Duhok'ta Uluslararası Kürdoloji Konferansı düzenlendi

Duhok'ta Uluslararası Kürdoloji Konferansı düzenlendi

Duhok'ta bulunan Newroz Üniversitesi'nin düzenlediği Uluslararası Kürdoloji Konferansı geçtiğimiz günlerde yapıldı.

Irak Kürdistan Federal Bölgesi’nin Duhok kentinde bulunan Newroz Üniversitesi’nde 27-28 Nisan 2019 tarihlerinde Kürdoloji üzerine geniş katılımlı uluslararası bir konferans düzenlendi. Üniversitenin, “Newroz Üniversitesi Kürdoloji düşüncesi ve değerini canlandırıyor” sloganıyla ev sahipliğini yaptığı konferans, alanında uzman birçok akademisyenin katılımıyla gerçekleşti.

Son dönemde Kürtlerle ilgili araştırmaların sayısı arttıkça, Kürt araştırmaları konferanslarında da gözle görülür bir artış yaşanıyor. Bu kapsamdaki konferansların sonuncusu, “2. Uluslararası Kürdoloji (Kurdnasî) Konferansı” olarak Duhok kentinde bulunan Newroz Üniversitesi’nde düzenlendi. İki gün süren etkinlikte katılımcılar, dil, teoloji, tarih, siyaset, edebiyat, kültür, medya ve toplumsal hayat başta olmak üzere farklı alanlarla ilgili hazırladıkları sunumlarını dinleyicilerle paylaştı.

BİRÇOK KONUDA BİLDİRİLER SUNULDU

Kürdistan Hükümeti’ne bağlı Yüksek Eğitim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı himayesinde gerçekleşen konferansa, dünyanın 12 ülkesinde Kürt edebiyatı, folkloru ve tarihi konularında çalışma yapan 45 akademisyen katıldı. Katılımcılar arasında ayrıca Kuveyt Devleti’nin Kürdistan Başkonsolosu, Kürdistan Hükümeti Yüksek Eğitim ve Bilimsel Araştırma Bakanı, Newroz Üniversitesi Mütevelli Heyeti, Newroz Üniversitesi Rektörü Dr. Ezzat Findî Yehya, Zaxo Üniversitesi Dil ve Kürt Araştırmaları Dekanı Prof. Abdulwehab Berwarî ile Newroz Üniversitesi Dil Bölümü Dekanı Dr. Îzzeddîn Muhammed de katıldı.

Örneğin, Amsterdam Üniversitesi’nden Dr. Michiel Leezenberg, “Love and saxuality in Ehmedê Xani’s Mem û Zîn” (Ehmedê Xanî’nin Mem û Zîn’inde Aşk ve Cinsellik) çalışması ile konferansa katılırken, Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Betül Çoban ise “Îdeolojî û partîzanî di romanên Kurdî yên Sovyeta berê de / 1915-1993) (Eski Sovyet Kürt Romanlarında İdeoloji ve Partizanlık / 1915-1993) sunumu ile konferansta yer aldı. Dr. Hiseyn Osman da, “Xwendineka femînîstî bo gotinên mezinan” (Atasözlerinin Feminist Bir Okuması) bildirisini sunarken, Dr. Khalil Îsmaîl Mihemed “Cografyayî Kurdistan” (Kürdistan Coğrafyası) başlıklı çalışmasını aktardı.

Amsterdam Üniversitesi’nden Dr. Michiel Leezenberg, Fransızca Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsü’nün Kürdoloji Bölümü’nden Kürt yazar, eleştirmen ve araştırmacı Dr. İbrahim Seydo Aydoğan ile Middlesex Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Janroj Yılmaz Keleş konferansta ana katılımcılar olarak yer aldı.

DR. KELEŞ: ELEŞTİREL BİLGİ ÜRETİMİNE KATKI SUNULUYOR

İngiltere, Almanya ve Kürdistan’da Kürtler üzerine araştırmalar yapan ve konferansın ana katılımcılarından olan Dr. Janroj Yılmaz Keleş’e göre, bu tür araştırmalar ve konferanslar dünyanın farklı ülke ve üniversitelerinde Kürt araştırmaları alanında çalışan akademisyenlerin bilgi birikimlerini paylaşmasına, ortak ulusal ve uluslararası araştırma ve yayınların yapılmasına önemli katkıda bulunuyor. “Bu araştırmalar ve konferansların eleştirel bir bilgi üretimine katkı sunduğuna” dikkat çeken Dr. Keleş, böylesi faaliyetlerin Kürt ve Kürdistan konusunun hem Kürdistan’daki üniversitelerde hem de yabancı ülkelerdeki üniversitelerde ders programlarına dahil edilmesinin yolunu açtığını vurguladı. Dr. Keleş konferansta ayrıca, “Stateless Nation and media: From subordination to transnational broadcasting” (Devletsiz Ulus ve Medya: Bağlılıktan Ulusötesi Yayıncılığa) başlıklı çalışmasını sundu.

ÜÇÜNCÜ KONFERANS LONDRA’DA YAPILACAK

Uluslararası Kürdoloji Konferansı dizisinin ilki geçen sene Kasım ayında Hollanda’nın Utrecht Üniversitesi’nde düzenlenmişti. İkincisi bu yıl Duhok’daki Newroz Ünivesitesi’nde yapılan konferansın üçüncüsü de, Londra’daki Middlesex Üniversitesi’nde devam edecek. Londra’dan sonra Chicago’daki Northeastern Illions Üniversitesi’nde yapılacak konferansla, Kürdoloji araştırmaları faaliyetlerinin sürdürülmesi bekleniyor. (DUVAR)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.