Einstein'ın kara delik teorisi kanıtlandı: Yıldız kırmızıya kaydı!

Einstein'ın kara delik teorisi kanıtlandı: Yıldız kırmızıya kaydı!

Bir yıldız, devasa büyüklükteki bir kara deliğin yakınından geçerken ne olur? Bilim insanları, bu anı tarihte ilk kez görüntüledi ve Albert Einstein'in Genel Görelilik Kuramı'nda ortaya koyduğu tezin doğruluğunu kanıtladı.

Bir yıldızın, bir kara deliğin yakınından geçerken nasıl bir ‘davranış’ sergilediği ilk kez görüntülendi. Bilim insanları, yıldızın kara deliğin yanından geçtiği sırada hızlandığını tespit etti. Bu durum, Albert Einstein’in İzafiyet (Genel Görelilik) Kuramı’nın doğruluğunu kanıtladı.

Avrupa Güney Gözlemevi’nin (European Southern Observatory) ilgili araştırması tam 26 yıl önce başladı. Gözlemevi, ‘Çok Büyük Teleskop’ adı verilen cihazıyla, Samanyolu’nun orta bölgesini izlemeye başladı. Amaç, Dünya’ya 26 bin ışık yılı uzakta bulunan ve Güneş’in 4 milyon katı bir kütleye sahip süper büyük bir kara deliğin yakınındaki yıldızların hareketlerini incelemekti. S2 isimli, yörünge süresi 16 yıl olan bir yıldız özel olarak takip edildi.

SAATTE 25 MİLYON KİLOMETREDEN FAZLA HIZLANDI

Araştırma sürecinde Gözlemevi’ndeki cihazlar gelişirken, S2 de bu yıl kara deliğin yakınlarına geri döndü. Bu sırada yapılan ölçümlerden şu sonuç çıktı: Yıldız kara deliğe yaklaşırken, devasa çekim gücünden kaçmaya çalıştığı için yörüngedeki hızı saatte 25 milyon kilometreden daha fazla arttı. Bu sırada yıldızın dalga boyu genişledikçe genişledi, rengi de maviden kırmızıya döndü.

Einstein’in bir asırlık İzafiyet Teorisi, bir kara deliğin son derece büyük olan yer çekimi nedeniyle, yıldızların saçtığı ışığın dalga boyunun genişleyeceğini ve yıldızın daha kırmızı hale geleceğini öngörüyordu. Bu duruma fizik biliminde ‘kırmızıya kayma’ deniyor.

Araştırmacılardan Frank Eisenhauer, “Einstein’ın genel görelilik teorisini ilk kez süper büyük bir kara deliğin yanında, doğrudan test edebildik. Üstelik Einstein’ın zamanında, bugün ortaya koyduğumuz şeyi tahayyül veya hayal edemezdi” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.