Ekonomistler faiz kararını değerlendirdi: Dolar 4.50'yi test edebilir

Ekonomistler faiz kararını değerlendirdi: Dolar 4.50'yi test edebilir

Merkez Bankası'nın faiz arttırma kararının değerlendiren ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, "Tüm bunlarda TCMB'nin kamu maliyesi ile desteklenmesi gerektiğini unutmamak lazım" dedi.

Merkez Bankası (TCMB), geç likidite penceresinde borç verme faizini yüzde 13.5’ten, yüzde 16.5’e yükseltti. Kararın ardından ABD Doları 4.5590, Euro da 5.3388 liraya kadar geriledi.

Business HT’nin haberine göre, kararı değerlendiren ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, “300 baz puan iyi bir artış. 7 Haziran’daki toplantıda sadeleşme de gelebilir. Gerekirse TCMB bir ayarlama daha yapabilir” dedi.

Faiz artışının daha önce yapılsaydı etkisinin yüksek olacağını belirten Altınsaç, “Tüm bunlarda TCMB’nin kamu maliyesi ile desteklenmesi gerektiğini unutmamak lazım. Bundan sonrasında kamu maliyesi ile para politikasının eşgüdümlü hareket etmesi önemli olacaktır” diye konuştu.

‘YARIN 4.50 TEST EDİLEBİLİR’

Ata Portföy Fon Yönetimi Direktörü Cem Tözge de, faiz artışını geç kalınmış ama doğru bir karar olarak niteledi. Türk Lirası için olumlu etki beklediğini ifade eden Tözge, “Faiz artışının gecikmesiyle başta 150-200 baz puan beklenen faiz artırımını minimum 300 baz puana hatta bazı raporlarda 500 baz puana kadar çıkmıştı” dedi.

Tözge, yarın açışla birlikte dolarda 4.50 liranın test edilebileceğini söyledi.

‘FAİZ TEK ÇARE DEĞİL’

Denizbank Yatırım Hizmetleri Grubu Stratejisti Orkun Gödek de 300 baz puan faiz artışının swap piyasasındaki fiyatlamanın tam karşılığı olduğuna değindi. Gödek, Türk Lirası’nın fiyatlamasına yönelik olarak da “7 Haziran’daki toplantı için sadeleşme devam ettiği için TL’nin açığa satış ivmesi kırılacaktır. Pozitif olmaz demek hatalı yorumdur. Ancak, faiz tek çare değil, unutmayalım” dedi.

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.