DTK Enfal Katliamı’nı lanetledi

DTK Enfal Katliamı’nı lanetledi

Enfal Katliamı'nın 33'üncü yıl dönümüne ilişkin açıklama yapan DTK, "Yerel ve uluslararası tüm sorumlularının insanlık karşısında yargılanacaklarına ve hesap vereceklerine olan inancımızı sürdürüyoruz" diye belirtti.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), dönemin Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin emriyle Kürt halkına yönelik 14 Nisan 1986’da başlayan ve 1989 yılına kadar süren Enfal Katliamı’nın 33'üncü yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

“Kürdistan halkına karşı faşist, sömürgeci diktatörlükler tarafından yüzyıldır yaşatılan jenosid ve katliam politikaları ve uygulamaları günümüzde de en acımasız, vahşi ve insanlık dışı yöntemlerle sürdürülmeye devam etmektedir” denilen açıklamada, katliamın insanlık tarihine kara bir leke ve insanlık suçu olarak geçtiği ifade edildi. Katliamda 182 bin insanın katledilerek toplu mezarlara konulduğunun hatırlatıldığı açıklamada, “Bu insanlık suçunun yarattığı tahribatlar günümüzde de varlığını sürdürmeye devam etmektedir” diye belirtildi. 

'DİKTATÖRLER HESAP VERECEK'

“Enfal Katliamı sömürgeci devletlerin Kürt halkına karşı uyguladıkları katliam politikalarının ne ilki ne de sonuncusu oldu” ifadelerinin yer verildiği açıklamada şöyle denildi:  “Koçgiri, Ağrı, Zilan, Dersim, Maraş ve daha bir çok katliam uygulamalarının bir devamı olarak Kürt halkına karşı uygulanan stratejik bir yok etme planının tarihin değişik zamanlarında hayata geçirilmesiydi. Bu soykırımcı politika Qamışlo’da, Roboski’de , Şengal’de, Kobani’de, Cizre, Silopi, Sur, Nusaybin, Kerboran, Yüksekova’da, günümüzde de Afrin’de şehirlerin yakılıp yıkılması eşliğinde sürdürülmeye devam etmektedir. Bu soykırım ve katliam politikalarını uygulayan sömürgeci devletlerin uluslararası emperyal güçlerden güç ve destek aldığı ve onların himayesinde gerçekleştirdiği somut bir vakadır. Uluslararası güçler işlenen bu savaş suçunun ortağı durumundadır. Bütün bu savaş ve insanlık suçlarını işleyen diktatörlükler ve onların suç ortakları insanlık karşısında yargılanmadan ve suçlarının hesabını tarih karşısında vermeden insanlığın vicdanı asla temizlenmiş olmayacaktır.”

dyb-14-04-2019-dtk-enfal-katliam-aciklama2.jpg

'TAÇLANDIRACAĞIZ'

“Ancak bildiğimiz ve somut olarak yaşadığımız bir gerçek vardır. O da, Kürdistan’ın tüm parçalarındaki halkımız bu katliam uygulamaları karşısında asla geri adım atmamış, kurtuluşuna ve özgürlüğüne olan tutku ve inancından bedeli ne olursa olsun taviz vermemiştir. Bugün de vermeyecektir” aktarıldığı açıklama, şöyle: “Bu katliam politika ve uygulamalarının sahibi olan diktatörlüklerin tamamı insanlık nezdinde mahkum olmuş tarihin lanetli karanlıklarında kaybolmuşlardır. Halkımız ise tüm Kürdistan’da özgürlüğüne her gün biraz daha yaklaşmakta, tüm Ortadoğu halkları için bir moral ve umut kaynağı olmaktadır. Bundan dolayıdır ki, Kürdistan, insanlığın yitirildiği ve kirletildiği bir Dünya’da insanlığın tüm insani değerleriyle yeniden filizlendiği ve yeşerdiği bir coğrafya haline geldi. Bu bilinç ve duygularla Enfal katliamını 33. yılında bir kez daha lanetliyoruz. Yerel ve uluslar arası tüm sorumlularının insanlık karşısında yargılanacaklarına ve hesap vereceklerine olan inancımızı sürdürerek, özgürlük ve kurtuluş mücadelemizi zaferle taçlandıracağız.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.