Dünya basınında Kovid-19: İlaç tedavisi ikinci aşamada

Dünya basınında Kovid-19: İlaç tedavisi ikinci aşamada

ABD Başkanı Donald Trump'ın 29 milyon sıtma ilacı stokladığına dair açıklamaları ve İtalya’da ilaç tedavisinde ikinci aşamaya geçilmesi dünya basınında önce çıkan gelişmeler oldu.

Dünya gündeminde koronavirüse (Kovid-19) salgını tedavisine dönük tartışmalar hız kazanıyor. Özellikle ABD’de büyüyen sıtma ilacı tartışmaları ve Başkan Donald Trump’ın da sıtma ilacının tedavide kullanılmasına yönelik attığı adımlarla “hisroksiklorokin” ilacı gündemde öne çıkmaya başladı. Dünya basınında Avrupa ülkelerinden salgına dair gelen olumlu gelişmeler göze çarptı. Basında, İtalya'nın ilaç tedavisinde ikinci aşamaya geçtiği haberlerine yer verildi. 

Dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle:

JONHSON HASTANEDE

Pek çok İngiliz ulusal gazetesi bugün aynı başlıklarla çıktı. Gazeteler, Kovid-19’a yakalanan İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un yüksek ateş nedeniyle hastaneye kaldırılması ve Kraliçe II. Elizabeth’in ulusal televizyonlardan yayınladığı beşinci konuşmasını başlıklarına taşıdı.  

The Guardian, Johnson’ın 10 gün önce koronavirüs teşhisi ile karantinaya girdiğini ve düşmeyen ateş gibi ağırlaşan semptomlar nedeniyle Londra’da ismi paylaşılmayan bir hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Başbakan Johnson’un Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) bahsettiği ikinci gruptaki ağır semptom gösteren hastalardan biri olma şüphesi olabileceği belirtilen haberde, şu ifadeler yer aldı: “Pek çoğu insan bir hafta içinde pek çok insan Kovid-19’u atlatıyor, bundan şüphelenmedikleri için muhtemelen test bile olmuyorlar. Tavsiye edilen şu, evde kalın, dinlenin ve parasetamol (ağrı kesici) alın. Vakaların yüzde 80’inde durum bu. Ama NHS, eğer kuru öksürük, ateş ve halsizlik bir hafta sonunda geçmezse veye daha kötüye giderse, insanların tıbbi yardım almasını öneriyor.”

The Guardian, Japonya’da olağanüstü hal ilan etme hazırlıklarına dikkat çekti.

KRALİÇE: YENİDEN BULUŞACAĞIZ

The Daily Telegraph, Daily Mail ve The Times gibi İngiliz ulusal gazetelerinin kapak sayfalarında ülke için "tarihi" kabul edilen ve Kraliçe II. Elizabeth’in konuşmasına yer verildi.

Windsdor Kalesi’nde açıklama yapan Kraliçe’nin şu konuşmalarına haberlerde yer verildi: “Bu daha önce karşılaştığımız tüm zor günlerden daha farklı, çünkü bu kez dünya çapında ortak bir tutum benimsiyoruz, iyileşmek için bilimin ileri yöntemleri ve içgüdüsel şefkatimizi kullanıyoruz. Bizden sonra gelenler bu neslin İngilizlerinin diğerleri kadar güçlü olduğunu söyleyecekler. Kişisel disiplin, sessiz ve şen azim ve aynı duyguları paylaşma gibi özellikle hala bu ülkenin kişiliğini oluşturuyor. Kim olduğumuza dair onur, geçmişte kalmadı, o bugünümüzü ve geleceğimizi tanımlıyor. Daha iyi günler gelecek. Yeniden arkadaşlarımızla olacağız. Yeniden ailelerimizle olacağız. Yeniden buluşacağız.”

TRUMP'IN HİDROKSİKLOROKİN TEŞVİKİ 

Amerikan The New York Times, Trump’ın sıtma ilacı hidroksiklorokin kullanımını teşvik etmesinin ABD yönetiminde gerginlik yarattığını duyururken, “Trump uzman görüşlerini hiçe sayıyor” diye yazdı. NYT'de diğer bir gündem başlığı “Başkanın test edilmemiş ilacı teşvik etmesi Beyaz Saray’da tartışma yaratıyor” oldu.

Trump’ın Beyaz Saray’dan üst üste yaptığı son iki brifing konuşmasında sıtma ilacını tavsiye ederken, “içgüdülerine güvendiğini” söylemesi ve uzman görüşlerin uyarılarını dikkate almaması NYT’de eleştirel bir şekilde yer aldı.

KAPLAN POZİTİF ÇIKTI

Bronx Hayvanat Bahçesi'nde bir kaplanın koronavirüs testinin pozitif çıkmasını endişe yarattığını duyuran NYT, hayvanat bahçesindeki diğer büyük kedilerin de hastalık belirtileri taşıdığını yazdı.

