DTK ve HDP heyeti Nusaybin’e gitti

DTK ve HDP heyeti Nusaybin’e gitti

DTK ve HDP’den oluşan bir heyet, Kuzey Suriye sınırındaki Nusaybin’e giderek incelemelerde bulundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz’in de aralarında bulunduğu bir heyet, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyon sonrası çatışmalara sahne olan Mardin'in Nusaybin ilçesine gitti.

Heyete HDP Mardin İl Eşbaşkanı Eylem Amak ile yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Figen Altındağ eşlik etti.

Heyet üyelerinin bulundukları araçları Nusaybin ilçe merkezinin girişinde durduran polis ekipleri, milletvekillerinin ilçeye alınmayacağını söyledi. Kararın ise Kaymakamlıkça alındığı ifade edildi.

Bu engelleme üzerine yapılan görüşmeler sonucu HDP’li vekil Aydeniz ve diğer heyet üyelerinin geçişine izin verildi. HDP İlçe Örgütü binasına geçen heyet, burada kendilerini karşılayan Nusaybin Belediyesi eşbaşkanları Semire Nergiz ve Ferhat Kut ile partililerden kentte yaşananlara ilişkin bilgi aldı.

Heyet, ardından dün bir anne ve iki çocuğunun yaşamını yitirdiği yere giderek, incelemelerde bulundu. 

Nusaybin Devlet Hastanesi'ndeki yaralıları da ziyaret eden heyet üyeleri, geçtikleri parti binasında açıklamalarda bulundu.

1-20191011161932.jpg

'KARŞISINDA DURANI DÜŞMAN BELLİYOR' 

Burada konuşan HDP Milletvekili Saliha Aydeniz, sokağa çıkma yasakları döneminde katliamla karşı karşıya kalan ilçe halkının bugün yine katliamlarla karşı karşıya bulunduğunu ifade etti.

Aydeniz, “Faşist AKP ve MHP ittifakı, halkları yok sayan savaş zihniyeti ile hareket edip, Türkiye’de işgalci bir sistem inşa etmek istiyorlar. Bu işgalci sistemi inşa ederken karşısında kim durursa düşman belliyor ve ona yönelik saldırı gerçekleştiriyor" dedi. 

Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük operasyona değinen Aydeniz, "Rojava'da yaşayan bütün halklar yeni bir sistem inşa ettiler. Bütün dünyaya örnek oldu. Bu sistemi yok etmek için bugün Rojava’da bir saldırı gerçekleşiyor. Bu saldıra halklara karşı bir saldırıdır” diye konuştu. 

‘DAİŞ YENİDEN CANLANDIRILMAK İSTENİYOR’

AKP-MHP ittifakının artık ülkeyi yönetemediğini öne süren Aydeniz, şunları ekledi: "Bunun için çetevari yöntemler kullanarak Rojava’yı işgal ediyor. Bunun adına 'Barış Pınarı' konulmuş. Ama bu saldırı kan, öldürme, gözyaşı ve halkların bitirilmesi için yapılıyor. Bütün dünyanın başına bela olmuş DAİŞ çetelerini yeniden canlandırmak istiyorlar. İlk günden beri niyetleri belliydi. O yüzden ilk olarak sivillerin yaşadığı yerler bombalandı.”

Aydeniz, savaşların olduğu yerde ise ölümlerin yaşanacağı uyarısında bulunarak, "Daha fazla siviller katledilmeden, daha büyük yaralar açılmadan bu işgali bitirin. Bu işgal halkların düşmanlığı içindir. Bir an önce bundan geri dönülsün” çağrısında bulundu. 

‘SAVAŞIN KAZANANI OLMAZ’

Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Semire Nergiz ise, “Savaşın kazanını olmaz. Savaşın kaybedeni halklardır, çocuklar ve kadınlardır. Halklar olarak savaş istemiyoruz ve bu savaşın durmasını istiyoruz. Diplomasi, uluslararası hukuk devreye girsin. Savaşı durdurun, barış ve diplomasiyi işletin” diyerek, çağrıda bulundu.

DTK heyeti, daha sonra ilçeden ayrılarak yaşamını yitiren anne ve iki çocuğunun taziyesine katılmak üzere Şırnak'ın İdil ilçesine doğru yola çıktı. (MA)

2-931.jpg

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.