hayatını kaybettiğini, aralarında bir Amerikan askerinin de olduğu bazı sözleşmeli personellerin ise yaralandığını bildirdi.

Hayatını kaybeden personelin yakınlarına başsağlığı dileyen Blinken, saldırılar dolayısıyla acı çeken Iraklı ailelere de desteklerini iletti.

Blinken, açıklamasında, "Saldırıyı soruşturma ve failleri sorumlu tutma yönündeki çabalarına verdiğimiz desteği iletmek için Başbakan Mesrur Barzani'ye ulaşarak olayı görüştük" ifadesine yer verdi.

BM: Saldırganlar cezalandırılmalı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Irak’ta diplomatik temsilciliklere yönelik saldırılardan duydukları endişeyi yineledi.

Guterres, Bağdat hükumetinden bu tür saldırıları gerçekleştirenlerin yakalanıp cezalandırılmasını istedi.

İngiltere: Barzani ve Kazımi’yi destekliyoruz

İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Stephen Hickey de saldırıyı kınayarak, saldırıda hayatını kaybedenler için üzüntülerini dile getirdi.

Saldırının sorumlularının yargılanmasını isteyen Hickey, olay hakkında ortak araştırma başlatma kararı alan Başbakan Mesrur Barzani ile Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’ye destek verdiklerini söyledi.

Hollanda: Saldırıyı kınıyoruz

Hollanda’nın Erbil Başkonsolosluğu’ndan yapılan açıklada da saldırı sert bir dille kınandı.

Başkonsolosluk ayrıca koalisyon güçlerini hedef alan saldırıdan dolayı endişelerini dile getirerek hayatını kaybeden personel için koalisyona ve personelin ailesine başsağlığı diledi.

Iraklı taraflardan tepki

Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Helbusi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada saldırıyı kınayarak, bu tür olayların Irak’ın güvenliğini hedeflediğini söyledi.

Helbusi, benzer saldırıların tekrar edilmesini engellemek için tüm tarafların uyum ve koordine içerisinde olması gerektiğini vurguladı.

Rûdaw’a konuşan Musul Valisi Necim Cuburi de vilayet sınırları içerisindeki tüm askeri ve güvenlik güçleri ile iletişim halinde olduklarını belirterek, saldırganların Musul’dan gitmediğinin teyid edildiğini belirtti.

Irak Kurtuluş ve Kalkınma Cephesi Partisi Başkanı Usamen Nuceyfi de saldırının dış güçlere hizmet ettiğine vurgu yaptı.

“Bu korkakça saldırıyı kınıyoruz” diyen Nuceyfi, terörizmle mücadelede Kürdistan Bölgesi’ne deste verdiklerini ifade etti.

Rûdaw’a konuşan Heşdi Şabi Kuzey Cephesi Sözcüsü Ali Hüseyni, saldırının kednilerine bağlı gruplar tarafından yapılmadığını, konu hakkında inceleme başlattıklarını söyledi.

Kürdistanlı siyasetçilerden tepki

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Eşbaşkanı Lahur Şeyh Cengi ve Bafıl Talabani, iki ayrı açılama ile saldırıyı kınadı.

Lahur Şeyh Cengi açıklamasında, “Kürdistan halkının hayatının tehlikeye atılmasına asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, saldırının Kürdistan’da birlik, beraberlik ve dayanışmayı güçlendirmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Kürdistan Bölgesi’nin güvenlik ve huzuru kırmızı çizgimizdir. Hiç kimsenin bu çizgiyi aşmasını kabul edemeyiz” mesajını paylaştı.

Değişim Hareketi (Goran) Sözcüsü Diler Abdulhalik de açıklamasında, ““Başkent Erbil’in güvenliğini ve vatandaşlarının hayatını siyasi çalışmalarımın temel önceliği olarak görüyor, bu korkakça saldırıyı şiddetle kınıyoruz” dedi.

Başbakan Mesrur Barzani de, “Düşmanlar ve teröristler milletimize zarar vermeye, terör eylemleriyle Kürdistan Bölgesi’nin istikrarını bozmaya ve yolumuzda engeller çıkarmaya çalışsa da onlara daha güçlü bir iradeyle karşı koyacak, kendi yolumuzda zafere doğru yürümeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Başkan Neçirvan Barzani, saldırının Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Güvenlik Konseyi tarafından ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Barzani, Bağdat'taki merkezi hükümete de, anayasanın uygulanması için çağrıda bulundu.

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı, Erbil’e yönelik roketli saldırının Erbil-Gwer yolu mevkiinde yapıldığını, konu hakkındaki incelemenin sürdüğünü açıkladı.

DSG Komutanı Mazlum Abdi'den açıklama

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi de Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesi’nin güvenliğini hedef alan terör saldırısını şiddetle kınıyorum” dedi.

Koalisyondan açıklama

Koalisyon güçleri sözcüsü Albay Albay Wayne Marotto, saldırıda 1 sivil müteahhidin öldüğünü, 5 sözleşmeli personel ile 1 ABD'li askerin de yaralandığını açıkladı.

Erbil’de bazı mahalleler ile şehir dışındaki hayvan pazarına isabet eden roketler nedeniyle de biri ağır, 3 kişi yaralandı.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi de söz konusu saldırıyla ilgili inceleme başlatılması talimatı verdi.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.