SITMA İLACINA DAİR POLEMİK BÜYÜYOR

Newsweek de, Trump hükümetinin “29 milyon hidroksiklorokin ilacı depoladığını” duyurduğunu yazarak, bunun karşısında Beyaz Saray’ın salgınla mücadeledeki baş danışmanı Dr. Anthony Fauci’nin ilacın hala yeni koronavirüse karşı etkili olup olmadığının kanıtlanmadığına dair uyarıları olduğunu hatırlattı.

Newsweek, “Sıtma ilacının koronavirüsün bulaştığı kişilerin daha hızlı iyileşme sürecini tetikleyebileceğine yönelik bazı görüşler de var” ifadeleriyle hidroksiklorokin tartışmalarındaki farklı görüşlere yer verdi.

İTALYA: İLAÇ TEDAVİSİNDE İKİNCİ AŞAMA 

Koronavirüs hastalarına ilişkin İtalya’da gelişen tedavi uygulamalarını ön plana çıkaran La Repubblica gazetesi, “Koronavirüs: Daha az hastanelik vaka, daha çok iyileşme. Ve şimdi amaç özel tedavi” dedi. Haberde şu ifadeler yer aldı: “Hastalığın ilk aşamalarında anti-viral, zatürre başladığında anti-enflamatuar (iltihap sökücü). Ayrıca evdeki hastalara klorokin veriliyor. Böylece İtalyan doktorlar bir dizi ilaç yığınağını nasıl daha iyi kullanabileceklerini öğreniyorlar.”

Koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaç tedavisinin ikinci aşamaya geçtiğini duyuran La Repubblica, yoğun bakımdaki hastaların sayısını haberinde yer verdi. Haberde, “Hasta dalgası ile dolup taşan hastaneler ilk başta ciddi vakalar için pek çok ilacın bir kokteylini devreye soktu. Bu, neyin işe yarayabileceğini anlamak için en iyi çözüm olmasa da hayat kurtarmak için en içgüdüsel stratejiydi. Doktorlar şimdi şunu söylüyor, ‘artık hakimiyeti alıyoruz ve şimdi bir şeyleri yoluna koyacağız’” ifadeleri yer aldı.

EVE KAPANMA TARTIŞMASI

Le Monde, “Martin Hirsch konuştu, Eğer bir şeyler stabilize oluyorsa, bunun nedeni kısıtlama tedbirlerinin hayata geçirilmesidir” başlıklı haberini öne çıkardı. Haberde, Paris’te bulunan ve Avrupa’nın en büyük hastane sistemi olan Assistance publique-Hôpitaux de Paris’in (AP-HP) Genel Direktörü olan Prof. Dr. Martin Hirsch ile röportajdan şu bölümler öne çıkartıldı: “Kısıtlama tedbirlerinin çok erken kaldırılması bu zamana kadar kaçındığımız şeye yol açabilir; hastanelere büyük bir akın. Kısıtlamanın çifte etkisi var. Pozitif olanı; ölümlerin engellenmesi. Negatif olanı; toplumsa bağışıklığın düşmesi. Kapanmadan daha farklılaşan bir yönteme doğru ilerleyeceğiz. Bu, kırılgan insanlar için kesinlikle daha katı bir kapanma koşulu olurken antikor sahibi insanların daha özgür olduğu bir kapanma süreci olacak. Ama işleri aceleye getirmemeliyiz.”

Fransa’da 21’inci güne giren kapanma tedbirlerinin en erken 15 Nisan’a kadar süreceğini bildiren Le Monde, 18 Mart’tan bu yana toplam 550 çok ağır durumdaki Kovid-19 hastasının iki tıbbi tren ile İle de France bölgesinden (Fransa’nın kuzey-ortasında bulunan en yoğun nüfuslu bölgesi) Brittany bölgesine aktarıldığı bilgisini paylaştı.

IRAKLI KADINLAR RİSK ALTINDA

Middle East Eye, “Muhafazakar ailelerin tedaviyi reddetmesi nedeni ile Iraklı kadınlar risk altında” haberini öne çıkardı. Kadınları hastanede tek bırakmayı reddeden kimi ailelerden ölüm tehditleri alan doktorlar olduğunu açıklayan MEE, Al Hayaniya’da bulunan Basra’da koronavirüs bulaşmış bir kadına tıbbi destek vermek için eve gelen tıbbi ekibin, kadının kayınbiraderi olan Muthana al-Sudani tarafından engellendiğine ve daha sonra kadının eşi olan Ali al-Sudani tarafından silahla vurularak öldürülmekle tehdit edildiğini yazdı.  

MEE, Bağdad’ın Al-Shattra adlı kasabasında bir doktor ile Diyala bölgesinde başka bir doktorun kadınlara koronavirüs teşhisi koyduğu ve kadınların ailesi tarafından tehdit edildiğine dair haberlere yer verdi. MEE, muhafazakar ailelerin özellikle kadınların tedavisi yönünde bir engel oluşturabildiğine ve bu konuda yetkililerin adım atması gerektiğine dikkat çekti.

Çeviri: MA

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.