Emeklilikte yaşa takılan işçi: Kimyasal solumaktan kurtulacaktım

Emeklilikte yaşa takılan işçi: Kimyasal solumaktan kurtulacaktım

Kimya fabrikasında çalışan ve çalışma koşullarının ağır olduğunu söyleyen bir işçi, "Fabrikada kimyasalları solumaktan kurtulacağım diye çok sevinmiştim. Ama ben umudunu yitirmeyenlerdenim" dedi.

Yaş sınırlaması nedeniyle emekli olamayan çok sayıda kişi TBMM’de hafta içi yaşanan oylama sırasında teklifin görüşülmesinin kabul edilip daha sonra reddedilmesiyle hayal kırıklığı yaşadı.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili önergenin görüşülmesi, İYİ Parti, CHP, HDP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilmişti. Ancak komisyon kurulabilmesi için yapılan oylamada MHP’nin kararını değiştirerek çekimser kalması üzerine önerge reddedildi.

Önergenin reddedilmesine ilişkin, İzmir’de çeşitli sektörlerde çalışan ve emeklilikte yaşa takılanlara bu durumu nasıl karşıladıklarını sorduk.

‘MHP BİR EVET DİYOR, BİR ÇEKİMSERİM DİYOR’

“Dün ne hayaller, ne planlar kurduk ama bu hayaller ancak 4-5 saat sürebildi” diyen Devlet Demiryolları çalışanı bir mühendis, “MHP bir ‘evet’ diyor, bir ‘çekimserim’ diyor. Düşünün, kendi işyerimdeki MHP’liler bile ‘Bu parti artık bizimle dalga geçiyor’ diyorlar. Şu an MHP’lilerin bile partilerine artık sempatiyle bakmadığını biliyoruz” diyor.

Yasa geçse bile emeklilik hakkı kazananların büyük çoğunluğunun çalışmaya devam edeceğini belirten mühendis, “Bu durumun yaşanmasının ardındaki asıl hata 2003’te çıkarılan bir yasayla yaş mevzusunun geriye doğru işletilmesidir. Zaten yaşa takılanlara emekli ol deseniz de büyük çoğunluğu emekli olmayacak. Mesela kamuda çalışan memurların yüzde 90’ının eğilimi bu yönde” diye konuştu.

‘GÜNÜNÜ DOLDURANLAR DAHİ EMEKLİ OLAMIYOR’

Emekli olanların asgari ücret ya da biraz üzerinde geliri olduğunu söyleyen mühendis, “Asgari ücretin bin 600 lira olduğu bir memlekette zaten geçinmek zor olduğu için emekli olanlar da en azından küçük bir iş bulup kendisine bir ek gelir sağlayacak. Hükümetin yük olacak diyerek bunca tantana çıkarması hep yalan. Gününü dolduranların dahi emekli olamadığı bir ülkede onların söylediği gibi emekli olacak 4.5 milyon kişi bulamazsınız” ifadelerini kullandı.

‘UMUDUMU YİTİRMİYORUM’

Kemalpaşa ilçesindeki Akdeniz Kimya Fabrikası’nda çalışan bir işçi ise, önergenin gündeme gelmesi ile birlikte ailesiyle bir sürü plan yaptığını ancak hüsrana uğradıklarını söylüyor:

“Çalışma koşullarımız çok ağır olduğu için emekli olup serbest çalışmayı düşünüyordum. Yıllardır bu sektörde birçok arkadaşımız hasta oldu. Fabrikada kimyasalları solumaktan kurtulacağım diye çok sevinmiştim. Ama ben umudunu yitirmeyenlerdenim. Bir gün olacağına inanıyorum.”

‘HÜKÜMET MAÇ YAPARKEN KURAL DEĞİŞTİRDİ’

“Mecliste önergenin reddedilmesiyle hüsrana uğrasam da bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğim’’ diyen Pehlivanoğlu Market çalışanı 43 yaşındaki Ayhan Çakır ise, erken emeklilik gibi bir kavramı kabul etmediğini söylüyor:

“Biz kazanılmış olan hakkımızı istiyoruz. Devletin dediği gibi kanunlarda kazanılmış hak, beklenen hak diye bir ibare yoktur. AKP hükümeti beklenen hak diyor ama biz zaten emekliliği hak etmiştik. Hükümet maç yaparken kural değiştirdi. Biz çalışırken bu yasa çıktı. Kaldı ki, bu haktan faydalanabilecek olan çalışan sayısına dair abarttıkları kadar bir rakam da yok ortada.”

’45 YAŞINI GEÇENLERLE ÇALIŞMAK İSTEMİYORLAR’

Çalışma arkadaşıyla birlikte daha önce de emeklilik hakları için eylem yaptıklarını ifade eden Çakır, emeklilik haklarını elde edemeden işsiz kalma korkusu yaşadıklarını dile getirdi. Çalıştığı sektörde işverenlerin 45 yaşın üzerindekilerle çalışmak istemediklerini aktaran Çakır, şöyle devam etti:

“Biz bu mücadeleye yine devam edeceğiz. Bizi üzen şeyler de oldu bu süreçte. Bir arkadaşımız borçlarından dolayı emekli olamadığı için intihar etti. Yasa bu sefer çıkacak dedik, ama MHP aniden karar değiştirdi. Gerçekten çok acı çeken, iş bulamayan arkadaşlarımız var. Mesela benim çalıştığım sektörde haklı olarak 45 yaşından sonra bir kasabı, bir kasiyeri tutmak istemiyorlar tezgahta. 25-30 yaşında bir çalışanla bizim performansımız bir olamaz çünkü. Her an işten çıkarılma korkusu yaşıyoruz. Şimdi işten çıkarılırsam nasıl emekli olacağım ben?”

‘MHP MİSYONUNUN GEREĞİNİ YERİNE GETİRDİ’

Önergenin reddedilmesine şaşırmadığını söyleyen demiryollarından bir büro çalışanı ise “Bu yasa çıkmadan önce 43 yaşında emekli olacaktım. Şimdi emekliliğimi hak ettiğim halde 9 yıl daha çalışmak zorundayım” dedi.

Kriz olmasa bile talebin kabul edilmeyeceğini düşündüğünü belirten çalışan, şunları söyledi:

“Ekonomik bir krizin içinde hükümetin böyle bir teklifi kabul etmeyeceği aşikardı ki ekonomik kriz olmasa bile kabul edeceğini sanmıyordum. Çünkü kapitalizmin her geçen gün geliştiği bu ülkede çalışanların erken emekli olması sermaye için ters bir durumdur. İş gününü artırıp ücretleri düşürerek emeklilik yaşını artırmak sermayenin işine gelir. Dolayısıyla beni şaşırtmadı. Hele MHP’nin böyle bir oyun oynaması beni hiç şaşırtmadı. MHP misyonunun gereğini yerine getirdi. Bu yüzden çizgisini bozmadan devam ettirdiğini düşünüyorum. Partinin varoluş sebebi bu çünkü” (Nuray Pehlivan - Duvar)

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.