Eğilmez, MB'nin faiz kararını yorumladı: Sorunların çözüldüğünü zannetmek çok yanlış

Eğilmez, MB'nin faiz kararını yorumladı: Sorunların çözüldüğünü zannetmek çok yanlış

Merkez Bankası'nın faiz artırma kararını "Doğru ve cesur bir hamle" diye niteleyen Eğilmez 'reform' uyarısı yaptı: "Yapısal reformları yapmazsak faiz ile kur birbirine kur yapmaya devam edecek."

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın faiz artırma kararını değerlendirdi.

Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bugün yapılan  4. olağan toplantısında faiz oranlarını, 1.25 puan (125 baz puan) artırarak yüzde 16.50’den yüzde 17.75’e çıkarmısının ardından Twitter hesabından paylaşımda bulunan Eğilmez, şu değerlendirmeleri yaptı:

“MB, politika faizini (haftalık repo faizi) % 16,50’den 1,25 puan artırarak % 17,75’e yükseltti. Bu hamlenin ardından USD/TL kuru 4,50’nin altına geriledi. Doğru ve cesur bir hamle.

‘YAPISAL REFORMLAR GELMEZSE AYNI SORUNLARI YAŞARIZ’

MB, politika faizini % 13,50’den 16,50 yerine 17,50’ye çıkarsaydı bu kadar maliyete katlanmak gerekmeyecekti. Buna karşılık bu artırımla sorunların çözüldüğünü zannetmek çok yanlış olur. Yapısal reformlar gelmezse bir süre sonra aynı sorunları ve artış zorunluluğunu yaşarız.

MB’nin faizi artırmasının ardından USD/TL kuru 4,45’e kadar geriledi, an itibariyle 4,47. Buna karşılık gösterge faiz yüzde 17,95’den % 18,32’ye yükseldi. Bu, bütün faizlerin artacağı anlamına geliyor. Yapısal reformları yapmazsak faiz ile kur birbirine kur yapmaya devam edecek.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.