ENKS'den PYD'ye Cenevre daveti

ENKS'den PYD'ye Cenevre daveti

Türkiye ve Barzani'nin desteklediği Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) Dış İlişkiler Komitesi üyesi ve eski başkanı İbrahim Bıro: PYD [Cenevre'de] muhalefet heyetinde yer almak isterse ENKS aracılığıyla görüşmelere katılabilir.

Suriye’de PYD’nin barış görüşmelerine katılımı konusundaki tartışma devam ederken, Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin eski başkanı Mesud Barzani’nin PYD’ye karşı destek verdiği Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden (ENKS) bir davet geldi. ENKS’nin eski başkanı İbrahim Bıro, PYD’nin Cenevre’deki barış görüşmelerine ENKS yoluyla katılabileceğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan İbrahim Bıro, Cenevre görüşmelerinde ‘Kürtlerin Suriye muhalefeti içinde yer aldığını’ belirterek, “PYD muhalefet heyetinde yer almak isterse ENKS aracılığıyla görüşmelere katılabilir” dedi.

ENKS Dış İlişkiler Komitesi üyesi olarak Cenevre’deki görüşmelere katılan İbrahim Bıro, sekizinci tur görüşmelerinin başarısız geçmesi konusunda da ‘Suriye hükümet heyetinin muhalefetin sunduğu maddeleri kabul etmediğini’ söyledi. Bıro, “Rejim söz konusu maddelere karşı çıktı ve muhalefet de bu maddelerde ısrarcı oldu” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, muhalefetin hazırladığı taslağı Suriye hükümetine sundu. Ancak hükümet heyeti, taslaktaki Kürtlere ait madeleri reddederek, bu konu hakkında konuşmayı dahi kabul etmediklerini belirtti.”

Bıro, ENKS’nin yeni başkanın seçilmesi hakkında da, “Değişim meşrudur. Umarım yeni yönetim daha aktif ve güçlü olur” diye konuştu.

Sekizinci tur Cenevre görüşmeleri 14 Aralık’ta sona ermişti. (Rudaw)

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.