DSÖ: Aşı çalışmalarından üçü umut verici

DSÖ: Aşı çalışmalarından üçü umut verici

Dünya Sağlık Örgütü: Korona virüsüne karşı 70 aşı çalışmasından üçü umut verici.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) korona virüsüne karşı dünya genelinde 70 aşı çalışmasının bulunduğunu ve bunlardan üç tanesinin umut verici olduğunu duyurdu. Açıklamada, bu üç aşıdan ikisinin insanlar üzerinde test edilmeye başladığı belirtildi.

Bu çalışmalardan ilki, salgının merkezi Çin’deki Pekin Teknoloji Enstitüsü ve Hong Kong merkezli CanSino Biologics şirketi tarafından yürütülüyor. Bu aşıda Faz 2 aşamasına geçildi. CanSino, geçen ay insanlar üzerinde testlerin başlaması için Çinli yetkililerden onay aldıklarını duyurmuştu.

Diğer iki aşı ise ABD’deki Moderna ve Inovio Pharmaceuticals adlı şirketler tarafından geliştiriliyor. Her iki şirket de insan testlerinde ilk aşamaya geçti. Moderna, hayvanlar üzerinde yapılacak testleri atlayıp insanlı testlere başlamak için geçen ay onay almıştı. Inovio da bu testlere geçen hafta başladı.

Öte yandan Pfizer ve Sanofi gibi ilaç sanayinin önde gelen şirketlerinin de klinik öncesi aşamada olduğu belirtildi.

Korona virüsü aşısının geliştirilmesinin 2021’i bulması bekleniyor. Normalde bir aşının piyasaya sürülmesi 10-15 yıl gibi bir zaman alıyor ancak salgının boyutu nedeniyle bir hayli hızlanan araştırmalarla uzmanlar bu süreyi kısaltmayı hedefliyor.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.