DTK ve DBP’den Kovid-19 uyarısı

DTK ve DBP’den Kovid-19 uyarısı

Halkı Kovid-19’a karşı beklenti içinde olmadan kendi önlemlerini almaya çağıran DTK ve DBP, Kurban Bayramı'nda alınması gereken önlemleri açıkladı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), koronavirüs (Kovid-19) salgınından kaynaklı bölgede yaşanan vaka ve ölüm artışlarına dikkat çekerek, Kurban Bayramı'nda yurttaşların salgından dolayı alması gereken önlemlere dikkat çekti. DTK ve DBP’nin yazılı açıklamasında, ülke genelinde alınan salgın önlemlerin "halk sağlığı eksenli" olmadığı belirtilerek,  pandemi sürecinde salgın bahane edilerek devletin kulluk kuvvetlerinin halka karşı zor ve şiddet kullandığı kaydedildi. Açıklamada, salgın sürecinden başarı elde edilmesinin imkansız olduğu vurgulandı. 

SAĞLIKTA ‘TEK ADAM’

Açıklamada, salgın süresi ile ekonominin daha da kötüye gittiği dile getirilirken pandemi ile mücadele adı altında alınan kararlarla milyonlarca emekçi, kadın ve gencin yok sayıldığı ve daha da yoksullaştırılarak hastalığın pençesine bırakıldığı ifade edildi. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Sürecin başından beri sivil toplum kuruluşları dışlanmış, veriler paylaşılmamıştır. Tek adam diktatörlüğü her alanda olduğu gibi sağlık alanında da görülmüştür. Tek bir kişi üzerinden veriler paylaşılmış ve toplum yanlış bilgilendirilmiştir. Böylesi bir dönemde tüm sivil toplum kuruluşları, demokratik kurumlar ve belediyeler bu sürecin dışına itilmiştir. Burada tek kurtarıcı olarak devlet gösterilmeye çalışılmış, halklar devlete muhtaç bırakılmak istenmiştir. 

SALGIN SAVAŞI 

Her gün yayınlanan salgın tablolarında, virüsün yayılımının düşük olduğu, bu konuda devletin başarı elde ettiğine dair veriler paylaşılmaktadır. Bu veriler özellikle de bölgemizde ki hasta sayısının çoğalması, hastane servislerinde yatacak yatağın bulunmaması, neredeyse her mahallede karantina uygulamalarına bakıldığında gerçekle örtüşmeyeceği görülecektir. Başta Amed, Rıha, Merdin, Wan ve Şırnak gibi kentlerimiz salgının merkezi durumuna gelmiştir. Kürdistan’da sürdürülen kirli savaşa sağlık da eklenmiştir. Kürdistan’da toplumsallık gelenek ve göreneklerimiz ile yaşam bulmaktadır. Toplumsallaşma da önemli aktiviteler olan taziyeler, düğün, nişan, mevlit, mezarlık ziyaretleri, hasta ziyaretleri, misafir ağırlamaları böylesi bir salgın döneminde ertelenmesi elzem olan etkinliklerin başında gelmektedir. Kültürümüzün önemli normları olarak kabul ettiğimiz bu geleneklerimiz virüsün yayılmasını hızlandırmaktadır. Bundan dolayı bizler devletin toplumu bu salgınla baş başa bıraktığı, ölüme terk ettiği böylesi bir dönemde kendi sağlımızı korumak amaçlı bu tür etkinliklere belirli bir süre ara vermeliyiz. Aksi takdirde Kürdistan’da salgın önü alınamayacak boyutlara gelecektir" denildi. 

BAYRAM ÖNERİLERİ 

Açıklamada, devletten herhangi bir beklenti içerisinde olmadan halkın tedbirleri kendisinin alması gerektiği belirtilerek, salgın sürecinde halkın alması gereken önlemler ise şu şekilde sıralandı:

“* Bu süreçte bayram öncesi günlerde çarşı, pazar alışverişlerimizi zorunlu ihtiyaçlarımız dışında yapmamalı; ihtiyaçlarımız halinde ise kalabalık yerlerden uzak kalmalı, mesafemize dikkat edip, maske ve hijyenimize dikkat ederek en kısa zamanda alışverişimizi tamamlamalıyız.

* Özellikle bayram öncesi günlerde mezarlıklar kalabalık hale gelebilmektedir. Her ne kadar açık alan olarak görünse de temaslar önlenmeli, mesafeler korunmalı, maske kullanılmalı ve tüm önlemlerin alınmasına dikkat edilmelidir. Özellikle son süreçteki saldırılara karşı mezarlıklarımıza, değerlerimize sahip çıkarken tedbirleri de uygulamalıyız.

* Bayramlaşırken yaşanacak temaslar ve evlerde topluca bir araya gelişler salgını arttıracaktır. Bayramlaşmamızı mümkünse bu süreçte ertelemeliyiz. Ertelenmeyen bayram ziyaretlerin de ise evlerin balkonları vb. açık alanlarda, yaşlılarla mesafeli, kısa süreli ziyaretler yapılmalıdır. Bayram öncesinde ve sonrasında zorunluluk dışında toplu yer değişimlerinden kaçınılmalıdır. Ziyaretler hem virüsün yayılımını hızlandıracak hem de yaşlı yurttaşlarımızı da risk altına sokacaktır.

* Kurban bayramı olması sebebiyle de daha özgün riskler oluşmaktadır. Kurban alımı, kesimi ve dağıtımında aileden bir kişi bulunması ve özellikle genç olması riski azaltacaktır. Hayvan pazarları ve kesimhanelerde mesafe ve temas kurallarına dikkat edilmelidir. Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan yurttaşlar bu ortamlara girmemelidir.

* Kalabalık etkinlikler, düğünler, mevlitler, taziyeler son süreçte Kürdistan’da virüsün en çok yayıldığı yerler olmuştur. Bu tehlike geçene kadar bu bir araya gelişler ertelenmelidir. Asıl toplumsal bağ bu süreçte birbirini korumaktan geçmektedir.

* Maskenin koruyuculuk yönünden önemi kanıtlanmıştır. Bu nedenle yaz sıcağında zorlasa da halkımız maske kullanımı önem vermelidir, kesinlikle maskesiz çıkılmamalıdır. Maske mutlaka ağzı ve burnu kapatacak şekilde kullanılmadır."

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.