Ehliyet yasağına isyan eden kadın tutuklandı

Ehliyet yasağına isyan eden kadın tutuklandı

Suudi Arabistan'da kadınlara yönelik araba kullanma yasağına karşı çıktığı için 73 gün göz altında tutulan Loujain Hathloul tekrar tutuklandı. Yetkililer, Hathloul'un neden tutuklandığına dair açıklama yok.

Suudi kadın hakları savunucusu Loujain Hathloul tutuklandı. Hathloul daha önce de Suudi Arabistan’daki kadın sürücülere yönelik araba kullanma yasağına karşı geldiği için 73 gün  boyunca göz altında tutulmuştu.

AİLESİ VE AVUKATIYLA GÖRÜŞTÜRÜLMÜYOR

Uluslararası Af Örgütü, dün Dammam Kral Fahd Havalimanı’nda tutuklanan Hathloul’un ailesi ve avukatıyla görüşmesine izin verilmediğini duyurdu. Yetkililer Hathloul’un neden tutukladığına dair henüz açıklama yapmadı. Hathloul’un savcılık tarafından sorgulanması için Riyad’a götürülmesi bekleniyor.

Hathloul 2014’de de Birleşik Arap Emirlikleri’nden Suudi Arabistan’a araba kullanarak geçmeye çalışırken tutuklanmış, 73 gün göz altında tutulmuştu.

Suudi Arabistan kadınların araba kullanmasına izin vermeyen tek ülke. Daha önce de araba kullanma girişiminde bulunan kadınlar tutuklanmış ve araçlarına el konulmuştu.

‘KADIN HAKLARINI SAVUNDUĞU İÇİN HEDEF HALİNE GELDİ’

Uluslararası Af Örgütü Beyrut Direktörü Samah Hadid, Hathloul’un ‘sürekli taciz edilmesinin saçma ve yersiz’ olduğunu söylerken, serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Hadid ” Görünüşe göre, krallık tarafından sürekli engellenen barışçıl eylemleri yüzünden, bir insan hakları savunucusu olarak kadın hakları adına sesini yükselttiği için tekrar hedef haline geldi” diye konuştu. Hathloul Kasım 2015’de Suudi Arabistan’ın ilk kadın adayı olarak seçimlere adaylığını koyacağını duyurmuştu. Fakat Hathloul’ın adı oy pusulasına eklenmemişti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.