Ege'de 6,2 büyüklüğünde deprem, İstanbul'da da hissedildi

Ege'de 6,2 büyüklüğünde deprem, İstanbul'da da hissedildi

İzmir'in Karaburun açıklarında saat 15.28'de 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Ege, Marmara ve Trakya'da hissedildi. AFAD verilerine göre saat 15.35'te 4.9, 15.47'de ise 4.5 büyüklüğünde yeni sarsıntılar kaydedildi.

İzmir’in Karaburun İlçesi açıklarında, Ege Denizi’nde bugün saat 15.28’te Richter Ölçeği’ne göre 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, başta İzmir ve Çanakkale olmak üzere, İstanbul’dan Muğla’ya kadar Türkiye’nin batısındaki birçok merkezde hissedildi ve paniğe yol açtı. Yerin 7 kilometre altındaki deprem, ilk gelen bilgilere göre can ve mal kaybına neden olmadı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD), depremin merkez üssünün, Karaburun’un 23 kilometre açığı olduğunu duyurdu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ise depremin büyüklüğünü 6.0 olarak açıkladı.

İzmir, Bursa ve Çanakkale’de şiddetli bir şekilde hissedilen depremin ardından insanlar panik halinde sokaklara koşuştu.

Reuters’a konuşan Yunan Jeodinamik Enstitüsü’nden bir yetkili, depremin Sisam ve Midilli adalarında hissedildiğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ili Vali Erol Ayyıldız ilk gelen bilgilere göre can ve mal kaybı olmadığını duyurdu.

İzmirliler ise depremin 15 saniye kadar sürdüğünü söyledi.

Uzmanların depreme ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

ARTÇILARI 1 YIL SÜRER

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış: İkişer üçer yıl arayla 6 büyüklüğündeki depremlerin olması normal. Muhtemelen biraz derin bir deprem olduğu için gerek İstanbul’dan gerekse Atina’dan erişildi. Bu depremin artçıları bir yıl sürer. 5 – 5,3’e kadar artçı deprem olabilir. Tsunami korkusunun olmaması gerekir. Ege Bölgesi’nde kırıklı çıkıklı faylı bölgeler var. Civardaki fayları etkileyebilir, onlar da büyük değil. Başka bir büyük deprem beklentisi içerisine girilmemesi lazım.

TAM ENERJİ BOŞALTMADI

Prof. Dr. Ahmet Ercan: Ben onlarca yıldır İzmir’i bekleyen depremin Karaburun dolayında olacağını söylüyorum. Kuzey’den gelen Zeytinbağı kırığı ile Doğu-Batı doğrultusunda Gediz kırığının deniz içinde birleştiği yerlerde, Karaburun açıklarında, Midilli Karaburun, Foça, Sakız dörtgeni içinde yer alıyor. Bu depremin 7’den büyük olmasını; 7.1-7.2 olmasını bekliyordum on yıllardır. Beklediğim büyüklükte değil. Bu da enerjinin belli kısmını boşalttığını, büyük kısmını boşaltmadığını gösteriyor. Yaklaşık bu 15-16 saniye sürmüştür. İzmirliler yazlıklarında otursunlar. özellikle 2-3 hafta yazlıklarında otursunlar. Dışarıda, çadırlarda, deprem toplanma alanlarında yaşasınlar iki üç hafta.

ÖNCELİK DEPREM OLMALI

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: Türkiye bir deprem bölgesi. Depremler her an olabiliyor. En büyük deprem yarın olacak gibi düşünmek lazım. Önlemleri ötelemenin anlamı yok. Bir an önce ulusal seferberlik gerekiyor. Başta İstanbul olmak üzere Marmara bölgesini afetlere karşı güvenli hale getirmemiz gerekiyor. Türkiye’nin önceliğinin bu olması gerekiyor. 1999’a göre önlemler biraz daha iyi, ama yeterli değil. Afet yönetimi halka kadar inmeli.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.