Erbil: Bağdat 210 milyon dolar gönderdi ama ne için bilmiyoruz

Erbil: Bağdat 210 milyon dolar gönderdi ama ne için bilmiyoruz

Bağdat ile Erbil arasındaki maaş krizi aşılıyor mu? Irak Merkez Bankası, Erbil şubesine 210 milyon dolarlık bir para transferi yaptı.

Irak’ta yıllardır bütçe krizini aşamayan merkezi Bağdat hükümeti ile Erbil yönetimi arasında bu kez 210 milyon dolar muamması yaşanıyor. Irak Merkez Bankası’nın Erbil şubesine 250 milyar Irak dinarı (210 milyon dolar) transfer ettiği ancak bu paranın ne için harcanacağı konusunda bilgi vermediği belirtildi.

‘MAAŞLAR İÇİN Mİ, BANKANIN ÖZEL İŞİ Mİ?’

Rudaw’a konuşan Kürt yetkililer, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) memur maaşlarının ödenmesi konusundaki görüşmelerin sürdüğüne, Bağdat’ın inceleme yapması nedeniyle ayrıntılar üzerinde henüz anlaşma sağlanmadığına dikkat çekti. IKBY hükümet sözcüsü Sefin Dizayi Bağdat’ın kendileriyle resmi temas kurmadığını söyleyerek, “Federal hükümet, Merkez Bankası’nın Erbil şubesine gönderilen para konusunda bir açıklama yapmadı. Bu para maaşlar için mi? Yoksa bankalar arasında kendilerini ilgilendiren bir transfer mi?” diye sordu.

IKBY Maliye Bakanlığı’ndan bir yetkili de para transferini Rudaw’a doğruladı ancak bu parayı nereye harcayacakları konusunda henüz bir talimat almadıklarını söyledi.

MAAŞ KRİZİ NE ZAMAN PATLAK VERDİ?

Bağdat yönetimi, Erbil’in tek taraflı petrol ihracatına misilleme olarak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin merkezi bütçeden payını göndermeyi 2014 yılında kesmişti. Bu kesintiye petrol fiyatlarındaki düşüşün ve IŞİD’le mücadelenin maliyetinin eklenmesiyle IKBY ekonomik krize girmiş, bağımsızlık referandumu sonrasında da memur maaşlarının ödenmemesi sonrası kitlesel protesto gösterileri düzenlenmişti. Taraflar bir süredir maaş ödemelerinin yeniden başlaması için müzakere yürütüyor.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.