Enflasyon farkı maaşlara nasıl yansıyacak?

Enflasyon farkı maaşlara nasıl yansıyacak?

Hükümetin yüzde 3.36 olarak öngördüğü temmuz-aralık enflasyonu hesabı şaştı. Emekli maaşlarına 1 puanlık enflasyon farkı yansıtılacak.

Ekonomi yönetiminin hazırladığı 2018 Yılı Programı, 28 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edildi. Programda; ekim – kasım ve aralıkta üç aylık enflasyon artışı yaklaşık yüzde 2 olarak tahmin edildi. Böylece temmuz – aralık dönemi TÜFE artışının yüzde 3.36 olarak tamamlanacağı öngörüsünden hareketle memur ve emeklilerin 2018 yılı ocak zammı da belli oldu.

Ancak ekim ayında 9 yılın enflasyon rekoru kırıldı. Bugün açıklanan yüzde 1.49’luk enflasyonla birlikte temmuz-kasım enflasyonu yüzde 4.97 oldu. Yasa gereği SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışı geçmiş 6 aylık TÜFE enflasyonuna göre belirleniyor. Dolasıyla 9 milyonu aşan SSK ve Bağ-Kur emeklisi, aralık enflasyonu sıfır bile çıksa, ocak ayında temmuz-kasım enflasyonuna göre yüzde 4,97 zam alacak.

Temmuz’da yüzde 4 toplu sözleşme zammı alan memur ve emeklileri ise yine aralık ayında enflasyon sıfır bile çıksa ocakta yüzde 0.97 oranında enflasyon farkı alacaklar.

Programda 2018’in Ocak-Temmuz dönemi için TÜFE tahmini yüzde 4.02 olarak ilan edilmişti. Bu durumda işçi ve Bağ-Kur emeklileri için 2018 yılı Temmuz ayında zam oranı yüzde 4.02; memur ve emeklileri içinse enflasyon farkı binde 2 olarak öngörülmüştü.
(Kaynak: Aysel Alp/Hürriyet)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.